Ναός 11.300 χρόνων βρέθηκε στην Τουρκία!


Ναός 11.300 χρόνων
βρέθηκε στην Τουρκία!


Ένας αρχαίος ναός, που εκτιμάται ότι είναι 11.300 χρόνων, βρέθηκε στην έκταση που καταλαμβάνει σήμερα η νοτιο-ανατολική Τουρκία.
Ο ναός, 80 τετραγωνικών μέτρων, που χρονολογείται από την νεολιθική εποχή έχει τέσσερα μνημεία (στύλους). Ανακαλύφθηκε στο Dargecit (παλαιότερο όνομα Kerburan, ή Kerboran των Κούρδων) στο Mardin, μια περιοχή που ήταν γνωστό ότι ήταν κατοικημένη από τους Σουμέριους, τους Ακκάδιους, τους Βαβυλώνιους, τους Χετίτες, τους Ασσύριους, κ.ά. αργότερα.




Ο κ. Ergul Kodas, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Artuklu και σύμβουλος στην περιοχή ανασκαφής, εδήλωσε ότι ο ναός, χτισμένος με μικρές πέτρες και πήλινα δάπεδα, ανήκει στην ίδια περίοδο με το Gobeklitepe, φημισμένο για τον - έως τώρα - «αρχαιότερο ναό στον κόσμο». (Το Gobeklitepe, που δηλώθηκε το 2018 στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO, ανακαλύφθηκε το 1963 από ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και του Σικάγου).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΓΚΟΜΠΕΚΛΙΤΕΠΕ, ΕΔΩ.

«Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά έχουμε αποκαλύψει με σαφήνεια τους στύλους. Ένας από τους τέσσερις στύλους που αποκαλύψαμε ήταν σπασμένος, αλλά οι άλλοι τρεις διατηρήθηκαν ακόμα ως και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Kodas.
Δεν βρέθηκαν εικόνες στους στύλους.

ΠΗΓΗ: Anadolu, 31.10.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: ναος, Τουρκια, νεολιθικη εποχη, στυλοι, Νταρτζεσιτ, Μαρντιν, Σουμεριοι, Ακκαδιοι, Βαβυλωνιοι, Χετιτες, Ασσυριοι, Γκομπεκλιτεπε, Γκομπεκλι, Κερμποραν, Κερμπουραν, Κουρδοι, Κουρδισταν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ