Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το νόημά της - Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73 - Ένα κείμενο από τα παλιά, που διατηρεί την επικαιρότητά του - του Δαμ. Βασιλειάδη


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
και το νόημά της

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία,
η χούντα δεν τελείωσε το 73

Ένα κείμενο από τα παλιά,
που διατηρεί την επικαιρότητά του

εκπαιδευτικού, συγγραφέα,
ηγετικού στελέχους του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ



Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73...
Τότε και τώρα. Η κατοχή είναι κατοχή. Είτε με τανκς είτε με άλλα μέσα (οικονομικά, πολιτικά κ.λπ).
Η εξέγερση του πολυτεχνείου τότε έθεσε την ταφόπλακα της προσπάθειας της αμερικανοκίνητης χούντας και των ντόπιων υποχειρίων της να προωθήσουν τη «δημοκρατικοποίηση» του καθεστώτος, όπως όριζε το σύνταγμα των συνταγματαρχών του 1968, ραμμένο και κομμένο στα μέτρα τους, για να δημιουργήσουν μια ελεγχόμενη δημοκρατία τύπου Τουρκίας και Χιλής.
Και τώρα γίνεται η προσπάθεια καθυπόταξης του ελληνικού λαού κάτω από βάρος της οικονομικής κρίσης. Μια νέα χούντα προσπαθεί ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού να επιβάλει την υποδούλωση του στους νέους αφέντες με πρωτεργάτη τη Γερμανία. Μνήμες κατοχής από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών αναβιώνουν στο συλλογικό υποσυνείδητο του Έλληνα.
Το καθεστώς της χούντας, μη καταφέρνοντας να αποκτήσει λαϊκή βάση σχεδίαζε την μετάλλαξή του για να γίνει τουλάχιστον ανεκτό μέσω της ελεγχόμενης φιλελευθεροποίησής του, την οποία πολιτικές δυνάμεις από όλο το φάσμα της πολιτικής άρχισαν να το προσεταιρίζονται, το καθένα για δική του σκοπιμότητα.
Χαρακτηριστική για την τότε εποχή είναι η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, μια από τις πολλές, για την στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην χούντα εκείνη την περίοδο. Ιδού μια χαρακτηριστική του δήλωση:

«Η ελληνική πολιτική ηγεσία, δεξιά, κέντρο, αριστερά, δεν μιλώ για αντίσταση, έτσι, η ελληνική παλιά πολιτική ηγεσία, η τελευταία που εξελέγη από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 64, αυτή που είναι, δεν έχει άλλη, αυτή η πολιτική ηγεσία έχει αυτή την περίοδο 1973, την μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη που της έλαχε. Το θέμα της εποχής αυτής, των επομένων μηνών, είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα που κρίνεται η μορφή του, κρίνεται από το τι θα κάνει αυτή η ηγεσία και βέβαια οι λεβέντες της αντιστάσεως που βγήκαν από τις φυλακές. Λοιπόν ήρθε η ώρα γι’ αυτούς να επιλέξουν ανάμεσα στην νομιμοποίηση του καθεστώτος, στο πέρασμα του φασισμού δηλαδή, γιατί θα είναι το πέρασμα του φασισμού ή στο στήσιμο της σημαίας για τον αγώνα που θετικά θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος και την απελευθέρωση του λαού μας.
Χαιρόμαστε, ναι χαιρόμαστε, συγχαίρουμε όλους όσους πήραν θέση ξεκάθαρα, ότι η συμμετοχή είναι ραγιάδικη πράξη δοσιλογισμού και προδοσίας».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που είχε ωστόσο βάση την αντίθεση και την παθητική κατά βάση αντίσταση του λαού στο καθεστώς, έθεσε τέρμα ανεπιστρεπτί στην κάτω από έναν δήθεν δημοκρατικό μανδύα καλυμμένη κατοχή. Η χούντα έδειξε το αληθινό της προσωπείο, που ως υποκινούμενο όργανο των αγγλοαμερικάνικων σχεδιασμών οδήγησε στον πραγματικό στόχο εγκαθίδρυσης της που ήταν τελικά, όπως περίτρανα αποδείχτηκε, η διχοτόμηση της Κύπρου.
Η αυθόρμητη κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος και με την σταδιακή συμπαράσταση και ενός μέρους του εργατικού και αγροτικού κινήματος και του λαού γενικότερα και η μετωπική του σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς είχε τις ρίζες του και την γενεσιουργό του αιτία. Στο καζάνι που έβραζε έδωσε διέξοδο η φοιτητική εξέγερση.
Το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχίας κ.λπ είναι και τώρα επίκαιρο όσο ποτέ!
Γι’ αυτό η εξέγερση του πολυτεχνείου διατηρεί και σήμερα την συμβολική του επικαιρότητα, παρ’ όλο τον μεταπολιτευτικό του ευτελισμό από την πλειοψηφία των πρωταγωνιστών του.
Αντηχεί ακόμη η φωνή του πολυτεχνείου από τον ραδιοφωνικό του σταθμό:

«Ελληνικέ λαέ, απόψε, εδώ και λίγη ώρα η χούντα, ή δικτατορία, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.
Η σκιά του στρατιωτικού νόμου έπαψε πια να είναι σκιά.
Είδαμε τα τανκς να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας.
Λαέ, η χούντα ξεσκέπασε για άλλη μια φορά το πρόσωπό της.
Όταν για πρώτη φορά αντιμετώπισε τον λαϊκό αγώνα έστειλε σ’ αυτόν τα τανκς.
Όμως όλοι ξέρουμε.
Η χούντα έχει μόνο τα όπλα, δεν έχει τις καρδιές κανενός.
Είναι ξενοκίνητη και γι’ αυτό δεν την υποστηρίζει καμιά παλλόμενη ελληνική καρδιά».

Μακάρι η τελευταία φράση των γνήσιων, μη εξαγορασμένων από το σύστημα, αγωνιστών του πολυτεχνείου για όλους τους Έλληνες να έχει ανταπόκριση και στην σημερινή πολιτική συγκυρία. Γιατί τότε και μόνο τότε ο αγώνας τους θα δικαιωθεί!

16 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ.

Μερικές επισημάνσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

1. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά, είχαν προηγηθεί π.χ. τα γεγονότα της Νομικής.
2. Στην εξέγερση συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου. Αυτοί που συμμετείχαν (εκτός κάποιων πρακτόρων και ρουφιάνων) έκαναν μια γενναία και αξιέπαινη πράξη.
3. Κάποιοι από αυτούς που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο εξαργύρωσαν αυτή τη συμμετοχή τους με άθλιο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άθλια.
4. Κάποια κόμματα οικειοποιήθηκαν και καπηλεύθηκαν τα γεγονότα. Δεν φταίνε γι’ αυτό όσοι συμμετείχαν.
5. Σύμφωνα με όλες τις απόψεις υπήρξαν νεκροί γύρω από το Πολυτεχνείο (όχι μέσα) από πυρά αρμάτων και, κυρίως, ελευθέρων σκοπευτών. 24 τον αριθμό. Τίνος εντολές εκτελούσαν τα άρματα και οι ελεύθεροι σκοπευτές, αν όχι του Παπαδόπουλου;
6. Προφανώς δεν έριξε τη Χούντα η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
7. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Μαρκεζίνης θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στη νομιμότητα, άλλωστε και μετά τις εκλογές (αν γίνονταν) θα παρέμενε πρόεδρος ο Παπαδόπουλος. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Ιωαννίδης θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια.
8. Πιστεύω ότι ο Μαρκεζίνης δεν θα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως δεν θα γινόταν μέσω κάποιας άλλης οδού.

ΛΕΞΕΙΣ: Ψωμι παιδεια ελευθερια, χουντα, 1973, κατοχη, τανκ, αμερικανοι, δημοκρατια, συνταγμα, συνταγματαρχης, 1968, Τουρκια, Χιλη, οικονομικη κριση, Γερμανια, Β Παγκοσμιος Πολεμος, υποσυνειδητο, φιλελευθεροποιηση, Παπανδρεου, δεξια, κεντρο, αριστερα, αντισταση, εκλογες, 1964, φασισμος, δοσιλογισμος, προδοσια, Πολυτεχνειο, αγγλοι, αμερικανοι, Κυπρος, φοιτητικο κινημα, εργατικο κινημα, αγροτικο κινημα, δικτατορια, φοιτητης, εθνικη ανεξαρτησια, λαικη κυριαρχια, μεταπολιτευση, ραδιοφωνο, τανκς, χουντα, Νομικη, πρακτορας, ρουφιανος, κομμα, αρμα, ελευθερος σκοπευτης, Παπαδοπουλος, Μαρκεζινης, Ιωαννιδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ