Κοινωνική και κοινοτική ζωή στην Ξάνθη κατά την μεταβυζαντινή, την νεώτερη και την σύγχρονη εποχή


Κοινωνική και κοινοτική ζωή
στην Ξάνθη
κατά την μεταβυζαντινή,
την νεώτερη
και την σύγχρονη εποχή

Το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) σε συνεργασία συνεχίζουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέσα στο 2019 με τον γενικό τίτλο:

«Ξάνθη, από την Προϊστορία στο Σήμερα»

Αφορμή της διοργάνωσης αυτής αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης και είναι ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα του εορτασμού που προγραμματίζεται από διάφορους τοπικούς φορείς. Σκοπός είναι, μέσα από μια σειρά επτά εσπερίδων (τρεις στο πρώτο και τέσσερις στο δεύτερο εξάμηνο), στις οποίες θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές, να παρουσιαστεί στο κοινό η πορεία του Νομού Ξάνθης από τα προϊστορικά χρόνια έως τη σημερινή εποχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΞΑΝΘΗ, ΕΔΩ.

Στην 7η αυτή εσπερίδα παρουσιάζονται όψεις της κοινωνικής και κοινοτικής ζωής στην Ξάνθη κατά τη μεταβυζαντινή, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Αναλύονται η επίδραση που άσκησε στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ξάνθης η ενσωμάτωση της περιοχής στον κορμό του ελληνικού κράτους, ομάδες εθνοτικές και θρησκευτικές, η θέση της Εκκλησίας την περίοδο αυτή, άγνωστες πτυχές της ζωής μεγάλων αστικών οικογενειών της Ξάνθης και τέλος η γεωστρατηγική θέση της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Θα αναλυθεί η αξία της γεωγραφικής θέσεως της Θράκης τόσο στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, όσο και για την επιβίωση της Ελλάδας και Κύπρου.


7η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Θέμα: Νεότερη Περίοδος: Κοινωνία
Ώρα: 19:00
Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού»/καπναποθήκη «Π»
Ομιλητές:
·        Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής ΔΠΘ: Η ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος ως παράγοντας μετασχηματισμών στην παραδοσιακή καθημερινότητα και στον λαϊκό πολιτισμό της θρακικής κοινωνίας
·        Δημήτριος Ν. Κασαπίδης, Δρ. Ιστορίας: Η Ξάνθη των άλλων: Μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία των εβραίων και των καθολικών της πόλης
·        Βασίλης Αϊβαλιώτης, τ. Λέκτορας ΔΠΘ: Αστικές οικογένειες στην Ξάνθη
·        Διονύσιος Τσεντικόπουλος, Δρ. Θεολογίας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΔΠΘ: Ιστορία της εκκλησίας στην Ξάνθη. Από την οθωμανοκρατία στην απελευθέρωση
·        Ανδρέας Ματζάκος, Απόστρατος Αξιωματικός ΣΞ, MsC Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές: Η στρατηγική αξία της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Συντονίστρια: Ελεονώρα Ναξίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογία του ΔΠΘ.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:
·        Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
·        Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
·        Βασίλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ.
·        Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του ΙΘΤΠ.

Επιστημονικός Σύμβουλος: Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣΟδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων | Καπνεργατών 9 | τηλ.: 25410 29282 – 26635, email.

ΛΕΞΕΙΣΚοινωνικη ζωη, κοινοτικη ζωη, Ξανθη, μεταβυζαντινη, νεωτερη, συγχρονη εποχη, Βαρβουνης, Θρακη, Κασαπιδης, εβραιοι, Καθολικοι, Αιβαλιωτης, Τσεντικοπουλος, εκκλησια, Ματζακος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ