ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ της ΜΑΧΗΣ του ΜΑΡΑΘΩΝΑ - του Ν. Πουλιανού


ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ
της ΜΑΧΗΣ του ΜΑΡΑΘΩΝΑ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΕΔΩ.

Όπως οι πόλεμοι των προηγούμενων αυτοκρατόρων, έτσι κι οι εκστρατείες του μέγα Δαρείου στο τέλος του 6ου και τις αρχές του 5ου π.X. αιώνα (ή πριν από την εποχή μας, όπως αλλιώς τα έτη αυτών των περιόδων αναφέρονται στη βιβλιογραφία), ως κύριο στόχο είχαν την επέκταση της Περσίας.

Πρωταρχικός σκοπός του Δαρείου ήταν η κατάκτηση των προς βορρά Σκυθών.

Παράλληλα όμως ο «βασιλεύς των βασιλέων» είχε βλέψεις κι εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της υποταγής των (λιγότερο ή περισσότερο) δημοκρατικών πόλεων που είχαν αναπτυχθεί ίσα - ίσα λίγα μίλια απέναντι από τις ιωνικές ακτές της ασιατικής μονοκρατορίας στο Αιγαίο.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του περσικού στρατού εκ μέρους των «δυτικών» Σκυθών το 512 π.X., η ανάμειξη των Θρακών εναντίον των Μήδων το 492 π.X., η νίκη που ακολούθησε στο Μαραθώνα το 490 π.X., υπό την ηγεσία του πολέμαρχου Καλλίμαχου, του μέγιστου (όπως τον αποκαλώ) Θεμιστοκλή, του πολυμήχανου Μιλτιάδη, καθώς και του πολύπειρου Αριστείδη, απέτρεψαν τα σχέδια του Πέρση μονάρχη, με σημαντικότερο επακόλουθο τη διάσωση και την παραπέρα ανάπτυξη της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Επιστέγασμα του άθλου του Μαραθώνα με την έμμεση βοήθεια επίσης Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων κ.ά., ήταν τόσο η ξακουστή ναυμαχία στην Σαλαμίνα το 480 π.X., όσο και το επόμενο έτος η μάχη στις Πλαταιές.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: πολεμος, αυτοκρατορια, εκστρατεια, Δαρειος, 6ος αιώνας, 5ος αιωνας, Περσια, Σκυθια, Σκυθες, βασιλευς των βασιλεων, Ελλαδα, υποταγη, δημοκρατια, ιωνια, ασιατικη μονοκρατορια, Αιγαιο, περσες, Θρακες, Μηδοι, 492 πX, Μαχη του Μαραθωνα, Μαραθωνας, 490 πX, πολεμαρχος, Καλλιμαχος, Θεμιστοκλης, πολυμηχανος, Μιλτιαδης, Αριστειδης, μοναρχια, αθηναικη δημοκρατια, Αιγυπτιοι, Βαβυλωνιοι, ναυμαχια της Σαλαμινας, 480 πX, μαχη των Πλαταιων, Πλαταιες, Πουλιανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ