Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΕΙΑΣ - του Απ. Τσακρίδη


Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ
ΤΗΣ ΞΑΝΘΕΙΑΣ

Του Απόστολου Τσακρίδη

Τα τείχη ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα ύψος!
Από κάτω φαίνονται στις βάσεις τους οι προγενέστεροι
αρχαίοι ογκόλιθοι των Θρακών.

Λίγο πιο βόρεια της Ξάνθης, συγκεκριμένα με κατεύθυνση την εθνική οδό Ξάνθης-Σταυρουπόλεως μπορεί κάποιος να εξερευνήσει ένα από τα πιο ωραία περιαστικά δάση της Ελλάδας. Ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση του άλσους ξεπροβάλλουν ερείπια παλαιού Φρουρίου του 12ου αιώνος.
Το Φρούριο της Ξάνθειας ή Ξάνθης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΞΑΝΘΗ, ΕΔΩ.

Το φρούριο βρίσκεται στους νότιους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης.
Από την κορυφή του λόφου (κορυφή Αυγό) πιθανολογείται πως γινόταν η επιτήρηση της διόδου προς την ενδοχώρα και την εύφορη κοιλάδα του Νέστου ενώ από την χαμηλότερη οχύρωση επιτηρούταν η παραποτάμια περιοχή του ποταμού Κόσυνθου. Το κάστρο της Ξάνθειας χρονολογείται από το 12ο μ.Χ. αιώνα και έχει σχήμα ακανόνιστου τραπεζίου με την ακρόπολη στην κορυφή του λόφου. Στην περιοχή σώζονται πολλά τμήματα των τειχών, πύργοι, τοξωτές πυλίδες και θολωτές στέρνες.


Πλησίον της οχυρώσεως, εντοπίζονται ίχνη προγενέστερου αρχαίου περιβόλου που πιθανολογείται πως είναι αρχαία Θρακικά.

Παλαιότερη παρουσία στην περιοχή μαρτυρούν οι μεγάλοι ογκόλιθοι που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από το φρούριο αλλά και ο αρχαίου τύπου περίβολος (χωρίς κονίαμα).
Με τα στοιχεία αυτά, μπορεί να εικαστεί ότι η εν λόγω περιοχή επιλέχτηκε από αρχαίους Θράκες ως στρατηγικό σημείο οχυρώσεως των Θρακών Ξάνθων.

Η Ξάνθεια μνημονεύεται τον 1ο π.Χ. αιώνα από τον Στράβωνα (Γεωγραφικά): «Μετά δε την ανά μέσον λίμνην Ξάνθεια, Μαρώνεια και Ίσμαρος...».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΑ για την ΙΣΜΑΡΟ, ΕΔΩ.


Οι πόλεις αυτές κατά τον Στράβωνα είναι Κικόνων πόλεις.
Οι Κίκονες ήταν αρχαίο θρακικό φύλο που αναφέρονται και στα Ομηρικά έπη. Η ονομασία της πόλης δημιουργεί υπόνοιες για σύνδεση με ένα άλλο αρχαίο θρακικό φύλο, τους Ξάνθους. Ο μόνος που αναφέρει αυτό το λαό είναι ο γεωγράφος του 6ου αι. π.Χ. Εκαταίος ο Μιλήσιος («Ξάνθοι, έθνος Θράικιον»).

Η Ξάνθεια, η πρώτη πόλη της Θράκης που συναντούσε κανείς αφού είχε προσπεράσει το Νέστο, αποτελούσε σημαντικό σταθμό στην Εγνατία οδό, που συνέδεε την πόλη από το ένα μέρος με την περιοχή πέρα από το Νέστο και από το άλλο με το Περιθεώριο και τις ανατολικές περιφέρειες.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΟΧΥΡΩΣΗ, ΘΡΑΚΕΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ, ΞΑΝΘΕΙΑ, Τσακριδης, Ξανθη, δασος, φρουριο, Ροδοπη, Αυγο, Νεστος, Κοσυνθος, τραπεζιο, ακροπολη, τειχος, πυργος, τοξωτη πυλιδα, θολωτη στερνα, περιβολος, κονιαμα, Ξανθοι, Στραβων, Γεωγραφικα, λιμνη Ξανθεια, Μαρωνεια, Ισμαρος, Κικονες, Ομηρος, Εκαταιος ο Μιλησιος, Εγνατια οδος, Περιθεωριο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ