Υπάρχει «ΕΜΜΟΝΗ για ουσιαστική καταστροφή σημαντικού μέρους των αρχαίων μνημείων, που αποκαλύφθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης», λένε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού!


Υπάρχει «ΕΜΜΟΝΗ
για ουσιαστική καταστροφή
σημαντικού μέρους
των αρχαίων μνημείων,
που αποκαλύφθηκαν
στο Μετρό Θεσσαλονίκης»,
λένε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού!

«Καθόλου δεν μας προξένησε έκπληξη η σπουδή της κυβέρνησης να τελειώσει (;) μια ώρα αρχύτερα με το ζήτημα της κατά χώραν διατήρησης των σπουδαιότατων αρχαιοτήτων, που έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Ευρήματα από το ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Παρά το ότι σύσσωμη -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η ελληνική και διεθνής αρχαιολογική κοινότητα έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση θα περιλαμβάνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, παρά το ότι το έργο υλοποιείται σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΑΣ και Υπουργική Απόφαση, στηριγμένη σε ακλόνητα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την δυνατότητα συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το τεχνικό έργο, φαίνεται ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, θα αποκτήσει σάρκα και οστά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι αδιανόητο να κατατίθεται σήμερα η Μελέτη και να ζητείται εντός 48 ωρών να γνωμοδοτήσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για ένα τεχνικό και αρχαιολογικό θέμα τόσο σοβαρό, προκειμένου το θέμα να πάει στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε.
Για άλλη μια φορά οι αρχαιότητες εργαλειοποιούνται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες. Αν η Αττικό Μετρό είναι τόσο «περήφανη» για τη Μελέτη της, θα έπρεπε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να την παρουσιάσει δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται εδώ και μήνες, αντί να απαιτεί μια γνωμοδότηση-εξπρές που θα καταλήξει παρωδία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

Δηλώνουμε ότι σε συμπαράταξη με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, με το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, με το σύνολο των πολιτών που αντιλαμβάνονται την σημασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων αλλά και της ανάγκης για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα βρεθούμε απέναντι στην εμμονή για ουσιαστική καταστροφή σημαντικού μέρους του μνημειακού αποθέματος, που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου.
Καλούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού να μην προχωρήσουν σε τροποποίηση των προηγούμενων αποφάσεων, αλλά να κινηθούν αποφασιστικά προς την μόνη σωστή κατεύθυνση, αυτής της προστασίας, ανάδειξης και κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου, με την υλοποίηση της Μελέτης που έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Ο Πρόεδρος Δέδες Λιώνης
Ο Γραμματέας Στάθης Γκότσης».

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ, 13.12.2019, αρ. Πρωτ. 34. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.12.2019.
 
ΛΕΞΕΙΣΚΑΣ, αρχαιοτητες, Μετρο Θεσσαλονικης, υπουργειο Πολιτισμου, σταθμος Μετρο Βενιζελου, Θεσσαλονικη, ΥΠΠΟ, ΥΠΠΟΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ