Ανθρώπινα δόντια, 8.500 χρόνων, τρυπημένα για να γίνουν… κοσμήματα ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία! Τα πήραν από ζωντανούς ή νεκρούς; Και γιατί;


Ανθρώπινα δόντια, 8.500 χρόνων,
τρυπημένα για να γίνουν…
κοσμήματα
ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία!

Τα πήραν από ζωντανούς ή νεκρούς;
Και γιατί;


Δεν ανακαλύφθηκαν μόνο δόντια ζώων… που έγιναν μενταγιόν και κοσμήματα, κατά την νεολιθική περιοχή στο νυν λεγόμενο Çatalhöyük, στην έκταση που καταλαμβάνει σήμερα η νότια Τουρκία, αλλά και ανθρώπινα δόντια!
Οι αρχαιολόγοι έκπληκτοι από το εύρημα των τριών τρυπημένων δοντιών, ξεκίνησαν τώρα να ερευνούν αν έγιναν από δόντια ζωντανών ή από νεκρών ανθρώπων…


Το Çatalhöyük είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και χώρος «παγκόσμιας κληρονομιάς» κατά την UNESCO. Κατοικήθηκε μεταξύ του 7100 και του 5500 π.Χ. Ανεσκάφη από την δεκαετία του 1960. Ο χώρος είναι γνωστός για τα εκτεταμένα οικιστικά του κτήρια…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το Çatalhöyük ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Τα λαξευτά ειδώλια, τα κεφάλια ταύρων και οι τοιχογραφίες με θέμα το κυνήγι...

.......................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Τα παραπάνω παραπέμπουν στην μινωική Κρήτη...

......................................



... αποκάλυψαν επίσης την σημασία των ζώων σε αυτήν την νεολιθική κοινωνία. Τα τεχνουργήματα σπάνια βρέθηκαν σε ταφές εδώ. Πιο συνηθισμένα ευρήματα είναι εκείνα που σχετίζονται με τον στολισμό του σώματος: μενταγιόν και χάντρες που συνήθως κατασκευάζονταν από δόντια και οστά ζώων. Η ανακάλυψη των ανθρώπινων δοντιών-χαντρών, ενθουσίασαν τους αρχαιολόγους…
Ο κ. Scott Haddow (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης) και μια διεθνής ομάδα συναδέλφων του, σε επιστημονικό άρθρο, περιέγραψαν τα ανθρώπινα δόντια ως σκόπιμα τρυπημένα γύρω στο 6500 π.Χ.! Η ερευνητική ομάδα εξέτασε προσεκτικά και φωτογράφησε τα δόντια χρησιμοποιώντας ένα στερεοσκοπικό μικροσκόπιο για να καταλάβει καλύτερα πώς κατασκευάσθηκαν οι τρύπες, για ποιους χρησιμοποιήθηκαν τα δόντια και από ποιον θα μπορούσαν να προέρχονταν τα δόντια!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχετικά με τα ΔΟΝΤΙΑ, ΕΔΩ.

«Η διάτρηση των ανθρώπινων δοντιών ήταν έργο που εκτελούσαν άτομα που είχαν την απαιτούμενη γνώση της τεχνολογίας, των ιδιοτήτων των υλικών και των κατάλληλων εργαλείων», γράφουν οι αρχαιολόγοι. Τουλάχιστον δύο από τα δόντια έχουν σημάδια φθοράς «άρα εκτεταμένη χρήση ως στολίδια»… Με βάση την φθορά που είναι ορατή στην επιφάνεια μάσησης των δοντιών, εκτιμάται ότι όλα προέρχονταν από μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η ηλικία του ατόμου από το οποίο προήλθαν τα δόντια ίσως είναι μια σχετική ένδειξη για την σημασία τους…
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δύο δόντια είχαν μηδενικές ενδείξεις ασθένειας, που θα συνέβαλαν στην απώλεια δοντιών κατά την διάρκεια της ζωής. «Άρα, είναι πιο πιθανόν αυτά τα δόντια να εξήχθησαν σκόπιμα, μετά θάνατον», καταλήγουν!
Η αφαίρεση των δοντιών ενός νεκρού μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη και «παράνομη» ενέργεια, αλλά στο Çatalhöyük, «οι ταφικές πρακτικές φύλαξης των κρανίων, θα μπορούσαν να δώσουν εύκολη πρόσβαση στα ανθρώπινα δόντια»…
Ανεξάρτητα από την προέλευση και την συχνότητα της πρακτικής, η διακοσμητική χρήση ανθρώπινων δοντιών εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακριβή φιλοσοφία αυτής της πολιτιστικής ομάδας. Οι αρχαιολόγοι το αποκαλούν «μια εξαιρετική αισθητική και συμβολική επιλογή υλικών» και αναρωτιούνται εάν τα δόντια «επιλέχθηκαν με βάση τις συγκεκριμένες ταυτότητες των ατόμων», ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα διάτρητα δόντια είναι όλα ενηλίκων, ίσως ατόμων με υψηλότερη κοινωνική θέση!
Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα σκόπιμα τροποποιημένων / τρυπημένων δοντιών που τεκμηριώνονται στην Μέση Ανατολή, λέει ο κ. Haddow. «Δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν στην Εγγύς Ανατολή», εξηγεί, «γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της καλά τεκμηριωμένης παρατήρησης άλλων ταφικών πρακτικών, όπως τα λειασμένα κρανία. Αυτές οι επιλογές υλικών - και η σπανιότητά τους συνολικά - υποδηλώνουν μια βαθύτερη συμβολική αξία», συμπέρανε ο κ. Haddow «το πλήρες νόημα της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως προς το παρόν». Αν στο μέλλον εντοπιστούν περισσότερα ανθρώπινα δόντια-μενταγιόν, οι αρχαιολόγοι ίσως μπορέσουν τελικά να προσδιορίσουν την πραγματική σημασία τους…
Οι εικόνες αυτής της έρευνας ελήφθησαν με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στην τουρκική αρχαιολογία για το πώς παρουσιάζονται αυτά τα ανθρώπινα υπολείμματα.

ΠΗΓΗ: Forbes Media 14.11.2019 / Kristina Killgrove - βιοαρχαιολόγος, που ασχολείται με τους σκελετούς των αρχαίων πληθυσμών, ώστε να μάθει για την υγεία, την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.11.2019.

ΛΕΞΕΙΣΑνθρωπινο δοντι, κοσμηματα, Τουρκια, δοντια, μενταγιον, κοσμημα, νεολιθικη εποχη, Catalhoyuk, λαξευτο ειδωλιο, κεφαλι ταυρου, κεφαλη ταυρου, ταυρος, τοιχογραφια, κυνηγι, στολισμος, σωμα, χαντρα, οστα, Χαντοου, Κοπεγχαγη, τρυπα, τρυπημενο δοντι, διατρηση, τεχνολογια, εργαλειο, κρανιο, μινωικη Κρητη, διακοσμηση,  αισθητικη, συμβολισμος, κοινωνια, Μεση Ανατολη, Εγγυς Ανατολη, ταφος, λειασμενο κρανιο, λειανση, συμβολο, συμβολα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ