Τα «Τέμπη του Έβρου» στον Άβαντα! - του Απ. Τσακρίδη


Τα «Τέμπη του Έβρου»
στον Άβαντα!



Ένα μέρος της διαδρομής από τον Άβαντα προς την Αισύμη θα μπορούσε να ονοματιστεί «Τα Τέμπη του Έβρου». Στο 4ο χιλιόμετρο από τον Άβαντα στην αρχή των στενών ορθώνεται ένα επίμηκες ύψωμα το «Μυτερό». Όλη η Νότια πλαγιά καλύπτεται από πυκνό Δρυοδάσος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ, ΕΔΩ.

Στην πλαγιά του υψώματος αυτού διασώζονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, που είναι πολύ κοντά στο άλλο κάστρο του Άβαντα, το κάστρο Ποταμού.
Τα δύο κάστρα ήλεγχαν την δίοδο προς την ενδοχώρα της Θράκης και την ορεινή Ροδόπη.
Το σημείο επίσης είναι πάνω σε μια διέλευση προς Κωνσταντινούπολη, εναλλακτική της Εγνατίας οδού, που είναι πιο νότια, προς την θάλασσα.

Απ' το Κάστρο του Άβαντα.

Στην ιστοσελίδα και στην βιβλιογραφία γενικά, το κάστρο ονομάζεται «κάστρο του Άβαντα» επειδή είναι πάνω από το χωριό Άβαντας. Το κάστρο δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά. Η τοιχοποιία δεν βοηθάει στην χρονολόγηση. Διάφορα επιφανειακά ευρήματα όμως (όστρακα) προέρχονται όλα από τον 14ο αιώνα. Αναφορές για το κάστρο δεν έχουν εντοπιστεί για μετά τον 10ο αιώνα, οπότε εικάζεται ότι εγκαταλείφθηκε νωρίς, ίσως και πολύ νωρίτερα από την τουρκική κατάκτηση.
Την εκδοχή αυτή περί εγκατάλειψης ενισχύει και το γεγονός ότι η ερήμωση του κάστρου δεν φαίνεται να έγινε μετά από κάποια επιθετική ενέργεια. Είναι απλώς αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου.


Ένδειξη αρχαιότερης οικοδομικής δραστηριότητος αποτελούν οι ογκώδεις λίθοι, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σημεία της οχυρώσεως. Αυτές οι ενδείξεις αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία αρχαίας οχυρώσεως.
Στην κορυφή το δάσος δίνει την θέση του στα βράχια. Το υψόμετρο του «Μυτερού» είναι 350 μέτρα και η θέα είναι καταπληκτική μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Στο ψηλότερο σημείο εντοπίζονται λαξευμένοι βράχοι διαμορφωμένοι, σε τοιχία, σε σχήματα καθισμάτων, τραπεζιών (πιθανόν βωμών) και δεξαμενών.

Λαξευτό τείχος και άλλα αρχαία λαξεύματα του κάστρου,
στην άκρη της χαράδρας, σε ύψος 350 μ.

Όλες αυτά τα στοιχεία λοιπόν αποτελούν βάσιμες αποδείξεις πως εδώ την περιοχή ήλεγχε μια Πανάρχαια φυλή Θρακών. Πιθανότατα των Κικόνων Θρακών. (2.000 π.Χ.)
Οι Κίκονες ήσαν Αρχαιότατος Θρακικός Λαός, εκ των πλέον πολιτισμένων, που κατοικούσε στα παράλια του Θρακικού πελάγους από τη Βιστονίδα Λίμνη έως τις εκβολές του Έβρου. Ήσαν απόγονοι του Κίκονα υιού του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδόπης. Με αρχηγό τους τον Εύφημο υιό του Τροιζήνου έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο υπέρ του Πριάμου. Καλοί ιππείς και ικανότατοι πεζοί πολεμιστές.
Η περιοχή έχει πάρει το όνομα της, από ένα εξίσου πανάρχαιο Θρακικό φύλο. Τους Άβαντες. Οι Άβαντες ήταν ένας προϊστορικός Ελλαδικός λαός.
Ο Στράβων γράφει πως οι Θράκες που ήρθαν μαζί με τον Εύμολπο κατείχαν την Αττική, ενώ ο Τηρεύς κατείχε την Δαυλίδα της Φωκίδος. Ο ίδιος ιστορικός αναφέρει πως οι Θράκες έφυγαν από την Άβα της Φωκίδος για να εγκατασταθούν στην Εύβοια, όπου ονομάστηκαν Άβαντες. Από τότε η Εύβοια ήταν γνωστή ως «Αβαντιάς» ή «Αβαντίς» («Αβαντίδα»).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΒΑΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ, ΕΔΩ.

Ύστερα από προσωπική έρευνα της περιοχής, οδηγήθηκα σε συμπεράσματα τα οποία αποτυπώνονται «γραφικά» στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Οι αρχαίοι Θράκες, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική γεωμορφολογία των «Στενών» του Άβαντος, έχτισαν τις οχυρώσεις τους σε ιδανικά στρατηγικά σημεία. Έτσι, από την πανάρχαια οχύρωση στην Κορυφή του «Μυτερού» ήλεγχαν όλη την πεδινή περιοχή από την «Πύλη των Τεμπών» έως και το Θρακικόν πέλαγος. Δυτικά και Ανατολικά του «προπυλαίου» αυτού υπάρχουν πανάρχαιες οχυρώσεις. Εντός της πελώριας αυτής γεωμορφολογικής και τεχνητής οχύρωσης υπήρχε η ενδοχώρα των Κικόνων. Εντός αυτής, υπάρχει λαξευτό αρχαίο πατητήρι αλλά και ένα πανάρχαιο Αστεροσκοπείο, το οποίο ήταν ταυτόχρονα και ιερό σημείο της αρχαίας Θρακικής ενδοχώρας.


Οι φωτογραφίες είναι από Google Earth, maps και προσπάθησα με γραφικές ενδείξεις να αποδώσω την υπόθεση αυτή.
Η υπόθεση, βασίζεται σε ηλεκτρονικές πηγές, σε σημεία που εντόπισα και στην χαρτογράφηση της περιοχής.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους, συνοδοιπόρους και συνερευνητές: Χρήστο, Αριστοτέλη και Ηρακλή.

ΠΗΓΕΣ: ΚΑΣΤΡΑ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΡΟΜΟΙ. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.11.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΤεμπη του Εβρου, Αβαντας, Τσακριδης, Αβας, Αισυμη, Μυτερο, δρυοδασος, καστρο, καστρο Ποταμου, Θρακη, Ροδοπη, Κωνσταντινουπολη, Εγνατια οδος, καστρο του Αβαντα, οστρακα, οχυρωση, Αλεξανδρουπολη, καθισμα, τραπεζι, βωμος, δεξαμενη, Κικονες, Θρακες, Βιστονιδα Λιμνη, Εβρος, Κικονας, Απολλωνας, νυμφη Ροδοπη, Ευφημο, Τροιζηνος, Τρωικος πολεμος, Πριαμος, ιππεις, πολεμιστης, Στραβων, Ευμολπος, Αττικη, Τηρευς, Δαυλιδα, Δαυλις, Φωκιδα, Αβα, Φωκις, Ευβοια, Αβαντες, Αβαντιας, Αβαντις, Αβαντιδα, Στενα του Αβαντος, Πυλη των Τεμπων, Θρακικο πελαγος, πατητηρι, αστεροσκοπειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ