Αρχαιολόγοι προς Κυριάκο Μητσοτάκη για το μοναδικό εύρημα στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης: «Να αναγνωρίσετε την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και να σας συναντήσουμε»…


Αρχαιολόγοι
προς Κυριάκο Μητσοτάκη
για το μοναδικό εύρημα
στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης:
«Να αναγνωρίσετε την ευθύνη
απέναντι στην Ιστορία
και να σας συναντήσουμε»…

Με επιστολή του, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητεί συνάντηση να τον ενημερώσει για το μοναδικό εύρημα στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΤΡΟ, ΕΔΩ.

Η επιστολή:

«Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις πάνω στο ζήτημα του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση την τύχη των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου υπενθυμίζουμε ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές αποφάσεις για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων.

Οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν το σημείο συμφωνίας στην προστασία ενός μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη που συνέβαλε περαιτέρω στην αποκάλυψη της βυζαντινής φυσιογνωμίας αυτής της πόλης, την ευθύνη για την τύχη της οποίας – και ασφαλώς των μνημείων της – ανέλαβε το Ελληνικό Κράτος το 1912.

Σημειωτέον ότι η Θεσσαλονίκη έχει 15 βυζαντινά μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσα στα οποία τα τείχη που την περιβάλλουν, εκκλησίες αντιπροσωπευτικές όλων των βυζαντινών περιόδων και ένα λουτρό. Ο βυζαντινός οδικός άξονας που βρέθηκε στην διασταύρωση της Εγνατίας με τη Βενιζέλου αποτελούσε τον σύνδεσμο αυτών των μνημείων. Υπογραμμίζουμε ότι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς έχουν υποστηρίξει τόσο την εξαιρετική σημασία του ανασκαφικού ευρήματος όσο και τη δυνατότητα υλοποίησης των ισχυουσών αποφάσεων και τεχνικών μελετών.

Με δεδομένο ότι η όποια απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων θα στραφεί ενάντια όχι μόνο στην τύχη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά και στη θέση που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες του Βυζαντινού Πολιτισμού, σας καλούμε να αναγνωρίσετε αυτήν την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να σας συναντήσουμε, ώστε να ακούσετε τις θέσεις του επιστημονικού μας Συλλόγου.

Με τιμή


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ

 Η Πρόεδρος Σταματία Μαρκέτου

Η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Σκιαδαρέση».

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 21.11.2019, αρ. πρωτ.: 680. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΑρχαιολογοι, Μητσοτακης, ευρημα, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονικης, Ιστορια, Μητροπολιτικος Σιδηροδρομος, αρχαιοτητες, Σταθμος Βενιζελου, Θεσσαλονικη, βυζαντιο, 1912, βυζαντινα μνημεια, καταλογος της Παγκοσμιας Πολιτιστικης Κληρονομιας της UNESCO, βυζαντινη, λουτρο, βυζαντινος οδικος αξονας, Εγνατιας, Εγνατια, μνημειο, ανασκαφη, Βυζαντινος Πολιτισμος, Μαρκετου, Σκιαδαρεση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ