Βρέθηκαν 300 τάφοι, 17.000 ευρήματα και 215 επιγραφές στην αρχαία Νεκρόπολι της Λυκόπολης! Αν και λεηλατήθηκε πολλάκις, ήδη από την εποχή των Γάλλων του Ναπολέοντα…


Βρέθηκαν 300 τάφοι,
17.000 ευρήματα
και 215 επιγραφές
στην αρχαία Νεκρόπολι
της Λυκόπολης!

Αν και λεηλατήθηκε πολλάκις,
ήδη από την εποχή των Γάλλων
του Ναπολέοντα…


Πριν λίγες ημέρες σας έγραφα για την σημαντική πόλη Λυκόπολι, στο μέσον της Αιγύπτου, με την οποία εμπορεύονταν οι Έλληνες (ευρήματα Καρπαθίων)…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο για την

Και τώρα ανακοινώθηκε το διεθνές ενδιαφέρον για την ξεχασμένη πόλη…

Περίπου 4.000 χρόνια πριν, η αρχαία ελληνική Λυκόπολις / νυν Asyut, ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο στην Μέση Αίγυπτο.

Η αρχαία πόλη είχε ναούς, παλλάτια, βιβλιοθήκες και οικίες, που εξαφανίστηκαν από τις πλημμύρες του Νείλου, των αρχαιοκαπήλων και τις σύγχρονες κατασκευές…
Γι' αυτό και τα αξιοθέατα της δεν έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, όσο αυτά της Θήβας ή του Λούξορ…

Αρχαίος τάφος στην νεκρόπολι της Λυκόπολις.

Αλλά αυτή η εικόνα αλλάζει, χάρις σε ένα κοινό γερμανικό-αιγυπτιακό αρχαιολογικό έργο, που έχει διερευνήσει διεξοδικά την νεκρόπολι στο βουνό Gebel Asyut al-gharbi, στα δυτικά της πόλεως. Το έργο διήρκεσε 16 χρόνια. Έχει ρίξει φως στους μνημειώδεις βασιλικούς τάφους, σε ποικίλες ζωγραφιές οροφής, σε πολύχρωμες διακοσμήσεις τοίχων, ατελείωτες επιγραφές κλπ.

«Τα ευρήματα διευρύνουν τις γνώσεις μας για την ιστορία και την τέχνη μιας περιοχής που γνώρισε πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη κατά την διάρκεια του Μεσαίου Βασιλείου», εδήλωσε η καθηγήτρια Ursula Verhoeven-van Elsbergen του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg του Mainz (JGU). «Κατά συνέπειαν, η Asyut έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική μνήμη της Αιγύπτου».

Μαζί με τον καθηγητή Jochem Kahl (Freie Universitat Berlin), η κ. Verhoeven-van Elsbergen διηύθυνε το έργο, σε στενή συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου Sohag Αιγύπτου. Άνοιξε για αρχαιολογική έρευνα από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, το 2003.

Κατεβαίνοντας νότια, μετά την Σαΐδα, την Ηλιούπολη, την Ρόδο, την Μέμφιδα, την Ηρακλειούπολι, την Κυνόπολι, και πριν φτάσουμε στην Θήβα,
συναντάμε την 
Λυκόπολι...
Όχι, δεν σας περιγράφω ένα ταξίδι στην Ελλάδα,
αλλά στην εξοχή αυτής, την Αίγυπτο...

Η πρώτη γνώση τάφων χρονολογείται από την αιγυπτιακή εκστρατεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1799. Λίγο αργότερα, λατομικές εργασίες κατέληξαν στην κατάρρευση των οροφών και των εισόδων των τάφων. Η ληστεία των τάφων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές τον 19ο και 20ό αιώνα λεηλάτησαν το βουνό… Πολύτιμα αντικείμενα ταφής του, βρέθηκαν σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, χωρίς επαρκή περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο ευρέθησαν

Οι τάφοι των μεγάλων αρχόντων του δυτικού βουνού της Asyut κατασκευάστηκαν περίπου το 2200 - 1900 π.Χ. Ήταν επίσης τόπος ταφής για ζώα, αρχαίο και σύγχρονο λατομείο, τόπος για εκδρομές, για ερημίτες, κοπτικών μοναστηριών και, πρόσφατα, στρατιωτική περιοχή!!!

Η νεκρόπολις της Λυκόπολης.

Η επιστημονική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG). Εντοπίσηκαν πάνω από 300 τάφοι και άλλες δομές και περισσότερα από 17.000 ευρήματα έχουν καταγραφεί.

Το 2005 ανακαλύφθηκε ένας σχεδόν εντελώς θαμμένος και άγνωστος τάφος, που κατασκευάσθηκε από τον έπαρχο-κυβερνήτη Iti-ibi-iqer, περίπου το 2000 π.Χ. «Ο τάφος N13.1 κατασκευάσθηκε κατά την διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής και επομένως είναι ιστορικά σημαντικός, αλλά περιέχει επίσης καλά διατηρημένα και ασυνήθιστα διακοσμητικά στους τοίχους», δήλωσε η κ. Verhoeven-van Elsbergen: Απεικονίσεις του ιδιοκτήτη τάφου, των άμεσων συγγενών του, θεϊκών όντων, στρατιωτών, χειροτεχνιών, εκτροφής βοοειδών, κυνηγιού, μουσικής και χορού…

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι οι 215 επιγραφές που έγιναν από τους επισκέπτες, 500 με 900 χρόνια αργότερα! Περιλαμβάνουν επαίνους των τοπικών ναών, ασκήσεις γραφής και ζωγραφικής, εκτεταμένα αποσπάσματα από εξέχουσες διδασκαλίες (οι οποίες μέχρι τώρα είχαν σχεδόν αποκλειστικά διατηρηθεί από τα ευρήματα της Θήβας), κ.ά. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κείμενα, είναι η Διδασκαλία του Hordjedef, που εκτείνεται σε διάφορους τοίχους, μήκους 11 μέτρων και άνοιξε σημαντικές γνώσεις για την ιστορία της λογοτεχνίας… Τέλος, πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα των επισκεπτών είναι σχετικές με πρόσωπα, θεότητες και ναούς στην Λυκόπολι, του 1550-1070 π.Χ., ιδιαίτερα πολύτιμες για την εποχή… Οι επιγραφές αναμένεται να αποκρυπτογραφηθούν.

Ο μεγαλύτερος τάφος της εποχής του είχε 120 μέτρα μήκος, και μέχρι και 11 μέτρα ύψος, και εκτείνεται προς τα κάτω 28 μέτρα! Ονομάζεται Τάφος Ι, ανήκει στον έπαρχο-κυβερνήτη Djefaihapi I (περίπου του 1900 π.Χ.) και είναι ο μεγαλύτερος τάφος του Gebel Asyut al-gharbi. Πρόκειται να ανοίξει για τους τουρίστες εφέτος. Εξακολουθεί να διατηρείται σήμερα σε μήκος 55 μέτρων! Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής και επιγραφές.

Το έργο αυτό δημοσίευσε τα ευρήματά του στην δική του σειρά 12 τόμων, μέχρι σήμερα, με τίτλο «The Asyut Project» - ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας στήριξε το έργο με συνολικό ποσόν 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019. Όμως η εργασία συνεχίζεται… Και με την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών Και θα διαρκέσει 23 χρόνια…

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο Mainz, 11 Φεβρουαρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Λυκοπολη, Λυκοπολις, Αιγυπτος, Καρπαθος, Ναπολεων Βοναπαρτης, Ασιουτ, νεκροπολη, νεκροπολις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ