Το
1919 ένας Καστελλοριζιός
έφτασε στην Αυστραλία,
και δημιούργησε
μια διάσημη επιχείρηση
μαργαριταριών,
που λειτουργεί ακόμη!!!
Του Γιώργου Λεκάκη
Ο Οίκος «Paspaley» φτάνει τα
100 χρόνια, από τότε που ο ιδρυτής της εταιρείας, Νικόλαος Πάσπαλης, έφτασε
στην απομακρυσμένη γι’ αυτόν… Δυτική Αυστραλία, από ένα μικρό ελληνικό νησί.
Σήμερα, οι απόγονοί του εξακολουθούν να διευθύνουν την οικογενειακή επιχείρηση,
όπου συνδυάζονται η παράδοση, η νεωτερικότητα και η αειφορία, και ο κόσμος τους
είναι τα μαργαριτάρια…
Ο δημιουργικός διευθυντής του Οίκου «Paspaley», κατάγεται από το μικρό ελληνικό νησί, Καστελλόριζο των Δωδεκανήσων.
Το νησί, το οποίο κάποτε στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό ως Μεγίστη, είναι και το
όνομα της τελευταίας συλλογής του Οίκου Paspaley, Megisti…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, ΕΔΩ.
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο,
πολλοί Καστελλοριζιοί έψαχναν για ασφαλέστερο τόπο ζωής.
Πολλοί από αυτούς
κατέληξαν στο Μπρουμ / Broome, όπου δημιούργησαν την αυστραλιανή βιομηχανία
μαργαριταριών.
Ο Νικόλαος Πάσπαλης έφθασε παιδί το 1919, και μέχρι το 1932, σε
ηλικία μόλις 19 ετών, είχε ήδη το δικό του lugger μαργαριταριών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ιστορία του Οίκου Πάσπαλη, ΕΔΩ.
Σήμερα, η οικογενειακή
επιχείρηση εξακολουθεί να αλιεύει μαργαριτάρια από την παραλία 80 μίλια (Eighty-Mile),
κοντά στο Broome, την τελευταία τοποθεσία εμπορικής αλιείας άγριων μαργαριταριών
στρειδιών, στην ήπειρο…
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Η Μεγίστη Κισθήνη, το Καστελλόριζο". Απόσπασμα από το έργο του Γ. Λεκάκη "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.2.2020.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook