Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΔΡΑΜΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν εκεί - του Απ. Τσακρίδη


Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΔΡΑΜΑ
ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ
ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ήταν εκεί…



Στην Δράμα, στον μαρτυρικό αυτόν τόπο της Μακεδονίας μας, στον τόπο των τριών Βουλγαρικών κατοχών, των ολοκαυτωμάτων και των βίαιων σφαγών που οδήγησαν στην γενοκτονία του άμαχου πληθυσμού, έχουν καταγραφεί θλιβερά γεγονότα που χαράχθηκαν με μαύρα γράμματα στην ιστορία. Η υπόμνηση αυτών των γεγονότων υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους αγώνες που δόθηκαν για την Ελευθερία της Μακεδονίας.

Μια εμβληματική μορφή που ξεχώρισε ανάμεσα στους Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνος, ήταν αυτή του αείμνηστου Παύλου Μελά. Ο θάνατός του στη Στάτιστα στις 13 Οκτωβρίου 1904 από σφαίρα Τούρκου ανέδειξε τον Μελά σε Σύμβολο Πατριωτισμού και Ανδρείας.


Ένας Μεγάλος Άνδρας που μνημονεύεται στην Ιστορική ταινία «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» του Φίλιππου Φυλακτού, με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό και την επική μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Σπανού. Η Παραγωγή της ταινίας έγινε το έτος 1973. Αν και για την εποχή της χαρακτηρίστηκε υπερπαραγωγή, μετά την πτώση της δικτατορίας κατέληξε στη λήθη. Μετά το 1974 η ταινία δεν προβλήθηκε σε καμμία κινηματογραφική αίθουσα ή Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, αλλά ακόμη και για «ιδιωτικές» προβολές την εποχή της βιντεοκασέτας, αφαιρέθηκαν κομμάτια της και αποσπάσματα που ίσως ήταν «ενοχλητικά». Έτσι φτάσαμε να έχουμε ως πέντε «εκδόσεις» της ταινίας».
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Παύλου Μελά, του ήρωα που αγωνίστηκε και τελικά έχασε τη ζωή του για να ελευθερώσει τη Μακεδονία στις αρχές του 20ού αιώνα, φέρνοντας το κοινό σε άμεση επαφή με τα ιστορικά Εθνικά Γεγονότα της εποχής αλλά και με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν για να μη χαθεί η Μακεδονία.

Ιστορικά γεγονότα που μέχρι και σήμερα παραμένουν επίκαιρα λόγω και της επαίσχυντης συμφωνίας των «Πρεσπών». Η ανύψωση του φρονήματος των Ελλήνων αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας.
Με πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΥΝΟΜΙΑ (Ινστιτούτο Κοινωνικής - Οικονομικής Δικαιοσύνης και Ελληνισμού) η «απαγορευμένη» ταινία του Παύλου Μελά ξαναζωντάνεψε με ψηφιακή μορφή στις κινηματογραφικές οθόνες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΥΝΟΜΙΑ, ΕΔΩ.

Σε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων επαναπροβολής της ταινίας «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα την σκυτάλη πήρε η Δράμα δίνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι οι Μακεδόνες είναι ενωμένοι!


Σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΥΝΟΜΙΑ, την αξιέπαινη πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε η ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί» με υπεύθυνο και συντονιστή τον Ιωάννη Αμπατζόγλου.

Την εκδήλωση στήριξαν επίσης η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Δήμος Δράμας. Παρευρέθησαν, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, ο πρωταγωνιστής της ταινίας και πρόεδρος της «Ευνομία» κ. Λάκης Κομνηνός και η νομικός Αριάδνη Νούκα. Στην εκδήλωση προλόγισαν ακόμα, η Μελίνα Μποτέλλη και ο Δημήτρης Άρμεν.


Με παραδοσιακές φορεσιές, συμμετείχαν και οι γυναίκες του Πολιτιστικού συλλόγου Βώλακα, οι οποίες τραγούδησαν το τραγούδι του Μακεδονομάχου Άρμεν Κούπτσιου και τις δύο στροφές από το τραγούδι του Παύλου Μελά «σαν τέτοια ώρα στο Βουνό».


Η κινηματογραφική αίθουσα «Ολύμπια» αποδείχθηκε μικρή στις 23.1.2020 για το πλήθος κόσμου που κατέκλεισε τον χώρο και έδωσε το βροντερό παρών!
Από τον εξώστη, τους διαδρόμους και το φουαγιέ μέχρι όρθιοι σε σκάλες και μπροστά στις θύρες επί 3 ώρες οι Δραμινοί παρακολούθησαν όλη την εκδήλωση της προβολής της ταινίας.
Πολλές δεκάδες ήταν αυτοί που έφευγαν επειδή ο κινηματογράφος ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Να σημειωθεί ότι ήταν ημέρα Πέμπτη απόγευμα με ανοιχτή αγορά, με εργάσιμη ην επομένη και με τους μαθητές να είναι στα φροντιστήριά τους. Πολλοί γονείς δεν μπόρεσαν να έρθουν επειδή έπρεπε να πάρουν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια.

Ο κόσμος θα μπορούσε να γεμίσει μέχρι και το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ!

Πριν την έναρξη της ιστορικής εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν υπογραφές με τα εξής αιτήματα:

1) Την ακύρωση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών
2) Την άρνηση εγκατάστασης παράνομων μεταναστών στον Ν. Δράμας


Η παραπάνω ενέργεια είναι μέρος των πρωτοβουλιών και των δράσεων της ομάδας «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΡΑΜΙΝΟΙ» ως επίσημη αντίδραση των Δραμινών πολιτών προκειμένου να μην δεχθούν την παραχάραξη της ιστορίας που έγινε με την συμφωνία των Πρεσπών όπως ακόμα και για θέματα που αφορούν την Εθνική μας επιβίωση.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη συγκίνηση που βίωσα στην κατάμεστη αίθουσα, όταν οι ομιλητές διάβασαν κάποια αποσπάσματα από τα γράμματα του Μεγάλου Ανδρός Παύλου Μελά. Η καλλιτέχνης Μελίνα Μποτέλλη δακρισμένη απήγγειλε κάποια αποσπάσματα από τα γράμματα του Παύλου Μελά στην Γυναίκα του Ναταλία και τα παιδιά του Ζωή και Μιχάλη. Μέσα από το βιβλίο των γραμμάτων του Παύλου Μελά, η καλλιτέχνης ήθελε να εστιάσει σε αυτά που αποτυπώνουν την εικόνα του Ανθρώπου Παύλου Μελά, του Ανθρώπου με το «Α» κεφαλαίο, του Ανθρώπου με τις όποιες αδυναμίες είναι αυτές, με όλους τους φόβους που μπορεί να έχεις κάποιος στρατιώτης πατέρας εν καιρώ πολέμου. Οι καρδίες έσπασαν στην αίθουσα, ήταν μια εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφτεί με λέξεις.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος στους χαιρετισμούς του, απήγγειλε επίσης απόσπασμα από το γράμμα του Παύλου Μελά όταν ήταν Εύελπις προς τους Στρατιώτες.

«Η Ζωή είναι Πόλεμος, η Γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η Νίκη
Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, να αγαπάς, να μην πονάς,
ένας είναι ο σκοπός σου, ο Πόλεμος
πολέμα για τα Ιδανικά σου, για τα Ελληνικά Ιδανικά του Ανθρωπισμού
πολέμα για την μεγάλη ιδέα,
Άντρες που περπατούν στην ζωή, ευθυτενείς και με γαλήνη,
μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν
να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν,
να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν,
ΑΥΤΟΙ είναι οι Πραγματικοί Άντρες,
Θεμέλια γενεών»

116 χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά, ο Άνθρωπος σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, αποδεικνύεται ότι το δέντρο της Λευτεριάς, έχει αστείρευτους καρπούς και αυτό είναι ένα μήνυμα για όσους νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μικρή και είναι ανήμπορη.

Η Ελλάδα μπορεί και γεννάει ΗΡΩΕΣ από την ζέση που έχουν στην ψυχή τους, από όλη την πορεία που διαγράφεται στους αιώνες. Η Ιστορία δεν παραγράφεται δεν ξεχνιέται, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.1.2020.


ΛΕΞΕΙΣΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΔΡΑΜΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, Μακεδονια, βουλγαρικη κατοχη, ολοκαυτωμα, σφαγη, γενοκτονια, Μακεδονικος Αγωνας, Στατιστα, 13 Οκτωβρίου 1904, Τουρκοι, κινηματογραφικη ταινια ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, Φυλακτος, Λακης Κομνηνος, Γιαννης Σπανος, 1973, υπερπαραγωγη, δικτατορια, κινηματογραφικη αιθουσα, λογοκρισια, Συμφωνια των Πρεσπων, ΕΥΝΟΜΙΑ, Μακεδονομαχοι, Αρμεν Κουπτσιος, Μποτελλη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ