ΑΚΟΥΣΤΕ την ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη
για τα ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ, ΕΔΩ.
Φωτογραφία του 1931 από τον Κωστάκη Τόδουλο. |
Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Δόλιανη, Μηλιωτάδες και Ντρεστινίκου (Τρίστενο), στην θέση Τσίπιανη. Εκεί γεφυρώνει τον Βάρδα, ποταμό απορροής όλης της κοιλάδας του ανατολικού Ζαγοριού. Στο σημείο συνέκλιναν όλοι οι δρόμοι και τα μονοπάτια που οδηγούσαν στα Γιάννινα, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούσε το χάνι του Κατσαλιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".
Γράφει ο Νικόλαος Σχινάς το 1897: «Από του χωρίου Γρεβενίτι οδός κατωφερής, βαίνουσα προς Μ. και πλησιάζουσα την αριστεράν του άνω ρεύματος όχθην [του Βάρδα], διαβαίνει μετά μίαν και ημίσειαν ώρα το ρεύμα τούτο επί γεφύρας κατά την θέσιν Φτέρη, δεξιόθεν της οποίας εκτείνονται άμπελοι του χωρίου Γρεβενίτι…».
Πρόκειται για γεφύρι εντυπωσιακό, από τα σημαντικότερα του χώρου. Έχει ένα μεγάλο τόξο στη βαθιά κοίτη του ποταμού και τρία ακόμη κατά πολύ μικρότερα, βοηθητικά, προς την όχθη την αριστερή. Το μεγάλο - μεσιακιά καμάρα - σχηματίζεται από δυο σειρές καμαρολίθια που, ψηλά, κλειδώνουν οξυκόρυφα. Όμως, στην πραγματικότητα τούτη η γωνία φαίνεται πως προέκυψε παρά τη θέληση των μαστόρων, από “κάθισμα” κατά την αφαίρεση των καλουπιών. Τελικά το τόξο κρατήθηκε, γεφυρώνοντας απόσταση 26.60 μ. με ύψος 12.00 - να πούμε πως δεκατρείς ανά όψη άρπιζες μαρτυρούν πως τούτο κυριολεκτικά …σιδερώθηκε! Όσο για τα μικρά βοηθητικά τόξα, φεύγοντας προς την όχθη, μετράμε αντίστοιχα άνοιγμα και ύψος: 3,00/1,10 μ., 5,10/2,80, 3,00/1,20 μ.
Ο διάδρομος διάβασης ανασηκώνεται πάνω απ’ το νερό - κορυφώνεται στο μεγάλο τόξο - 13,80 μ. Αποκτά έτσι μεγάλες κλίσεις. Το μήκος του φτάνει τα 58,40 μ., κατανεμημένο το περισσότερο στο αριστερό του σκέλος όπου και τα τόξα τα βοηθητικά. Πλάτος, ωφέλιμο, διαθέτει 2,50 μ., αφού αρκάδες τοποθετημένες σε συνεχή σειρά προστατεύουν, όσο μπορούν (0,50 Χ 0,15 μ.), τους διαβάτες.
Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1875 με σημαντικό για την εποχή ποσό, αλλά - λένε - και χιλιάδες αυγά! Τα χρήματα τα έδωσε η κοινότητα Γρεβενίτι (700 οθωμανικές λίρες), και ο Αναστάσιος Καραγκούνης ή Πασπαλιάρης από το διπλανό Ντρεστινίκου (Τρίστενο). Τούτος, μόνος του, προσέφερε 340 λίρες, γι’ αυτό μέχρι τελευταία οι γύρω κάτοικοι, τιμής ένεκεν, το αποκαλούσαν και …γιοφύρι του Πασπαλιάρη.
ΠΗΓΗ: Σπ. Μαντά «Γεφυρογραφία Ηπείρου». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.11.2023.
(*) Χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, νομού Ιωαννίνων.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook