Οι αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού (Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος) μέσα από τα ματιά των πεζογράφων τους


Οι αλησμόνητες πατρίδες
του Ελληνισμού
(Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος)
μέσα από τα ματιά
των πεζογράφων τους

Η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, σφράγισε με τραγικό τρόπο τη μοίρα του νεότερου ελληνισμού και δημιούργησε νέα δεδομένα στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Οι πατρίδες που χάθηκαν συνδέθηκαν με τη μνήμη, με τη νοσταλγία και με την πίκρα για την απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πεζογράφους που γεννήθηκαν και έζησαν στις περιοχές αυτές και δε θα ήταν λογικό να μην αποτελέσουν βασικό σημείο αναφοράς στο έργο τους.

Στο μάθημα γίνεται αναφορά σε επτά τέτοιους πεζογράφους (Θεοτοκάς, Ιορδανίδου, Πολίτης, Σωτηρίου, Κόντογλου, Βενέζης, Ψαθάς) και διαβάζονται αποσπάσματα από αντίστοιχα έργα τους, όπου νοσταλγούν τόπους, πρόσωπα, έθιμα και περιστατικά από την καθημερινότητα στις αλησμόνητες πατρίδες τους πριν την καταστροφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΟΝΤΟ, ΕΔΩ.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, ώρα 7:00 μμ.
στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών
στα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 17η Διδακτική περίοδος
Μάθημα 13ο.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Κωστούρος, φιλόλογος (*)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΕΔΩ.

(*) Ο Γιώργος Κωστούρος, βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 8η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα τον χρόνο.


ΛΕΞΕΙΣαλησμονητες πατριδες, Ελληνισμος, Κωνσταντινουπολη, Μικρασια, Ποντος, πεζογραφος, Μικρασιατικη καταστροφη, 1922, ελληνικη ιστορια, ελληνικο εθνος, πατριδα, μνημη, νοσταλγια, πικρα, απωλεια, πεζογραφια, Θεοτοκας, Ιορδανιδου, Πολιτης, Σωτηριου, Κοντογλου, Βενεζης, Ψαθας, Κωστουρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ