Το στέμμα της Ουγγαρίας γράφει… ελληνικά!


Το στέμμα της Ουγγαρίας
γράφει… ελληνικά!


Για την σχέση Ουγγαρίας – Ελλάδος σας έχω γράψει πολλάκις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΕΔΩ
και για την ΟΥΓΓΡΙΚΗ γλώσσα

Αυτό είναι το - λεγόμενο «ιερό» - στέμμα της Ουγγαρίας (the Holy Crown of Hungary).
Είναι το στέμμα που έστειλε ο πάππας Συλβέστερ Β΄ (Sylvester II) στον (άγιο) Στέφανο, τον πρώτο χριστιανό βασιλέα της Ουγγαρίας, το έτος 1000 μ.Χ. Και διαβάζουμε ελληνική γραφή.


Ο βασιλιάς των Ούγγρων, Vajk – μετέπειτα ως χριστιανός Στέφανος Α΄ (975;-1038 μ.Χ.) - ελέγετο βασιλιάς της Ουγγαρίας και βασιλιάς της Παννονίας (η οποία ήταν χώρα – ίδρυμα Κρητών, απ’ αρχαιοτάτων χρόνων, στα βόρεια Βαλκάνια)! 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΑΝΝΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Η μητέρα του, Σαρολτ, ήταν θυγατέρα του Γύλα, ο οποίος είχε βαπτιστεί χριστιανός στην Κωνσταντινούπολη (952;) και «παρέμεινε πιστός στον χριστιανισμό».[1] Εστέφθη στις 25 Δεκεμβρίου 1000 ή την 1η Ιανουαρίου 1001 με κορώνα που απέστειλε ο πάππας Συλβέστερ Β΄.
Ο Στέφανος ίδρυσε τουλάχιστον μια αρχιεπισκοπή, έξι επισκοπές και τρία μοναστήρια. Έτσι η Εκκλησία της Ουγγαρίας αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τους αρχιεπίσκοπους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ενθάρρυνε την εξάπλωση του χριστιανισμού και επέβαλε αυστηρές τιμωρίες για την παραβίαση των χριστιανικών εθίμων. Η Ουγγαρία, επί ημερών του, απήλαυσε περίοδο ειρήνης, γι’ αυτό και έγινε η προτιμώμενη διαδρομή για τους προσκυνητές και τους εμπόρους, που ταξίδευαν από και προς Δυτική Ευρώπη για Κωνσταντινούπολη / Αγίους Τόπους (των χριστιανών). Γι’ αυτό στην χώρα εγκαταστάθηκαν έμποροι, τραπεζίτες, κ.ά. κερδοσκόποι. Ο θάνατός του προκάλεσε εμφύλιους πολέμους, που κράτησαν δεκαετίες!
Έγινε «κανονικός» από τον πάππα Γρηγόριο Ζ΄ (το 1083). Σήμερα είναι λαϊκός άγιος στην Ουγγαρία και στα γύρω γειτονικά εδάφη. Στην Ουγγαρία, η γιορτή του (20 Αυγούστου) είναι δημόσια αργία, ως ημέρα ίδρυσης του ουγγρικού κράτους.
Ο υιός και διάδοχός του, Έμερικ[2], στις 2 Σεπτεμβρίου 1031, και σε ηλικία μόλις 24 ετών, σκοτώθηκε από έναν κάπρο ενώ κυνηγούσε. Είχε προλάβει και νυμφευθεί, το 1022, την Ειρήνη Μονομαχίνα[3], ή μία κόρη των Αργυρών[4]. Έτσι έγινε και Βυζαντινός πρίγκηψ.[5] Πολλές θαυμαστές θεραπείες και θαύματα αναφέρονταν ότι γίνονταν στον τάφο του. Οπότε στις 5 Νοεμβρίου 1083 ο βασιλιάς Λαδισλάβος Α, για πολιτική σκοπιμότητα, οργάνωσε μεγάλη τελετή, όπου ο πάππας Γρηγόριος Ζ΄ αγιοποίησε τον Emeric, τον πατέρα του και τον επίσκοπο Gerard Csanád…
Έτσι η καθολική Εκκλησία έβαζε το ποδάρι της (και) στην Ουγγαρία…


Ο πάππας Συλβέστερ Β΄ (946-1003, πάππας 999-1003), ο Gerbert του Aurillac, ήταν λόγιος και δάσκαλος.
Λάτρης των ανθρωπιστικών (δηλ. των ελληνικών) επιστημών, πολύ πριν την Αναγέννηση! Είχε διαβάσει πολύ καλά τον Βιργίλιο, τον Κικέρωνα και τον φιλέλληνα Βοήθιο. Εσπούδασε (από λατινικές μεταφράσεις) τον Πορφύριο, αλλά και του Αριστοτέλη!
Το 967 στην Καταλονία παρέμεινε για τρία χρόνια στο μοναστήρι του Βίκ / Vic, το οποίο (όπως και όλα τα καταλανικά μοναστήρια), κατείχαν αρχαία χειρόγραφα. Έτσι εισήχθη στον κόσμο των μαθηματικών και της αστρονομίας. Ενώ ακόμη «εσπούδαζε» μαθηματικά και αστρολογία στις υπό αραβο-μουσουλμανική κατάκτηση (τότε) πόλεις Κόρδοβα[6] και Σεβίλλη, κατηγορήθηκε ότι έμαθε και τα μυστικά της μαγείας. Και ότι διέθετε ένα βιβλίο με ξόρκια, που είχε κλαπεί από έναν άραβα φιλόσοφο στην Ισπανία. Η συνέχεια και ο θρύλος, που τα ζώνει όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά… Σχετίζεται με την τρομοκρατία να μη διαβάσει ή τελέσει κανείς Θεία Λειτουργία[7] στην Ιερουσαλήμ, και έχει προκαλέσει τον περίεργο θρύλο ότι τα οστά των παππών βγάζουν έναν ήχο («κουδουνίζουν») στον τάφο τους…
Ως πάππας, ενέκρινε και προώθησε την μελέτη της αραβικής και της «ελληνορωμαϊκής» αριθμητικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας, επαναφέροντας στην Ευρώπη τον άβακα και την σφαίρα (σφαιρικό αστρολάβο), που είχαν «χαθεί» από την «λατινική Ευρώπη» από το τέλος της ελληνορωμαϊκής εποχής! Λέγεται ότι είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην Ευρώπη το σύστημα δεκαδικών ψηφίων με «ινδο-αραβικούς» αριθμούς. Ήταν ο πρώτος Γάλλος πάππας. Συνέγραψε το έργο «De corpore et sanguine Domini» / «Περί του σώματος και του αίματος του Κυρίου», κ.ά.[8]
Η ιστορία της κορώνας (του «ιερού» στέμματος της Ουγγαρίας) και της παππικής εξουσίας που δόθηκε στον Στέφανο Α΄ της Ουγγαρίας (εξ ου και ο τίτλος του «αποστολικός βασιλιάς») θεωρείται από ελαχίστους[9] «βασιλική» ή «παππική» πλαστογραφία / απάτη του 17ου αιώνα. Ωστόσο, η κορώνα υπάρχει και είναι αυτή που βλέπετε… και η ιστορία δείχνει την ελληνική διείσδυση (και) στον παππικό χώρο και στον βορειο-βαλκανικό, που κάποιοι επιχειρούν να εξαφανίσουν…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκης «Αγία Πετρούπολη και Κωνσταντινούπολη» (απόσπασμα). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.21019.

ΣΗΜΕΙΣΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. βυζαντινό χρονικογράφο, Ιωάννη Σκυλίτζη «Σύνοψις Βυζ. Ιστ.», 811–1057 (ch. 11.5.), σελ. 231, έκδ. Cambridge University Press, 2010.

[2] Ή Ίμρε, Εμέρικος, Ερρίκος, Αμέρικος, Εμερύ.

[3] συγγενή του Κωνσταντίνου Θ΄ του Μονομάχου.

[4] από τον Οίκο του Ρωμανού Γ΄.

[5] Κατ΄ άλλους, την Πατρικίσα των Τρπιμιρόβικ, του Κρεσιμίρ Γ΄ της Κροατίας. Ή την Adelaide/Rixa (Αδελαΐδα/Ρίξα/Ριχέτσα) των Πιαστ, του Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ της Πολωνίας ή μία αδελφή της. Εποχή επιγαμιαίων σχέσεων γαρ…

[6] Ένα από τα μεγάλα πνευματικά κέντρα της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Η βιβλιοθήκη του Al-Hakam II, για παράδειγμα, είχε χιλιάδες επιστημονικά βιβλία και βιβλία ελληνικής φιλοσοφίας!

[7] Είναι γνωστή η παρενέργεια των ψαλμών και των ύμνων, οι κραδασμοί που προξενούν και τι αυτοί συχνοτικά προκαλούν. – βλ. Γ. Λεκάκης «Μουσικής Μύησις».

[8] βλ. Patrologia Latina, τ. 139.

[9] Π.χ. από τον ιστορικό Lewis L. Kropf (19ου αιώνα), από τον ιστορικό Zoltan J. Kosztolnyik (20ού αιώνα).


ΛΕΞΕΙΣστεμμα, Ουγγαρια, ελληνικα, ιερο στεμμα, παππας, παπας, Συλβεστερ Β, αγιος Στεφανος, χριστιανος βασιλιας, ελληνικη γραφη, βασιλιας των Ουγγρων, Βαικ, χριστιανος Στεφανος Α, Παννονια, Πανονια, Κρητη, Βαλκανια, Σαρολτ, Γυλας,βαπτισμα, χριστιανοι, Κωνσταντινουπολη, εστεμμενοι, κορωνα, αρχιεπισκοπη, επισκοπη, μοναστηρι, Εκκλησια της Ουγγαριας, αρχιεπισκοπος, Αγια Ρωμαικη Αυτοκρατορια, τιμωρια, χριστιανικα εθιμα, ειρηνη, προσκυνητης, εμπορος, Ευρωπη, Αγιοι Τοποι, εμποροι, τραπεζιτης, κερδοσκοποι, εμφυλιος πολεμος, κανονικος, παππα Γρηγοριος Ζ, λαικος αγιος, γιορτη, 20 Αυγουστου, δημοσια αργια, ουγγρικο κρατος, διαδοχος, Εμερικ, καπρος, κυνηγι, Ειρηνη Μονομαχινα, Αργυρος, Βυζαντινος πριγκηψ, θεραπεια, θαυμα, ταφος, βασιλιας Λαδισλαβος Α, πολιτικη σκοπιμοτητα, αγιοποιηση, επισκοπος, καθολικη Εκκλησια, Ζερμπερτ του Ωριλακ, λογιος, δασκαλος, ανθρωπιστικες επιστημες, ανθρωπιστικες σπουδων, Αναγεννηση, Βιργιλιος, Κικερωνας, Βοηθιος, λατινικα, Πορφυριος, Αριστοτελης, Καταλονια, Βικ, καταλανικα μοναστηρια, χειρογραφο, μαθηματικα, αστρονομια, αστρολογια, αραβες, μουσουλμανοι, Κορδοβα, Σεβιλλη, μαγεια, βιβλιο, ξορκι, αραβας φιλοσοφος, Ισπανια, θρυλος, τρομοκρατια, Θεια Λειτουργια, Ιερουσαλημ, οστα, ηχος, κουδουνισμα, αραβικα, ελληνορωμαικη αριθμητικη, αβακας, σφαιρα, σφαιρικος αστρολαβος, λατινικη Ευρωπη, ελληνορωμαικη εποχη, δεκαδικα ψηφια, ινδοαραβικος αριθμος, Γαλλος παππας, Περι του σωματος και του αιματος του Κυριου, σωμα, αιμα, αποστολικος βασιλιας, πλαστογραφια, απατη, βυζαντινος χρονικογραφος, Σκυλιτζης, Σκυλιτσης, Ιμρε, Εμερικος, Ερρικος, Αμερικος, Εμερυ, Εμερι, Κωνσταντινος Θ Μονομαχος, Ρωμανος Γ, Πατρικισα, Τρπιμιροβικ, Κρεσιμιρ Γ, Κροατια, Αδελαιδα, Ριξα, Ριχετσα, Πιαστ, Μιεσκο Β Λαμπερτ, Πολωνια, επιγαμιαια σχεση, βιβλιοθηκη αλ Χακαμ, ελληνικη φιλοσοφια, ψαλμος, υμνος, κραδασμος, συχνοτητα, Πατρολογια Λατινα, Κροπφ, Κοστολνυικ, Κοστολνυκ, Κωστολνικ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ