Κεφαλή αλόγου, κλεμμένη από τους Αγγλο-Γάλλους, το 1860, επαναπατρίσθηκε στην Κίνα!


Κεφαλή αλόγου,
κλεμμένη από τους Αγγλο-Γάλλους,
το 1860,
επαναπατρίσθηκε στην Κίνα!


Κεφαλή αγάλματος αλόγου, που λεηλατήθηκε από τις αγγλο-γαλλικές συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β΄ Πολέμου Οπίου, το 1860, επαναπατρίσθηκε στην Κίνα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΙΝΑ, ΕΔΩ.


Είναι το πρώτο επαναπατρισμένο κεφάλι ζώου που θα στεγαστεί στην αρχική του θέση, στο παλαιό καλοκαιρινό παλλάτι.
Δώδεκα γλυπτά κεφάλια ζώων σχημάτιζαν μια υδρορροή νερού, ζωδιακού κύκλου, στο Yuanmingyuan του Πεκίνου, που εκτίσθηκε από τον αυτοκράτορα Qianlong (1736-1795). Τα πρωτότυπα λεηλατήθηκαν από τον Βασιλικό Κήπο από τις αγγλο-γαλλικές συμμαχικές δυνάμεις, κατά τον Πόλεμο του Οπίου, το 1860. Το κεφάλι αλόγου, σχεδιασμένο από τον Ιταλό καλλιτέχνη Giuseppe Castiglione και δημιουργημένο από βασιλικούς τεχνίτες, είναι ένας καλλιτεχνικός συνδυασμός Ανατολής και Δύσης.
Ο δισεκατομμυριούχος από το Μακάο, Stanley Ho, αγόρασε το χάλκινο κεφάλι το 2007 σε πλειστηριασμό και το είχε σε δημόσια θέα στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο για πολλά χρόνια. Ώσπου, ο κ. Ho αποφάσισε να το δωρίσει στο εθνικό μουσείο (NCHA) και να επιστρέψει στο αρχικό παλλάτι του, στο σπίτι του.



Μέσα από τις προσπάθειες των κινεζικών κυβερνητικών Αρχών, 7 από τα 12 χαμένα γλυπτά της υδρορροής έχουν επαναπατρισθεί στο σπίτι τους, με διαφορετικά μέσα…
Η γλυπτή κεφαλή του αλόγου θα συμμετάσχει επίσης στην συνεχιζόμενη έκθεση στο εθνικό μουσείο, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, μαζί με τα έξι άλλα ανακτημένα κεφάλια ζώων και τα επαναπατισμένα λείψανα.

ΠΗΓΗ: Ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, 14 Νοεμβρίου 2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.11.2019.


ΛΕΞΕΙΣΚεφαλη αλογου, κλεμμενη, Αγγλοι, Γαλλοι, Πολεμος του Οπιου, 1860, επαναπατρισμος, Κινα, Κεφαλι, αγαλμα, αλογο, οπιο, παλατι, υδρορροη, νερο, ζωδιακος κυκλος, Πεκινο, αυτοκρατορας, Βασιλικος Κηπος, Καστιλιονε, Μακαο, Χο, χαλκινο, πλειστηριασμος, Χονγκ Κονγκ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ