Αρχαίες ελληνικές πεποιθήσεις για τον θάνατο και την μετά θάνατον ζωή, με ευρήματα από Άργος και Κόρινθο! «Ο νεκρός πρέπει να ταφεί για να γίνει δεκτός στον Κάτω Κόσμο» - Ομιλία της Τουρκάλας αρχαιολόγου Cicek Tascioglu Beeby στο ISAW


Αρχαίες ελληνικές πεποιθήσεις
για τον θάνατο
και την μετά θάνατον ζωή,
με ευρήματα
από Άργος και Κόρινθο!

«Ο νεκρός πρέπει να ταφεί
για να γίνει δεκτός στον Κάτω Κόσμο»

Ομιλία της Τουρκάλας αρχαιολόγου
Cicek Tascioglu Beeby
στο ISAW


Η ομιλία της Τουρκάλας αρχαιολόγου Cicek Tascioglu Beeby[1] με τίτλο «The Death of the Individual - Wholeness and Fragmentation in Ancient Greek Burials», έχει να κάνει με τις αρχαίες ελληνικές πεποιθήσεις για τον θάνατο και την μετά θάνατον ζωή, Υποστήριζαν την άποψη ότι ο νεκρός πρέπει να ταφεί για να γίνει δεκτός στον Κάτω Κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περί της ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗΣ, ΕΔΩ.

Ο τρόπος ταφής ή ο τύπος του τάφου που ελάμβανε ο αποθανών, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν άσχετος με την θρησκευτική πίστη.
Τα ελληνικά ταφικά έθιμα είχαν μεγάλη ποικιλία, ανά περιφέρεια, χρόνο ή μερικές φορές ακόμη και μέσα στο ίδιο και ενιαίο νεκροταφείο!
Ήταν η διατήρηση των υπολειμμάτων των νεκρών εντελώς ασήμαντη στην ελληνική θρησκεία;
Ποιο επίπεδο φροντίδας αποδείχθηκε ότι διατηρεί έναν βαθμό σωματικής συνοχής, ατομικότητας και προσωπικότητας του αποθανόντος;

Στην εργασία της χρησιμοποιούνται δύο περιπτωσιολογικές μελέτες:
Οι συνδυασμένες ταφές στους τάφους του Άργους και οι προσεκτικά σφραγισμένες μονολιθικές σαρκοφάγοι της Κορίνθου - για να εξερευνήσουμε τις στάσεις του ανθρώπινου σώματος μετά τον θάνατο στην ελληνική σκέψη συμπεριφοράς προς τον νεκρό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΡΓΟΣ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΟΡΙΝΘΟ, ΕΔΩ.

Η έρευνά της, διερευνά την τέχνη, την αρχαιολογία και την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την Αρχαϊκή περίοδο, με ιδιαίτερη έμφαση στις ταφικές πρακτικές, την βιοαρχαιολογία, την αστικοποίηση, την κρατική διαμόρφωση και την χωρική ανάλυση.

Η διατριβή της, με τίτλο «Spatial Narratives of Mortuary Landscapes in Early Iron Age Greece», εξετάζει τον χώρο και τον τόπο ταφής κατά την άνοδο των ελληνικών πόλεων-κρατών, τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ. Συνδυάζοντας κοινωνιολογικές θεωρίες σχετικά με την οντολογία του χώρου με ανάλυση νεκροταφείων, η έρευνα προσφέρει νέους ορισμούς και αναγνώσεις νεκροταφείων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Το έργο της έχει υποστηριχθεί από το Wenner-Gren Foundation, το Social Science Research Council, και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής / Archaeological Institute of America.

Η ομιλία της Cicek Tascioglu Beeby στο ISAW θα γίνει στις 28.1.2020.

ΠΗΓΗ: ISAW, 7.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.1.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο NYU. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill το 2019, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασσικό Πανεπιστήμιο της Φλώριδας και έλαβε πτυχίο αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας της Τουρκίας. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΛΕΞΕΙΣ: Τουρκαλα αρχαιολογος, Ταξιογλου, θανατος, μετα θανατον ζωη, νεκρος, ταφη, Κατω Κοσμος, ταφος, αποθανων, θρησκεια, θρησκευτικη πιστη, ελληνικα ταφικα εθιμα, νεκροταφειο, Αργος, σφραγισμενη μονολιθικη σαρκοφαγος, Κορινθος, σταση σωματος, μετα θανατο, Πρωιμη Εποχη Σιδηρου, Αρχαικη περιοδος, ταφικες πρακτικες, βιοαρχαιολογια, 8ος αιωνας πΧ, 7ος αιωνας πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ