ΦΙΔΟΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - του Τ. Ευθυμίου


ΦΙΔΟΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Του δάσκαλου Τάκη Ευθυμίου

Φίδι, που μόλις έχει αφήσει το "πουκάμισό " του.
Φωτ.: Γ. Λεκάκης

Το φίδι διαθέτει μια σπάνια ικανότητα ν’ ανανεώνει το δέρμα του κάθε άνοιξη, αποβάλλοντας το φιδοπουκάμισο, που θεωρείται και αυτό αποτρεπτικό φυλαχτό.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι μερικά είδη φιδιών αποδερματώνονται πολλές φορές κατά τους θερινούς μήνες. Το δε "φιδοπουκάμισο" που μένει στα χαμόκλαδα, το μαζεύουν οι χωρικοί και το χρησιμοποιούν για γιατρικό σε πολλές αρρώστιες των μεγαλόσωμων ζώων. Κόβουν το φιδοπουκάμισο με το ψαλίδι σε μικρά κομματάκια τα οποία τα ανακατεύουν με πίτουρα ή με κριθάρι και δίνουν να φάνε τα άρρωστα ζώα τους όταν υποφέρουν από βήχα, γιατί πιστεύουν απόλυτα ότι το "φιδοπουκάμισο" θα τα γιατρέψει! 
Το φιδοπουκάμισο το χρησιμοποιούν επίσης και στην περίπτωση πονόματου των ανθρώπων. Τρίβουν δηλαδή με αυτό τα βλέφαρα του ματιού που πονάει, γιατί πιστεύουν, πως έτσι θα γιατρευτεί ο πονόματος
Η σπουδαιότερη πρόληψη όμως που έχουν για το φιδοπουκάμισο είναι η πεποίθησή τους, πως όταν έχεις επάνω σου φιδοπουκάμισο και βρεθείς σε συγκέντρωση ταχυδακτυλουργικής παράστασης, ο ταχυδακτυλουργός αδυνατεί να εκτελέσει τις ταχυδακτυλουργίες του, γιατί όπως πιστεύουν το φιδοπουκάμισο αντανακλά δυναμικά και καθηλώνει τις κινήσεις του ταχυδακτυλουργού.
Πολλοί χωρικοί πιστεύουν πως άμα τρίψεις το σώμα σου με το
φιδοπουκάμισο, τότε άφοβα μπορείς να κυκλοφορείς σε μέρη όπου είναι πολλά φίδια, γιατί δεν διατρέχεις κίνδυνο να σου επιτεθούν, επειδή τα εμποδίζει η μυρωδιά, που άφησε επάνω στο δέρμα σου το φιδοπουκάμισο.
Κομμάτι φιδοπουκάμισου βάζουν και στα φυλαχτά.
Το φίδι, εξ αιτίας της ικανότητάς του να ανανεώνει το δέρμα του κάθε άνοιξη, παρομοιάζεται με τη χλωρίδα που μαραίνεται και πέφτει για να μεγαλώσει ξανά, ακόμη μάλιστα περισσότερο καθώς στο παρελθόν υπήρχε η πίστη πως τρεφόταν με χώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΦΙΔΙΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΦΥΛΑΚΤΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΠΟΤΡΟΠΑΪΚΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣφιδι, ανανεωση, δερμα, ανοιξη, φιδοπουκαμισο, αποτρεπτικο φυλαχτο, θερος, πουκαμισο, χαμακλαδα, γιατρικο, αρρωστια, ζωα, πιτουρο, κριθαρι, βηχα, πονος, ματι, βλεφαρα, πονοματος, προληψη, ταχυδακτυλουργια, ταχυδακτυλουργος, σωμα, μυρωδια, φυλακτο, οφις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ