Οι «Ιστορίες» του Πολύβιου, σωζόμενες από τον 10ο αιώνα, σε έκδοση του 16ου αιώνα… Οι πολιτικές του απόψεις χρησιμοποιήθηκαν κατά την σύνταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ! Είναι επίσης, ο ευρετής της κρυπτογραφίας και της στενογραφίας…


Οι «Ιστορίες» του Πολύβιου,
σωζόμενες από τον 10ο αιώνα,
σε έκδοση του 16ου αιώνα…

Οι πολιτικές του απόψεις
χρησιμοποιήθηκαν κατά την σύνταξη
του Συντάγματος των ΗΠΑ!

Είναι επίσης, ο ευρετής της κρυπτογραφίας
και της στενογραφίας…


Το βιβλίο «POLYBIUS. Polibio storico greco. De 'fatti de' romani», περιέχει τις ιστορίες του Πολυβίου, σημαντικότατου  Έλληνος ιστορικού από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.


Τυπώθηκε στην Βερόνα, «appresso Dionigi Ramanzini», το 1741-1743, σε 2 τόμους. Στον πρώτο υπάρχουν 18 χαρακτικά από τον Andrea Voltolin. Υπάρχουν επίσης κομψά αρχιτεκτονικά ξυλόγλυπτα στολίδια… Ήταν μια όμορφη εικονογραφημένη έκδοση, βασισμένη σε αντίστοιχη έκδοση του 16ου αιώνα, του Giolito.

Χάρτης της μητροπολιτικής Ελλάδος, από την έκδοση του 1741.

«Σύμφωνα με το ελληνικό κείμενο, που εκδόθηκε στην πόλη των Παρισίων, το 1609... είναι έργο του κ. Giulio Lando / Landi...
Περιλαμβάνει: Το κείμενο του Έλληνα ιστορικού Πολυβίου «De 'fatti de' romani» / «Η Άνοδος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», μεταφρασμένο από τον Lodovico Domenichi, και αναθεωρημένο και πάλι, με την σύγκριση του ελληνικού κειμένου σε πολλά μέρη, και διορθωμένο από τον «signor» Giulio Landi, έναν Βερονέζο ευγενή. Με μια μετάφραση και μερικών θραυσμάτων / fragmenta της συλλογής 144 Ambascierie, η οποία έχει την ιστορία του Πολυβίου, σωζομένη από την εποχή του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου! Και προστέθηκε και μια νέα βιογραφία του συγγραφέα», γράφει ο Paitoni.

Απόσπασμα από χάρτη της Λιβύης, από την έκδοση του 1741.
Η έκδοση περιείχε ακόμη χάρτη της Ασίας, της Ιταλίας, κ.ά.

Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος (905 - 959), της Δυναστείας των Μακεδόνων, ήταν ένας λόγιος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου. Έγραψε (ή του αποδίδονται) πλήθος έργων[1], ενώ είναι βέβαιον πως έδωσε εντολές να αντιγραφούν και έτσι να διασωθούν πολλά αρχαία ελληνικά έργα, μεταξύ των οποίων και οι «Ιστορίες» του Πολύβιου, στην «Ιστορική εγκυκλοπαίδεια» που συνέταξε (με απάνθισμα αρχαίων ιστορικών)…

Όσο για τον Πολύβιο (202 - 120 π.Χ.) είναι επίσης γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις, οι οποίες εχρησιμοποιήθησαν κατά την σύνταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ! Είναι επίσης, ο ευρετής της κρυπτογραφίας και της στενογραφίας


ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφία" (απόσπασμα). Γ. Λεκάκης "Η Άγνωστη Μικρά Ασία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Μερικά: «Ο Βίος Βασιλείου», «Λόγος κατά την μετακομιδή των λειψάνων του Ιωάννου Χρυσοστόμου»,  «Περί βασιλείου τάξεως» («Περί της εθιμοτυπίας της Αυλής»), «Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν» («Περί διοικήσεως της Αυτοκρατορίας»), «Περί Θεμάτων» (θέμα = επαρχία του Βυζαντίου, ή «περί θεμάτων Ανατολής και Δύσεως», «Εκλογαί» («Excerpta»), «Περί γνωμών και επιβουλών», «Περί αρετής και κακίας», «Γεωπονικά», κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΟΛΥΒΙΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: Πολυβιου Ιστοριες, Πολυβιος, 10ος αιωνας, εκδοση, 16ος αιωνας, πολιτικη, Συνταγμα ΗΠΑ, κρυπτογραφια, στενογραφια, βιβλιο, ιστορικος, Μεγαλοπολη Αρκαδιας, Μεγαλοπολις Αρκαδιας, Αρκαδια, Βερονα, Ραμαντζινι, Ραμαντσινι, 1741, 1743, χαρακτικη, Βολτολιν, ξυλογλυπτο, εκδοσεις, Τζιολιτο, Παρισι, 1609, Λαντο, Λαντι, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Ντομενιτσι, θραυσμα, Κωνσταντινος Πορφυρογεννητος, βιογραφια, Παιτονι, Κωνσταντινος Ζ Πορφυρογεννητος, 905, 959, Δυναστεια των Μακεδονων, Μακεδονια, αυτοκρατωρ, Βυζαντιο, Ιστορικη εγκυκλοπαιδεια, τηλεγραφια, Βασιλειος, μετακομιδη λειψανων Ιωαννου Χρυσοστομου, Ιωαννης Χρυσοστομος, βασιλειο, ταξη, εθιμοτυπια, Αυλη, Ρωμανος, διοικηση Αυτοκρατοριας, Θεμα, επαρχια, Εκλογαι, γνωμη, επιβουλη, αρετη, κακια, Γεωπονικα, γεωπονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ