Ποια πόλη θέλουμε; - του Χρ. Γιανταμίδη


Ποια πόλη θέλουμε;

Του Χρήστου Δ. Γιανταμίδη, αντ/ρχου (Ε) ε.α. Π.Ν.

Διερωτήθηκε πραγματικά κανείς σε ποια πόλη θα θέλαμε να ζήσουμε; Σε μια πόλη καθαρή ή σε μια πόλη βρώμικη γεμάτη με σκουπίδια στους δρόμους, στις πλατείες, στις παιδικές χαρές, στο περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων ή ιδιωτικών κοινωνικών ιδρυμάτων; Η ομόφωνη απάντηση, φυσικά, θα είναι σε μια καθαρή πόλη, πρωτίστως για την υγεία των πολιτών της αλλά και για την καλή εμφάνιση της ίδιας της πόλης.


Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή, αν ρίξουμε μια ματιά στους προαναφερόμενους χώρους, παντού θα διαπιστώσουμε σκουπίδια, σκουπίδια, σκουπίδια και βρωμιά. Γιατί; Γιατί αυτή η κατάντια. Διερωτώμαι, είμαστε μέλος της Ευρώπης και δη λαός με προϊστορία και πολιτισμό ή μια τριτοκοσμική χώρα; Αν κρίνουμε από τα σκουπίδια και την βρωμιά μας, τότε πραγματικά είμαστε πολίτες μιας τριτοκοσμικής χώρας.
Ποιος και τι φταίει για όλα αυτά; Τώρα θα μου πείτε, και όπως πάντα, το Κράτος φταίει ή οι δημόσιοι φορείς φταίνε και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος φταίει, που δεν μεριμνά για την καθαριότητα της πόλης. Βλέπετε, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Ποτέ εγώ ή εμείς.
Επειδή η ευθύνη για την καθαριότητα του Δήμου βαραίνει όλους μας, θα πρέπει να σοβαρευθούμε και να πάρουμε την καθαριότητα στα χέρια μας. Από εμάς εξαρτάται η καθαριότητα της πόλης μας και όχι μόνο από τον φορέα καθαριότητας του Δήμου.
Για να διατηρηθεί όμως η πόλη μας καθαρή, επιτρέψτε μου να προτείνω ή μάλλον να σας υπενθυμίσω τα γνωστά:
·        Δεν πρέπει να ρίχνουμε σκουπίδια, αντιθέτως θα πρέπει και είναι υποχρέωσή μας να σκύβουμε και να τα μαζεύουμε, χωρίς να θεωρούμε την πράξη αυτή ταπεινωτική.
·        Το πεζοδρόμιο που ανήκει σε κάθε σπίτι/οικόπεδο είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το διατηρεί καθαρό.
·        Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδρυμάτων είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό.
·        Οι σακούλες απορριμμάτων θα πρέπει να ρίχνονται εντός των κάδων και όχι να αφήνονται έξω από αυτούς.
·        Στα σχολεία μας που γίνεται το μάθημα περιβάλλοντος , είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να κάνουν μια πρακτική εξάσκηση για όσα έμαθαν εντός της τάξης, με το να βγουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους για να συλλέξουν τυχόν υπάρχοντα σκουπίδια, που δυστυχώς, ενίοτε υπάρχουν σε σωρούς.
Το να φροντίζουμε για την καθαριότητα των δημοσίων χώρων δεν είναι ντροπή, ούτε και αποτελεί δυσβάστακτο κόπο στους πολίτες, στους μαθητές και στους δημοτικούς υπαλλήλους. Αντιθέτως μάλιστα, θα λάβουν τα ευμενή σχόλια όλων των πολιτών, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου θα παραδειγματισθούν και οι αδιάφοροι για την καθαριότητα πολίτες και θα συμμορφωθούν. Αρκεί η ενέργεια αυτή να γίνεται αγόγγυστα και με καλή διάθεση.
Αυτά τα ολίγα για τις ευθύνες των πολιτών και των δημόσιων λειτουργών, αναφορικά με την διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη μας.
Τώρα όσον αφορά τον δημοτικό φορέα καθαριότητας θα πρέπει:
·        Να φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την συλλογή των σκουπιδιών από τους κάδους απορριμμάτων.
·        Να καθορίσει ημερομηνίες που θα διέρχεται κατάλληλο όχημα ανά περιοχές για την συλλογή των εποχιακών ή μη, ογκώδη σκουπιδιών, όπως σκουπίδια από κοπή κλαδιών ή δέντρων, μπάζα από ανακαίνιση σπιτιών κλπ.
·        Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν την ημερομηνία διέλευσης του εν λόγω οχήματος και μόνο την προηγούμενη να σωριάσουν στο πεζοδρόμιό τους τα εν λόγω σκουπίδια τους, άλλως να παρατηρούνται ή και να τιμωρούνται από τις δημοτικές αρχές, αν τα τοποθετούν για ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα.
Εάν συμμορφωθούμε με τα ανωτέρω, είναι βέβαιο ότι η πόλη μας θα γίνει όπως την ονειρευόμαστε και θα αποτελέσει πρότυπο για τους παρακείμενους Δήμους και όχι μόνο. Εμπρός λοιπόν, όλοι μαζί να καθαρίσουμε τον Δήμο μας, τον ελλαδικό χώρο μας, γιατί οι γείτονες μας παρ’ ότι φτωχότεροι υλικά, είναι πιο καθαροί από εμάς.


ΛΕΞΕΙΣΓιανταμιδηςπολη, σκουπιδια 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ