Το πρώτο έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας που πραγματεύεται την γυναικεία ομοφυλοφιλία!


Το πρώτο έργο
της νεοελληνικής λογοτεχνίας
που πραγματεύεται
την γυναικεία ομοφυλοφιλία!


Το έργο «Ἡ ἐρωμένη της» της συγγραφέως Ντόρας Ρωζέττη (σαφώς ψευδώνυμο) εκδόθηκε εν Αθήναις, από τους Ν. Θεοφανίδη και Σ. Λαμπαδαρίδη, το 1929.

Αυτή η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ήταν 147 σελίδων.


Ήταν «τό πρῶτο ἔργο τῆς νεοελληνικῆς λογοτεχνίας πού πραγματεύεται τή γυναικεία ὁμοφυλοφιλία καί θίγει τό φεμινιστικό ζήτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΕΔΩ.

Μετά τήν πρώτη του ἔκδοση ἐξαφανίστηκε ἀπό τό προσκήνιο, ἕως τήν ἐπανέκδοσή του ἀπό τή Χριστίνα Ντουνιᾶ τό 2005.
Σύμφωνα μέ τήν Ἑλένη Μπακοπούλου συγγραφέας τοῦ μυθιστορήματος ἦταν ἡ Ἑλένη (Νέλλη) Καλογλοπούλου-Μπογιατζόγλου» (1908 -1989), μια γυναίκα ιατρός / μικροβιολόγος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Η Ελένη (Νέλλη) Καλογλοπούλου υπανδρεύθηκε τον Κωστίκα Μπογιατζόγλου (1895-1967), έναν Έλληνα ομογενή από την Ρουμανία. Εκτός από την Ιατρική, ασχολήθηκε και με την ορειβασία, και με την σπηλαιολογία (μαζί με την Άννα Πετροχείλου), και την αντισφαίριση.
Ήταν συνεργάτης και στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», ο δε Γρηγόριος Ξενόπουλος, εδημοσίευσε κριτική με τίτλο «Ντόρας Ρωζέττη: Η Ερωμένη της, ρομάντσο», στο περιοδικό «Νέα Εστία»[1].
Όντως το βιβλίο το «μάζεψαν» από τα βιβλιοπωλεία και το κατέστρεψαν… Αλλά ευρέθη σε ιδιωτική βιβλιοθήκη (της οικίας Ελευθεριάδη, στην Πέτρα Λέσβου), και στο προσωπικό αρχείο του Κ. Καβάφη… Κι έτσι επανεκδόθηκε…

ΠΗΓΕΣ: ΒΕΡΓΟΣ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα για τον ΕΡΩΤΑ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] τ. στ', του 1929, σελ. 1035-1037.


ΛΕΞΕΙΣνεοελληνικη λογοτεχνια, γυναικεια ομοφυλοφιλια, εργο, Η ερωμενη της, Ρωζεττη, Ρωζετη, ψευδωνυμο,  εκδοση, Αθηνα, Θεοφανιδης, Λαμπαδαριδης, 1929, ερως, ερωτας, ελληνικη λογοτεχνια, φεμινισμος, επανεκδοση, Ντουνια, 2005, Μπακοπουλου, συγγραφεας, μυθιστορημα, Καλογλοπουλου Μπογιατζογλου, ιατρος, μικροβιολογος, Αλεξανδρεια Αιγυπτου, Αιγυπτος, Ρουμανια, Ιατρικη, ορειβασια, σπηλαιολογια, Πετροχειλου, αντισφαιριση, τενις, τεννις, περιοδικο, Η Διαπλασις των Παιδων, Ξενοπουλος, κριτικη, ρομαντσο, Νεα Εστια, λογοκρισια, βιβλιοπωλειο, βιβλιοθηκη, Ελευθεριαδης, Πετρα Λεσβου, Λεσβος, Καβαφης, ΒΕΡΓΟΣ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ