Ο αρχαιότερος γνωστός σκορπιός, ο παριοσκορπιός, είναι 437.000.000 χρόνων και ζούσε και στην στεριά και στην θάλασσα!


Ο αρχαιότερος γνωστός σκορπιός,
ο παριοσκορπιός,
είναι 437.000.000 χρόνων
και ζούσε και στην στεριά
και στην θάλασσα!


Επιστήμονες μελέτησαν απολιθώματα, που συλλέχθηκαν πριν από 35 χρόνια, αναγνώρισαν ως το αρχαιότερο γνωστό είδος σκορπιού, ένα ζώο 437.000.000 χρόνων – συγκεκριμένα ζούσε μεταξύ 436.500.000 και 437.500.000 χρόνια πριν, κατά την πρώιμη περίοδο της Σιλουριανής Περιόδου, την Γ΄ περίοδο της εποχής του Παλαιοζωικού! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζώο είχε, πιθανώς, την ικανότητα να αναπνέει τόσο στην θάλασσα, όσο και στην ξηρά!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΣΚΟΡΠΙΟ, ΕΔΩ.

Η ανακάλυψη παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα ζώα «μεταφέρθηκαν» από το να ζουν στην θάλασσα, στο να ζουν εξ ολοκλήρου στην ξηρά: Τα αναπνευστικά και κυκλοφοριακά συστήματα του σκορπιού είναι σχεδόν όμοια με εκείνα των σύγχρονων σκορπιών - που ζουν αποκλειστικώς στην στεριά - παρόμοια με εκείνα ενός καβουριού, το οποίο ζει κυρίως στο νερό, αλλά είναι ικανό να ζει και στην ξηρά για σύντομες χρονικές περιόδους!

Οι ερευνητές ονόμασαν τον νέο σκορπιό Parioscorpio venator. Το όνομα του γένους σημαίνει "προγονικός σκορπιός", και το όνομα του είδους σημαίνει "κυνηγός".
«Εξετάζουμε τον αρχαιότερο γνωστό σκορπιό - το αρχαιότερο γνωστό μέλος της γραμμής των αραχνοειδών», δήλωσε ο Loren Babcock, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών της γης στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο σκορπιός και ο ομώνυμος αστερισμός.

«Έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ότι έχουμε εντοπίσει έναν μηχανισμό με τον οποίο τα ζώα έκαναν αυτήν την κρίσιμη μετάβαση από ένα θαλάσσιο βιότοπο σε ένα χερσαίο βιότοπο. Παρέχει ένα μοντέλο για άλλα είδη ζώων που έχουν κάνει αυτήν την μετάβαση, πιθανώς, σπονδυλωτά ζώα. Είναι μια πρωτοποριακή ανακάλυψη».


Τα απολιθώματα "σκορπιού κυνηγού" αποκαλύφθηκαν το 1985 σε μια τοποθεσία στο Ουισκόνσιν, που κάποτε ήταν μια μικρή λίμνη. Είχαν μείνει άνευ μελέτης στο μουσείο του Πανεπιστημίου του Wisconsin για περισσότερα από 30 χρόνια, όταν ένας από τους διδακτορικούς φοιτητές του κ. Babcock, ο Andrew Wendruff (τώρα βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Otterbein του Westerville) αποφάσισε να εξετάσει λεπτομερώς τα απολιθώματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ, ΕΔΩ.

Οι Wendruff και Babcock ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι τα απολιθώματα ήταν σκορπιοί. Ο πρώτος γνωστός σκορπιός έως τότε είχε βρεθεί στην Σκοτία και ήταν 434.000.000 χρόνων.
Ο Wendruff εξέτασε τα απολιθώματα με ένα μικροσκόπιο και έλαβε λεπτομερείς φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των απολιθωμάτων από διαφορετικές γωνίες. Είδε κομμάτια των εσωτερικών οργάνων του ζώου. Προσδιόρισε έναν θάλαμο όπου το ζώο θα αποθήκευε το δηλητήριό του και - το σημαντικότερο - τα υπολείμματα των αναπνευστικών και κυκλοφορικών συστημάτων του.
Αυτός ο σκορπιός έχει μήκος περίπου 2,5 εκατοστά - περίπου το ίδιο μέγεθος με πολλούς σκορπιούς στον κόσμο σήμερα. Εσωτερικά, το αναπνευστικό-κυκλοφορικό σύστημά του έχει μια δομή ακριβώς όπως αυτή που βρίσκεται στους σημερινούς σκορπιούς.
Ορισμένα απολιθώματα δείχνουν ίχνη ζώων στην άμμο έως και 560.000.000 χρόνια πριν… Αλλά αυτά τα ίχνη είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα ζώα ζούσαν στην ξηρά ή έβγαζαν από τους αρχαίους ωκεανούς…

ΠΗΓΗ: Andrew J. Wendruff, Loren E. Babcock, Christian S. Wirkner, Joanne Kluessendorf & Donald G. Mikulic «A Silurian ancestral scorpion with fossilised internal anatomy illustrating apathway to arachnid terrestrialisation», στο Scientific Reports τ. 10, αρ: 14 (2020), 16.1.2020. Πανεπιστήμιο του Οχάιο, 16 Ιανουαρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.1.2020.

ΛΕΞΕΙΣαρχαιοτερος σκορπιος, 437.000.000 χρονων, στερια, θαλασσα, απολιθωμα, ζωο, 437.000.000 χρονια πριν, Σιλουριο, Παλαιοζωικος, αναπνευστικο, κυκλοφοριακο, καβουρι, παριοσκορπιος, κυνηγος, αραχνοειδη, Μπαμπκοκ, Οχαιο, βιοτοπος, σπονδυλωτα ζωα, απολιθωματα, 1985, Ουισκονσιν, λιμνη, Γουεντρουφ, Σκοτια, 434.000.000 χρονων, δηλητηριο, 560.000.000 χρονια πριν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ