Αρχαίο χελώνιο λύρας βρέθηκε σε τάφο της αρχαίας Αμβρακίας, νυν Άρτας! - βίντεο

Αρχαίο χελώνιο λύρας
βρέθηκε σε τάφο
της αρχαίας Αμβρακίας,
νυν Άρτας!

Κατά την διάρκεια πρόσφατης ανασκαφικής έρευνας (2017) στην Δυτική Νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας, βρέθηκε μέσα σε τάφο κλασσικών/ελληνιστικών χρόνων ένα χελώνιο (καβούκι χελώνας). Συνόδευε τον νεκρό μαζί με τα υπόλοιπα κτερίσματα του τάφου, που περιελάμβαναν ακόμα μία χάλκινη στλεγγίδα και ένα χάλκινο έλασμα σε κομμάτια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΒΡΑΚΙΑ, ΕΔΩ.

Το χελώνιο αποτελούσε μέρος μιας λύρας, κατασκευασμένης επίσης από ξύλο (για το πλαίσιο) και εντόσθια ζώων (για τις χορδές). Λίγα άλλα δείγματα έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς σε τάφους της αρχαίας Αμβρακίας, ως εκ τούτου πρόκειται για μάλλον σπάνιο εύρημα.


Ορισμένα από αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, όπως στην προθήκη με τα μουσικά όργανα, αλλά και στον λεγόμενο «τάφο του πολεμιστή», τον οποίο συνόδευαν μαζί με τον οπλισμό του.

Το χελώνιο, μετά την ανασκαφή, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Καθαρίστηκε, στερεώθηκε και συγκολλήθηκε από ειδικευμένο προσωπικό, για να εμπλουτίσει τελικά την συλλογή μουσικών οργάνων του Μουσείου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ, 3.12.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3.12.2019.

ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο:ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Αμβρακια, Αρτα, νομος Αρτας, χελωνιο, λυρα, χελωνα, ταφος, νομος Αρτης, ανασκαφη, Νεκροπολη, καβουκι χελωνας, νεκρος, κτερισματα, κτερισμα, χαλκινη στλεγγιδα, χαλκινο ελασμα, εντοσθια ζωων, χορδη, Αρχαιολογικο Μουσειο Αρτας, μουσικα οργανα, ταφος του πολεμιστη, οπλισμος, μουσικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ