Στέγες θεάτρων στην Γαλλία τον 18ο αιώνα - της Κ. Μ. Χαλβατζή


Στέγες θεάτρων
στην Γαλλία τον 18ο αιώνα

Της Κατερίνας Μαρίας Χαλβατζή
Ινστιτούτο Ιστορίας της Κατασκευής και Κτηριακής Έρευνας (IDB),
Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΕΤΗ Ζυρίχης, Ελβετία

Στο τέλος του 18ου αιώνα η Γαλλία ήταν νευραλγικό κέντρο για την εφαρμογή κατεργασμένου σιδήρου στην κατασκευή. Οι πρώιμες λύσεις περιλάμβαναν την χρήση σιδήρου με κοίλους οπτόπλινθους, που σχημάτιζαν θόλους χαμηλού ύψους στα μεσοδιαστήματα των φορέων. Τα θέατρα ήταν οι πρώτες κατασκευές όπου εφαρμόστηκε το νέο σύστημα, μιας και ο σίδηρος θεωρούνταν ανθεκτικότερο υλικό από το ξύλο σε περίπτωση φωτιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΓΑΛΛΙΑ, ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην εφαρμογή και εξέλιξη των δομικών συστημάτων με κατεργασμένο σίδηρο και κοίλους οπτόπλινθους από τον 18ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα στην Γαλλία.
Παράλληλα εξετάζονται θέατρα κατασκευασμένα από ξύλο, όπου η παραδοσιακή κατασκευή στέγης συνέχισε να εφαρμόζεται. Τα παραδείγματα επιλέχθηκαν με κριτήριο την διατήρηση της αρχικής κατασκευής και διανθίστηκαν με κτήρια που υπέστησαν δομικές αλλοιώσεις, αλλά για τα οποία υπάρχει αρχειακό υλικό και ιστορικές δημοσιεύσεις.
Ταυτόχρονα εξετάζονται κατασκευαστικές λύσεις που δεν στεγάζουν θέατρα, αλλά προσφέρουν πολύτιμο πεδίο επιτόπιας έρευνας για περαιτέρω κατανόηση του δομικού πλαισίου.
Ανάμεσα στα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται το Grand Théâtre στο Μπορντό, το Théâtre du Palais-Royal και το Théâtre Ventadour στο Παρίσι. Ο στόχος είναι η παρουσίαση των πρώιμων λύσεων με κατεργασμένο σίδηρο στα θέατρα, η μελέτη της εξέλιξής τους ως τα μέσα του 19ου αιώνα και η συγκριτική τοποθέτησή τους στο ευρύτερο φάσμα μεταλλικών κατασκευών στον 19ο αιώνα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ της διαλέξεώς της με τίτλο «Πέρα απ'τη Δράση: Στέγες θεάτρων στη Γαλλία τον 18ο αιώνα», που θα δοθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:30, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ.

ΠΗΓΗ: ΕΜΠ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2019.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΣτεγη θεατρου, Γαλλια, Χαλβατζη, σιδηρος, κατασκευη, σιδηροκατασκευη, κοιλος οπτοπλινθος, θολος, θεατρο, ξυλο, φωτια, δομικο συστημα, κατεργασμενος σιδηρος, κτηριο, Μπορντο, Μπορντω, Παρισι, μεταλλικη κατασκευη, Αρχιτεκτονικη 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ