Ο 15χρονος μαθητής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΜΑΖΟΥ, που σκότωσαν οι Άγγλοι και ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ της Κύπρου με την Ελλάδα, το 1958


Ο 15χρονος μαθητής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΜΑΖΟΥ,
που σκότωσαν οι Άγγλοι
και ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
της Κύπρου με την Ελλάδα,
το 1958


Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1939 στην Αμμόχωστο.
Σκοτώθηκε σε ενέδρα εναντίον των Άγγλων κοντά στην Κακοπετριά, στις 22 Οκτωβρίου 1958.
Γονείς: Θεόφιλος και Αρτεμισία Τουμάζου
Αδέλφια: Κυριακούλα, Γεώργιος, Εύη, Αντρούλα, Έλληνας, Νικόλας, Ελευθερία, Κωνσταντίνος, Παύλος, Ειρήνη και Δέσποινα

Ο Παναγιώτης Τουμάζου τελείωσε το δημοτικό σχολείο και το Ελληνικό Γυμνάσιο στην Αμμόχωστο και εργάστηκε για λίγο ως εκτελωνιστής.

Εντάχθηκε στον αγώνα το 1955, ενώ ήταν ακόμα μαθητής, σε ομάδα του σχολείου στην οποία ανήκε και ο Πετράκης Γιάλλουρος και συνεργαζόταν και με τις ομάδες του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου. Άρχισε τη δράση του με την κυκλοφορία φυλλαδίων και την αναγραφή συνθημάτων και τη συνέχισε σε ομάδες κρούσεως και ενεδρών. Το Δεκέμβριο του 1955 έλαβε μέρος σε βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος. Κατά την περίοδο των τουρκικών επιθέσεων, στις 20 Ιουλίου του 1958, με εντολή της Οργάνωσης επιτέθηκε μαζί με ένα συναγωνιστή του εναντίον Τούρκου πράκτορα των Άγγλων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΟΚΑ, ΕΔΩ.

Προδόθηκε και καταζητήθηκε, οπότε κατέφυγε σε μια ανταρτική ομάδα του τομέα Σολέας με το ψευδώνυμο «Ονήσιλος».


«Τον Οκτώβριο του 1958 - αφηγείται ο συναγωνιστής του Αντωνάκης Σολομώντος - ενεδρεύαμε για 13 νύκτες στο δρόμο Κακοπετριάς-Καρβουνά, με εντολή του τομεάρχη μας να κτυπήσουμε. Τη 13η ημέρα ο Γιώτης, όπως φωνάζαμε τον Τουμάζο, έκοψε ένα κλαδί αγριελιάς, την έβαλε στην τσέπη και μας είπε:‘”Αν πέσω, να το βρούνε οι Άγγλοι και να μάθουν ότι πολεμούμε για την ειρήνη”. Ήμαστε τρεις. Μαζί μας ήταν και ο Ανδρέας Αγγελή. Ήταν η ώρα 7.15΄ το βράδυ, στις 22 Οκτωβρίου 1958, όταν εμφανίστηκαν δυο μεγάλα αυτοκίνητα με στρατιώτες. Επιτεθήκαμε, εγώ με το αυτόματο και ο Γιώτης πάτησε το διακόπτη της νάρκης. Ήμουν δίπλα του. Ο μηχανισμός της νάρκης δεν λειτούργησε και δεν εξερράγη. Ο Γιώτης ανασηκώθηκε να κτυπήσει με χειροβομβίδα. Τότε μια σφαίρα των Άγγλων τον πέτυχε στο κεφάλι.
Δοκίμασα να τον σηκώσω. Οι φλόγες όμως, που προκάλεσαν οι Άγγλοι με τα φλογοβόλα, με ζώσανε από παντού. Δεν μπόρεσα να τον μεταφέρω. Οπισθοχώρησα. Εκείνος έμεινε εκεί με το κλαδί της ελιάς στην τσέπη».

ΠΗΓΗ: ΕΟΚΑΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣμαθητης, ΤΟΥΜΑΖΟΥ, Αγγλοι, ΕΝΩΣΗ, Κυπρος, Ελλαδα, 1958, Αμμοχωστος, ενεδρα, Κακοπετρια, Τουμαζος, εκτελωνιστης, σχολειο, Γιαλλουρος, Εμπορικο Λυκειο Αμμοχωστου, φυλλαδιο, συνθημα, ομαδα κρουσης, βομβιστικη επιθεση, τουρκια, πρακτορας, προδοσια, ανταρτες, Σολεα, ψευδωνυμο, Ονησιλος, Σολομωντος, Κακοπετρια, κλαδι αγριελιας, ειρηνη, Αγγελη, ναρκη, χειροβομβιδα, σφαιρα, φλογοβολο, ελια, αγριελια ΕΟΚΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ