11 Νοεμβρίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Πολωνίας - του Δημ. Περδίκη


11 Νοεμβρίου,
ημέρα ανεξαρτησίας της Πολωνίας…

Του Δημήτρη Περδίκη


Η Πολωνία την ημέρα που τερματίστηκε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Στις 11 Νοεμβρίου 1918, στην Βαρσοβία, ο Πιολσούσκι σε συγκέντρωση ανακήρυξε την δημιουργία της Πολωνικής Δημοκρατίας. Για 123 χρόνια η χώρα αυτή είχε παραμείνει διαμελισμένη και τα εδάφη της τα είχαν μοιραστεί η Ρωσία, η Γερμανία και η Αυστρουγγαρία. Αυτός ήταν ο τελευταίος μιας σειράς διαμελισμών που είχε υποστεί η χώρα αυτή.
Λίγους μήνες αργότερα η διάσκεψη των Βερσαλλιών (1919) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της. Από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νέο κράτος και εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις ήταν η Ελλάς.
Για να τιμηθούν τα 100 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων η Ελλάς και η Πολωνία πραγματοποίησαν στις 30 Απριλίου 2019 μία «κοινή έκδοση» ενός γραμματοσήμου η κάθε χώρα, με κοινή παράσταση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Πολωνια, Α Παγκοσμιος Πολεμος, ανεξαρτησια, Νοεμβριος, 1918, Βαρσοβια, Πιολσουσκι, Ρωσια, Γερμανία, Αυστροουγγαρια, Αυστρια, Ουγγαρια, διαμελισμος, διασκεψη Βερσαλλιων, 1919, Ελλας, Ελλαδα, γραμματοσημο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ