Οι βλάχοι δεν είναι ούτε λατινόφωνοι, ούτε Ρωμιοί!


Οι βλάχοι δεν είναι
ούτε λατινόφωνοι,
ούτε Ρωμιοί!

Έλαβα πρόσκληση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (η οποία εκπροσωπεί 130 Πολιτιστικούς Συλλόγους Ελλήνων βλάχων, όπως λέει), για την 8η Συνδιάσκεψη της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ. Σ’ αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι δραστηριότητές της αναφέρονται στη διατήρηση, καλλιέργεια και ανάδειξη των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε τα στοιχεία του τοπικού μας πολιτισμού κι οι διαχρονικές αξίες της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης, ως έκφραση του ανθρωπισμού των Ελλήνων, βρίσκει γόνιμο έδαφος κι ανταπόκριση. Ιδιαίτερα η νεολαία μας πλαισιώνει τις εκδηλώσεις μας απανταχού στην Ελλάδα και δίνει ζωή και προοπτική στις ορεινές πατρίδες μας. Η συνεργασία μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα έχει συστηματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντας σημαντικούς πνευματικούς καρπούς, που απ’ τη μια διευρύνουν το γνωστικό μας πεδίο και απ’ την άλλη αναδεικνύουν τους Βλάχους όχι μόνο ως ιστορικό, αλλά εξίσου σημαντικό, ως ζωντανό, πρωταγωνιστικό και δυναμικό τμήμα του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους» (ορθογραφία προσκλήσεως!).

Τιμώ κι αγαπώ τους βλάχους. Τους θεωρώ ένα από τα πλέον πολιτισμένα κομμάτια του ελληνισμού. Τους θεωρώ από τους πλέον γαλαντόμους υπερήφανους Έλληνες. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ευεργετών ήταν βλάχοι. Αλλά οι βλάχοι δεν είναι ούτε λατινόφωνοι, ούτε Ρωμιοί. Μιλούν πελασγικά πρωτοελληνικά και είναι πανάρχαιο ελληνικό φύλο.

(Διευκρινίζω πως δεν θεωρώ «μεμπτό» να είναι κανείς δίγλωσσος, και να μιλά λατινικά, γλώσσα άλλωστε παιδί της ελληνικής).
Γι’ αυτό ΔΕΝ θα παραστώ στην εκδήλωση.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΒΛΑΧΟΥΣ, ΕΔΩ.

Κατά τ’ άλλα, για ιστορικούς λόγους, το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της εκδήλωσης, που θα έγινε στο Ζάππειον Μέγαρο 12 και 13 Οκτωβρίου 2019:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

18:00 Εγκαίνια Έκθεσης του Ιδρύματος «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» η οποία βασίζεται στο βιβλίο του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη.
18:20 Χαιρετισμοί Επισήμων
18:30 Χαιρετισμοί και Τοποθετήσεις Αντιπροσωπειών Συλλόγων-Μελών Εξωτερικού της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας
19:00 Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Π.Β.Α. και της Π.Ο.ΠΣ.Β με θέμα «Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, το παρόν και το μέλλον στον 21ο αιώνα»
19:30 Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη, Καθηγήτρια Ιστορικής Δημογραφίας, Διασποράς και Ευεργετισμού Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η συμβολή των Βλάχων Ευεργετών στην ανάπτυξη της Ελλάδος»
20:00 Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Βουλευτής Α΄ Αθηνών Ν.Δ με θέμα «Το ανήκειν στο ελληνικό έθνος»

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

10:30 Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών των Βλάχων από διάφορες περιοχές από μέλη Συλλόγων – Μελών της Π.Ο.Π.Σ.Β
12:00 Μουσικά ακούσματα και χοροί των Βλάχων
Παράλληλα στον χώρο θα λειτουργεί η Έκθεση «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» Ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ.


ΛΕΞΕΙΣβλαχοι, λατινοφωνοι, Ρωμιοι, Πανελληνια Ομοσπονδια Πολιτιστικων Συλλογων Βλαχων, βλαχος, Συνδιασκεψη της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ, πολιτιστικη κληρονομια, Βλαχοφωνος Ελληνισμος, λατινοφωνη Ρωμιοσυνη, ελληνισμος, ευεργετες, λατινόφωνια, Ρωμιος, πελασγικα πρωτοελληνικα, διγλωσσια, λατινικα, ελληνικα, Ζαππειον Μεγαρο, Ζαππειο, Μεγαρο, Κουκουδης, Μαγειριας, Τομαρα Σιδερη, Ιστορικη Δημογραφια, Διασπορα, Ευεργετισμος Παντειο Πανεπιστημιο, Ευεργετης, Συριγος, ανηκειν, ελληνικο εθνος, φορεσια, βλαχικη Μουσικη, βλαχικοι χοροι, Ιδρυμα Αβερωφ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ