Σκελετός παιδιού 5.700 χρόνων βρέθηκε στην Μελιτηνή


Σκελετός παιδιού 5.700 χρόνων
βρέθηκε στην Μελιτηνή 


Προσφάτως απεκαλύφθη σκελετός, 5.700 χρόνων, που ανήκε σε ένα παιδί. Ανακαλύφθηκε σε μια κατοικία, που χρονολογείται από την Ύστερη Χαλκολιθική Εποχή κατά την διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αρχαιολογικό χώρο του Arslantepe, που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία της αρχαίας ελληνικής Μελιτηνής / νυν Μαλάτειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΛΑΤΕΙΑ, ΕΔΩ.

«Βρήκαμε χάντρες στα χέρια και τον λαιμό του παιδιού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί. Αυτές οι χάντρες δείχνουν ότι το παιδί ανήκε σε μια ευγενή οικογένεια», εδήλωσε η ανασκαφέας Marcelle Frangipane, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Οι επιστημονικές μελέτες στο Arslantepe συνεχίζονται.


Μετά από εξειδικευμένη εξέταση από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Hacettepe στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο σκελετός θα δώσει ενδείξεις για την ζωή της εποχής που ανήκε.
Η ομάδα ανασκαφών εδήλωσε ότι το παιδί ήταν 6 ή 7 ετών, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εργασίες σε αυτό. Το παιδί μπορεί να έχει πεθάνει λόγω τραύματος, πρόσθεσε.
Η κ. Frangipane εδήλωσε επίσης ότι περιμένουν τα αποτελέσματα της εξέτασης να ανακαλύψουν το φύλο, την γενετική δομή, την ηλικία και την αιτία θανάτου του παιδιού, καθώς και τη διατροφή της εποχής.

Το αρχαιολογικό ανάχωμα 4 εκταρίων και 30 μέτρων, που βρίσκεται 5 χλμ. μακριά από το κέντρο της πόλης, το Arslantepe, έγινε αποδεκτό στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στις 15 Απριλίου 2014. Σύμφωνα με την UNESCO, οι ανασκαφές στο Arslantepe διεξάγονται από το 1961 για λογαριασμό του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης.
Το Arslantepe έδωσε ευρήματα από το 5000 π.Χ.
Κατά τις ανασκαφές των τελευταίων ετών ανακαλύφθηκαν αγάλματα από λιοντάρια, ένα βασιλικό γλυπτό, καθώς και πλίνθινο παλάτι, το οποίο διέθετε υποδομή απορροής ομβρίων υδάτων και περισσότερες από 2.000 σφραγίδες, αποκαλύπτοντας την δομή της πρώτης πόλης-κράτους στην Ανατολία.

ΠΗΓΕΣ: Anadolu, 4.10.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΣκελετος παιδιου, Μελιτινη, παιδι, Υστερη Χαλκολιθικη Εποχη, ανασκαφη, Αρσλανετεπε, Μαλατεια, χαντρα, χερι, λαιμος, ευγενης, Αγκυρα, Τουρκια, ΟΥΝΕΣΚΟ, αγαλμα, λιονταρι, γλυπτα, πλινθος, παλατι, απορροη ομβριων υδατων, σφραγιδα, Ανατολια, Αρσλαν τεπε
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ