Στην Κύπρο
έφτιαχναν ζάχαρη
από ζαχαροκάλαμο,
από τον 13ο αιώνα!
Η αγρέπαυλις των Λουζινιανών, στα Κούκλια της Παλαίπαφου,
στην Κύπρο, αποτελούσε το κέντρο επίβλεψης της παραγωγής ζάχαρης τουλάχιστον στην
δυτική μεγαλόνησο!
Συνδεόταν άμεσα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις
επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη "ΖΑΧΑΡΗ, Ο ΓΛΥΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ".
Από αυτές τις εγκαταστάσεις σώζεται καλύτερα ο
ζαχαρόμυλος στην παραλιακή περιοχή των Κουκλίων, στην θέση Σταυρός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΖΑΧΑΡΗ, ΕΔΩ.
Εκεί
παρατηρούνται και τα τέσσερα στάδια επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου: Η άλεση, ο
βρασμός, η διύλιση και τέλος η αποθήκευση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΕΔΩ.
Η χρήση του ζαχαρόμυλου χρονολογείται από τα
τέλη του 13ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ.
ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.1.2020.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook