Το ΜΗΝΥΜΑ του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το 1820, πριν 200 χρόνια, επίκαιρο και σήμερα: «Μόνοι μας να αποσείσωμεν τον ζυγόν της τυραννίας» - του Δαμ. Βασιλειάδη


Το ΜΗΝΥΜΑ
του Αλέξανδρου Υψηλάντη,
το 1820, πριν 200 χρόνια,
επίκαιρο και σήμερα:

«Μόνοι μας να αποσείσωμεν
τον ζυγόν της τυραννίας»

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπιαδευτικού



Ισχύει απόλυτα και για την σημερινή συγκυρία και συγκεκριμένα για το 2020 το μήνυμα που έστειλε και ασπάζομαι ο συμπατριώτης μου Αλέξανδρος Υψηλάντης, εθνεγέρτης της ελληνικής επανάστασης του 1821, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Γενικός Επίτροπος της Αρχής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΕΔΩ.

Απευθυνόμενος στους αρχιερείς, άρχοντες και προεστούς, προύχοντες του Γένους, απανταχού εις τα νήσους του Αρχιπελάγους διατριβόντες, πριν από διακόσια χρόνια και συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου 1820, με τα εξής λόγια:

 «…Ναι αδέλφια ομογενείς,
Έχετε πάντοτε προ οφθαλμών ότι ποτέ ξένος δεν βοηθεί ξένον, χωρίς μεγαλύτερα κέρδη. Το αίμα το οποίον θέλουν χύσει οι ξένοι δι’ ημάς, θέλομεν το πληρώσει ακριβότερα και ουαί εις την Ελλάδα, όταν συστηματική δεσποτεία ενθρονιστεί εις τα σπλάχνα της. Όταν όμως μόνοι μας αποσείσωμεν τον ζυγόν της τυραννίας, τότε της Ευρώπης η πολιτική θέλει βιάσει όλας τας ισχυράς δυνάμεις να κλείσωσι με ημάς συμμαχίας και επιμαχίας αδιαλύτους»…

Το μήνυμα αυτό είναι σαν να απευθύνεται σήμερα στον απανταχού Ελληνισμό.
Δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν περιμένουν οι Έλληνες να τους σώσουν οι «άσπονδοι φίλοι και σύμμαχοί τους» Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι κλπ., όταν οι ίδιοι δεν θέλουν να σώσουν τον εαυτό τους, περιμένοντας τους άλλους να τους σώσουν.
Η ιστορία ποτέ δεν επιβεβαίωσε μια τέτοια πολιτική. Οφείλουμε λοιπόν να αποβάλλουμε την «συστηματική δεσποτεία» ενδοτισμού, εξάρτησης και υποτέλειας, που μας διακατέχει και αναλάβουμε εμείς πρώτοι τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα, αν θέλουμε να μας βοηθήσουν και οι ξένοι, για να «αποσείσωμεν τον ζυγόν», που θέλει να μας επιβάλει ο νέο-οθωμανισμός, όπως λέει πολύ σωστά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΕΔΩ.

Εν κατακλείδι μια τελευταία παρακαταθήκη από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ:
«Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύσει εις την καρδία μας μόνο το αίσθημα το Ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης».


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.12.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΥψηλαντης, 1820, ζυγος, τυραννια, Βασιλειαδη, ελληνικη επανασταση του 1821, Φιλικη Εταιρεια, Γενικος Επιτροπος της Αρχης, 8 Οκτωβριου 1820, ομογενεις, ξενος, αιμα, δεσποτεια, Ευρωπη, πολιτικη, συμμαχια, επιμαχια, Ελληνισμος, συμμαχοι, Καποδιστριας, ελληνικο αισθημα, φιληκοος, προδοτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ