Στην Κύπρο έφτιαχναν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, από τον 13ο αιώνα!


Στην Κύπρο έφτιαχναν ζάχαρη
από ζαχαροκάλαμο,
από τον 13ο αιώνα!

Η αγρέπαυλις των Λουζινιανών, στα Κούκλια της Παλαίπαφου, στην Κύπρο, αποτελούσε το κέντρο επίβλεψης της παραγωγής ζάχαρης τουλάχιστον στην δυτική μεγαλόνησο!

Συνδεόταν άμεσα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου.



Από αυτές τις εγκαταστάσεις σώζεται καλύτερα ο ζαχαρόμυλος στην παραλιακή περιοχή των Κουκλίων, στην θέση Σταυρός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΖΑΧΑΡΗ, ΕΔΩ.


Εκεί παρατηρούνται και τα τέσσερα στάδια επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου: Η άλεση, ο βρασμός, η διύλιση και τέλος η αποθήκευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΕΔΩ.

Η χρήση του ζαχαρόμυλου χρονολογείται από τα τέλη του 13ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ.

ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.1.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.


 ΛΕΞΕΙΣΚυπρος, ζαχαρη, ζαχαροκαλαμο, 13ος αιωνας, αγρεπαυλη, Λουζινιανα, Κουκλια, Παλαιπαφος, ζαχαρομυλος, Σταυρος, αλεση, βρασμος, διυλιση, αποθηκευση, 16ος αιωνας μΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ