Οικισμός 3.700 χρόνων στις Πηγές Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, η οποία έχει συνεχή κατοίκηση - βίντεο

Οικισμός 3.700 χρόνων
στις Πηγές Άρτας,
στην Κοιλάδα του Αχελώου,
η οποία έχει συνεχή κατοίκηση

Στα πλαίσια της ενότητας «Το έκθεμα του μήνα» για τον Φεβρουάριο του 2020 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, παρουσιάζει ένα προϊστορικό αγγείο από την Κοιλάδα του Αχελώου.
Κατά τις αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στην θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών Άρτας, στις παραποτάμιες αναβαθμίδες του ποταμού Αχελώου, και σε μικρή απόσταση από τη Γέφυρα Κοράκου, εντοπίστηκε σημαντικός οικισμός της Μέσης ή πρώιμης Ύστερης Εποχής του Χαλκού, 1700 – 1500 π.Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΓΕΦΥΡΙΑ, ΕΔΩ.

Σημαντικότερο από τα ευρήματα αποτελεί ένα πήλινο χειροποίητο προϊστορικό αγγείο, που χρησιμοποιήθηκε για την κατανάλωση ποτού ή και φαγητού.
Το αγγείο συντηρήθηκε από ειδικευμένο προσωπικό και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΑΡΤΗΣ, ΕΔΩ.

Ο εντοπισμός αυτών των αρχαιολογικών θέσεων της Μέσης Εποχής του Χαλκού στην κοιλάδα του Αχελώου, τεκμηριώνουν την χρήση του συντομότερου, αλλά ιδιαίτερα δύσβατου περάσματος από την Ήπειρο προς την Θεσσαλία, ήδη από τη 2η χιλιετία π.Χ. και προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την γνώση της σπουδαιότητας του οικοσυστήματος της κοιλάδας του Αχελώου, ήδη από τους αρχαίους χρόνους, καθώς πρώιμες κοινωνίες εμφανίζουν μόνιμες εγκαταστάσεις στην περιοχή, εκμεταλλευόμενες τον πλούτο που προσέφερε η κοιλάδα του Αχελώου. Η γνώση αυτή μεταλαμπαδεύεται και στους επόμενους αιώνες και η περιοχή παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που εντοπίζονται σε πολλές θέσεις, αλλά και τα μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής, όπως την ιστορική Ι.Μ. Σέλτσου στις Πηγές, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Μεσόπυργο και τον Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου στην Μεγαλόχαρη Άρτας - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ το video για το έκθεμα του μήνα από το κανάλι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας:




ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ, 17.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: νομος Αρτας, προιστορικο αγγειο, Κοιλαδα Αχελωου, αρχαιολογια, Εφορεια, Αρχαιοτητων Αρτας, Αγιος Βασιλειος Πηγων Αρτας, Πηγες Αρτας, παραποταμια περιοχη, ποταμος Αχελωος, Γεφυρα Κορακου, οικισμος. Εποχη Χαλκου, 1700 πΧ, 1500 πΧ, πηλινο αγγειο, ποτο, φαγητο, Αρχαιολογικο Μουσειο Αρτας, περασμα, Ηπειρος, Θεσσαλια, 2η χιλιετια πΧ, οικοσυστημα Αχελωου, βυζαντιο, βυζαντινο μνημειο, ΙΜ Σελτσου, Σελτσο, ΙΝ Κοιμησεως Θεοτοκου, Μεσοπυργος Αρτας, ΙΝ Γενεσιου Θεοτοκου, Μεγαλοχαρη Αρτας.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ