Βραχογραφίες 12.000 χρόνων σε σπηλιά του Σινά, λίγο βορειότερα της ΙΜ Αγίας Αικατερίνης


Βραχογραφίες 12.000 χρόνων
σε σπηλιά του Σινά

λίγο βορειότερα της ΙΜ Αγίας Αικατερίνης


Η αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση των πολύχρωμων αρχαίων βραχογραφιών, που βρέθηκαν σε σπήλαιο, το οποίο ευρίσκεται περίπου 60 χλμ. ΝΑ. από το Sarabit el Khadem και 30 χλμ. βόρεια της μονής της Αγίας Αικατερίνης.

Ομαδικός χορός, δέηση, ευχαρίστηση...
Φύσχημες και ψύσχημες στάσεις...
Όπως στην μινωική Κρήτη, κ.α....

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mustafa Waziri, είπε ότι το σπήλαιο βρίσκεται σε ένα δύσκολο έδαφος, που ονομάζεται Ζαράνι / Zaranij. Είναι από ψαμμίτη, έχει βάθος περίπου 3 μ., ύψος 3,5 μ. και διάμετρο 22 μ.
Εδήλωσε επίσης ότι το σπήλαιο είναι το πρώτο του είδους που ανακαλύφθηκε στην περιοχή του νότιου Σινά, όπου και βρέθηκε τυχαία, από πληροφορίες που έλαβε από έναν τυχοδιώκτη της ερήμου…


Ο επί κεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, στο ίδιο υπουργείο, Ayman Ashmawi, ανέφερε ότι το ανακαλυφθέν σπήλαιο περιέχει πολλές πολύχρωμες επιγραφές-βραχογραφίες. Μερικές ευρίσκονται στην οροφή της σπηλιάς, και άλλες στις πέτρες, στο πάτωμα της σπηλιάς.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΔΩ.

Από την πλευρά του, ο Hisham Hussein, γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Αρχαιολογίας Βορείου Σινά και επί κεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, εδήλωσε ότι οι ανακαλυφθείσες βραχογραφίες απεικονίζουν πολλές διαφορετικές σκηνές, που χρονολογούνται σε διαφορετικές εποχές, διαιρεμένες σε ομάδες.
Η πρώτη ομάδα βραχογραφιών σχεδιάσθηκε επάνω στο αρχαιότερο στρώμα της οροφής του σπηλαίου και θεωρείται η αρχαιότερη, 7.500 - 12.000 χρόνια πριν...


Είναι με σκούρο κόκκινο χρώμα και εικονίζει ζώα, όπως γαϊδουράκια και μουλάρια. Χαρακτηρίζεται ως αρμονική σε σχέση με το μέγεθος του σώματος των ζώων, σε αντίθεση με άλλες σκηνές. Πέντε ζώα της ίδιας εποχής μπορούν να διακριθούν στην οροφή στην είσοδο του καταφυγίου, καθώς και μια ομάδα ανθρώπινων έργων τέχνης, που ζωγραφίστηκαν στην οροφή, και άλλα, που ζωγραφίσθηκαν σε έναν βράχο στην μέση της σπηλιάς.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΙΝΑ, ΕΔΩ.

Όσον αφορά την δεύτερη ομάδα, είναι πιθανόν να χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και χαρακτηρίζεται από εικόνες γυναικών και άλλες εικόνες ζώων.
Η τρίτη και τελευταία ομάδα, απεικονίζει τα άτομα σε καμήλα.
Ο Hisham Hussein επρόσθεσε ότι η αποστολή θα ολοκληρώσει το έργο της και ότι ολόκληρη η περιοχή ερευνάται, επισημαίνοντας ότι η αποστολή ξεκίνησε το έργο της στο Νότιο Σινά τον περασμένο χρόνο, όπου στην περιοχή Sarabit el-Khadem τεκμηριώθηκαν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι σε κοιλάδες.
Στο σπήλαιο, η αποστολή βρήκε επίσης μεγάλες ποσότητες ζωικών εκκρίσεων, που υποδεικνύουν την χρήση της ως καταφύγιο για τους Βεδουίνους και τα ζώα, για προστασία από βροχή και καταιγίδες σε μεταγενέστερες ηλικίες.

ΠΗΓΗ: EGYPT TODAY, 21 Ιανουαρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.1.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΒραχογραφια, 12.000 χρονια πριν, σπηλια, Σινα, ΙΜ Αγιας Αικατερινης Σινα, Αιγυπτος, σπηλαιο, Σαραμπιτ ελ Καντεμ, Αγια Αικατερινη, Ζαρανι, ψαμμιτης, ερημος, βραχογραφιες, 7.500 χρονια πριν, κοκκινο, ζωα, γαιδουρι, ονος, μουλαρι, Εποχη Χαλκου, γυναικα, ζωο, καμηλα, καταφυγιο, Βεδουινοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ