ΓΙΟΥΔΑ: Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΧΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, με ίταμους αρχαίου δάσους - Τι σχέση έχει η Γιούδα με τον Γιούχτα; - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ, ΟΧΙ ΒΑΠΕ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΔΑ - της Β. Βαρελά


ΓΙΟΥΔΑ:
Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΧΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ,
με ίταμους αρχαίου δάσους

Τι σχέση έχει η Γιούδα με τον Γιούχτα;

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ,
ΟΧΙ ΒΑΠΕ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΔΑ


Είναι η δεύτερη υψηλότερη κορφή της Όχης και ορθώνεται δίπλα και ανατολικά του Προφήτη Ηλία.
Η πρόσβαση γίνεται από τα νότια, γιατί η βόρεια πλευρά κόβεται απότομα, σχηματίζοντας έναν εντυπωσιακό τοίχο με απότομα βράχια.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Η Γιούδα της Εύβοιας.
Τι σχέση έχει με τον Γιούχτα της Κρήτης;
Έβλεπαν κι εδώ το πρόσωπο του Διός;
Δεδομένου ότι οι Κουρήτες Κρήτες ήσαν εκ των πρώτων αποίκων της Ευβοίας,
και ιδρυτές της Χαλκίδος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Η βλάστηση στους γκρεμούς των δύο κορφών της Όχης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σε σχισμές βράχων και απροσπέλαστα σημεία επιβιώνουν δασικά είδη όπως καστανιές, σορβιές, δρυες, φράξοι και αρκουδοπούρναρα.

Λίγο χαμηλότερα η υπερβόσκηση και η φωτιά έχει αφανίσει την δασική βλάστηση. Το πιο ενδιαφέρον είδος δένδρου, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Όχη, είναι λίγα δένδρα ίταμου (Taxus baccata) στην βόρεια κόψη του Γιούδα, που θεωρούνται απομεινάρια αρχαίου δάσους.


Εκτός από τα λιγοστά δένδρα-μνημεία, στους γκρεμούς της Όχης και της / του Γιούδα βρίσκουν καταφύγιο μερικά από τα σπάνια και ενδημικά φυτά της περιοχής, όπως το κολχικό Εύβοιας (Cholhicum euboeum), το κεράστιο του Ρουνεμάρκι (Cerastium runemarkii), η Silene pentelica (σ.σ.: Σειληνός της Πεντέλης), είδη ασπέρουλας, σκαμπιόζας, άγριου σκόρδου, κ.ά.

Αυτά τα είδη έχουν επιβιώσει απομονωμένα για χιλιετηρίδες και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες των κορυφών του βουνού.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.1.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΥΒΟΙΑ, ΕΔΩ.

Υ.Γ.:
Και κάτι ακόμη: Ποιος ήταν ο Σειληνός της Πεντέλης;


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...


ΛΕΞΕΙΣ: ΓΙΟΥΔΑ, ΚΟΡΥΦΗ, ΟΧΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, ιταμος, αρχαιο δασος, ΒΑΠΕ, Βαρελα, κορφη, Προφητης Ηλιας, τοιχος, βραχια, βλαστηση, γκρεμος, σχισμη βραχου, δασικα ειδη, καστανια, σορβια, δρυς, φραξος, αρκουδοπουρναρο, υπερβοσκηση, φωτια, δασικη βλαστηση, δενδρο, δεντρο, ενδημικα φυτα, κολχικο Ευβοιας, κεραστιο, Σειληνος της Πεντελης, Σειληνοι, Πεντελη, ασπερουλα, σκαμπιαζα, αγριο σκορδο, Γιουχτας, Κρητη, προσωπο του Δια, Διας, Ζευς, Κουρητες Κρητες, Χαλκιδα, Χαλκις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ