ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Ο Θεσσαλός γίγαντας αθλητής Πολυδάμας, που ακινητοποίησε με τα χέρια του ένα άρμα την ώρα που έτρεχε!!!


ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Θεσσαλός γίγαντας αθλητής Πολυδάμας,
που ακινητοποίησε με τα χέρια του
ένα άρμα
την ώρα που έτρεχε!!!


Μια εγχάρακτη παράσταση, επάνω σε έναν δακτυλιόσχημο πολύτιμο λίθο και υαλί, αναφέρει την εικόνα του Πολυδάμαντος, ο οποίος ήταν εκ των πιο δυνατών των Ελλήνων!
Και μάλιστα απεικονίζει την σκηνή, που σταματά ένα άρμα, όταν αυτό εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα κατά πάνω του…

Επάνω από τον ήρωα είναι εγγεγραμμένο το όνομά του: Πολυδαμάντης / Πολυδάμαντας.

Το αρχαίο έργο, που αντιγράφηκε για να κοσμίσει την συλλογή Πονιατόφσκυ, έχει και υπογραφή: Αγαθαμενός / Αγαθημενός.

Ο δακτυλιόσχημος πολύτιμος λίθος του Πονιατόφσκυ επωλήθη από τον Οίκο Christie's (αρ. 2496) από τον οποίο τον αγόρασε ο Tyrrell (αρ. 1195).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΝΙΑΤΟΦΣΚΥ, ΕΔΩ.

Αλλά, ποιος ήταν ο Πολυδάμας; Και γιατί να τεθεί ως εικόνα σε μια τέτοια ιδιαίτερη συλλογή, την συλλογή Πονιατόφσκυ, του 19ου αιώνα, και μάλιστα με μια τέτοια απίστευτη παράσταση;

Ας «επισκεφτούμε» και έτσι να σκεφτούμε το όνομά του:
Πολυδάμας[1] = ο πολυδαμαστής!
Ή αυτός που από μόνος του έχει την δύναμη ενός δάμου/δήμου, δηλ. ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων!!!
Είναι έτσι;

Ας δούμε την ιστορία του:

Ο Πολυδάμας ήταν περίφημος αθλητής από την Σκοτούσσα Φαρσάλων της Θεσσαλίας, υιός του Νικίου.
Είχε «έκτακτη σωματική δύναμη και ανάστημα».
Ενίκησε στην Ολυμπία σε αγώνα παγκρατίου στην 93η Ολυμπιάδα (το 408 π.X.).



Είχε επιθυμία να μοιάσει στον Ηρακλή! Και μιμούμενος τον Θηβαίο ημίθεο συνέλαβε, στον Όλυμπο έναν λέοντα και όλως άοπλος τον εφόνευσε, αφού τον έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια!
Άλλη φορά, εισήλθε σε αγέλη βοών, συνέλαβε από το οπίσθιο ποδάρι τον μεγαλύτερο και αγριώτατο ταύρο και τον εκράτησε με τόση δύναμη, ώστε το άτυχο ζώο, δεν ηδυνήθη να ελευθερωθεί, ει μη αφού κατέλιπε στα χέρια του Πολυδάμαντος τις χηλές/οπλές του.
Άλλοτε πάλι, κατόρθωσε να κρατήσει με τα χέρια του ακίνητο ένα άρμα, ενώ οι δυο ίπποι του εκάλπαζαν!!!


Η φήμη του έκανε τον βασιλέα των Περσών Δαρείο Β΄ τον Νόθο (445–404 π.Χ.), να τον καλέσει στην αυλή του… Εκεί στα Σούσα, τον προκάλεσε να μονομαχήσει ταυτοχρόνως με τρεις επιλέκτους αήττητους Πέρσες μαχητές, από το σώμα των λεγομένων «αθανάτων», τους οποίους φυσικά και κατέβαλε (τους σκότωσε)… Οι Πέρσες είδαν εμπρός στα μάτια τους, τους «αθανάτους» τους να μην είναι και τόσο… αθάνατοι… και ξανακατάλαβαν πως οι «αθάνατοί» τους, μπορεί να είναι «αθάνατοι» για όλα τα άλλα έθνη, αλλά όχι για τους Έλληνες… Το είχαν πρωτοκαταλάβει στον Μαραθώνα

Ο Παυσανίας, για όλα αυτά, λέει πως ήταν «ο πιο μεγαλόσωμος άνθρωπος που έζησε ποτέ» («μέγιστος δε απάντων εγένετο ανθρώπων»)![2]

Μετά απ’ όλα αυτά, υπάρχει κανείς που εξακολουθεί να αμφιβάλλει εάν υπήρχαν γίγαντες ανάμεσα στους Έλληνες – ακόμη και στον 5ο αιώνα π.Χ.;
Επαναλαμβάνω, πως ο Πολυδάμας δεν είναι μυθολογικό πρόσωπο, αλλά ιστορικό, ιστορικότατο!..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΕΔΩ.

Όμως το τελος του ήταν άδοξο:
Εφονεύθη ευρισκόμενος με φίλους του, ένα καλοκαίρι εντός σπηλαίου, να αποφύγουν το καύμα… Εκεί καταπλακώθηκε από καταρρεύσαντες ογκολίθους, τους οποίους επιχείρησε να συγκρατήσει, ώσπου να καταφέρουν να διαφύγουν οι φίλοι του, όπως και έκαναν…
Κατ’ άλλους, απέθανε από αφροσύνη, όταν στο σπήλαιο άρχισαν να πέφτουν ογκόλιθοι και, ενώ οι άλλοι έσπευσαν να βγουν, εκείνος ενόμισε πως μπορεί να συγκρατήσει τους θεόρατους βράχους με τα χέρια του, και εν τέλει καταπλακώθηκε…
Υπάρχει κι άλλη εκδοχή για τον θάνατό του, ότι ο Πολυδάμαντας ενικήθη, από τον Πρόμαχο, όταν επήγε για δεύτερη φορά στην Ολυμπία, το 404 π.Χ.[3] Όμως κανείς συμπατριώτης του και κανένας Θεσσαλός δεν παραδεχόταν αυτήν την εκδοχή – ούτε την παραδέχεται ακόμη! Ρωτήστε όποιον θέλετε στην σημερινή Σκοτούσα, όπου δεσπόζει μνημείο του!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΕΔΩ.

Στην Ολυμπία πάντως υπήρχε χαλκούς ανδριάντας, σε βάθρο του οποίου ήσαν αναγεγραμμένα τα κατορθώματά του…

ΠΗΓΕΣ: Παυσ. 463 κ. έξ. Παυσ. 6/5.1-9, Διόδ. Σικ. 9/14.2-15.1, Πλάτ. Π. 338c και Σχόλ. 338c.bis, ΣΟΥΔΑΣ.

Από το αρχαίο βάθρο σώζονται δύο κομμάτια στις τρεις πλευρές των οποίων διακρίνονται ανάγλυφες παραστάσεις από την πάλη του Πολυδάμαντος με τους «αθάνατους» στην αυλή του Δαρείου και από το δάμασμα του λέοντος.

Τι μας εμποδίζει να κάνουμε ένα πλήρες αντίγραφο;

Αλήθεια, τι μας εμποδίζει να ξαναστήσουμε παρόμοιο ανδριάντα, όπου να εξιστορούνται όλα αυτά, στην πολύβουη από τουρίστες Ολυμπία;;;

Τέλος, ποιος μας απέκοψε από αυτούς τους ήρωες;
Ποιος μας τους διέγραψε από τα σχολικά βιβλία και άρα από την παιδεία και την μνήμη μας;
Ποιος, εν τέλει, αποφάσισε ποιους ήρωές μας θα διδαχθούμε και ποιους θα ξεχάσουμε;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

ΠΗΓΕΣ: Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.12.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Το όνομα δεν είναι σπάνιο: Υπάρχει και ένας Τρώας ικανότατος και γενναίος μαχητής με αυτό το όνομα. Ένας εξαιρετικός κυβερνήτης των Φαρσάλων (Θεσσαλίας και πάλι) και ένας Μακεδών, εταίρος του Μ. Αλεξάνδρου!

[2] βλ. Παυσ. «Ηλ.» Β 5.1.

[3] βλ. Παυσ.7/27.6, Φιλόστρ. Γυμν. 22-23.


ΛΕΞΕΙΣΔΥΝΑΤΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, Θεσσαλος, γιγαντας,  αθλητης, Πολυδαμας, αρμα, εγχαρακτη παρασταση, υαλι, λιθος, Πολυδαμαντας, δυναμη, Πολυδαμαντης, συλλογη Πονιατοφσκυ, Αγαθαμενος, Αγαθημενος, δακτυλιοσχημο, πολυτιμος λιθος, Πονιατοφσκι, Οικος Κριστις, Τυρελ, πολυδαμαστης, δαμαστης, δαμος, δημος, Σκοτουσσα, Σκοτουσα, Φαρσαλα, Θεσσαλια, Νικιος, Ολυμπια, Ολυμπιακοι Αγωνες, αγωνας, παγκρατιο, Ολυμπιαδα, Ηρακλης, Θηβα, ημιθεος, λεων, λιονταρι, βους, βοδι, ταυρος, χηλη, οπλη, ιππος, Περσια, Δαρειος Β ο Νοθος, Σουσα, μονομαχια, αηττητος, Περσες,  μαχητης, αθανατοι, Μαραθωνας, Παυσανιας, μεγαλοσωμος, γιγας, 5ος αιωνας, σπηλαιο, καυμα, καλοκαιρι, θερος, ογκολιθος, αφροσυνη, Προμαχοςχαλκινος ανδριαντας, βαθρο, Διοδωρος Σικελιωτης, Πλατων, ΣΟΥΔΑΣ, αναγλυφο, παλη, αυλη, δαμασμα, ηρωας, σχολικα βιβλια, παιδεια, μνημη, Οξφορδη, Τρωας, Τρωες, Τροια, κυβερνητης, Μακεδονας, εταιρος, Μεγας Αλεξανδρο;, Φιλοστρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ