Πίνακας - απάντηση από τον Δήμο Δελφών στον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ, για τον αποκλεισμό της ελληνικής γλώσσας από τις επίσημες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Πίνακας - απάντηση
από τον Δήμο Δελφών
στον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ,
για τον αποκλεισμό της ελληνικής γλώσσας
από τις επίσημες
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Με τον νέο πρόεδρο, τον εκ Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ, να έχει αναλάβει τη θέση του Ζακ Ντελόρ στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δήμος Δελφών, όπου "ο ομφαλός του κόσμου", είχε την ευκαιρία μαζί με τα συγχαρητήρια για την ανάληψη του αξιώματος να του στείλει τη ζωγραφική σύνθεση "Γνώθι σ' αυτόν".

Αποτελεί "πληρωμένη απάντηση" στον Αλέν Λαμασούρ, τον Γάλλο υπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις που είχε τη φαεινή έμπνευση να αποκλείσει την ελληνική γλώσσα από τις επίσημες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Με σκεπτικό ότι η ελληνική γλώσσα υπήρξε το βασικό εργαλείο μεταφοράς όλων των αξιών του ελληνικού πνεύματος, που απετέλεσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού, ο δήμαρχος Δελφών Κωνσταντίνος Λέφας ανέθεσε στον εξ Αμφίσσης γνωστό ζωγράφο Αυγέρη Κανάτα να κάνει τη ζωγραφική έκθεση που παρουσιάζεται παρακάτω.


Είναι ιδέα του ζωγράφου, σε ακουαρέλα, όπου απεικονίζεται η υφήλιος, στο κέντρο της οποίας, κάτω από μεγεθυντικό φακό, εστιάζεται η Ελλάδα, απ' όπου εκπέμπονται σαν ακτίνες οι θεμελιώδεις αρχές του Πολιτισμού, γραμμένες στα γαλλικά, ενώ είναι λέξεις - ιδέες της ελληνικής γλώσσας. Αντίγραφο του έργου αποστέλλεται σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι δηλαδή "καθ' οδόν", για να χαιρετίσουμε και τον τίτλο του κυριακάτικου χρονογραφήματος της διαλεχτής συναδέλφου και φίλης, ευρωβουλευτού Κατερίνας Δασκαλάκη, για την οποία η στήλη, μαζί με τα συγχαρητήρια, είχε εκφράσει την επιθυμία να μη σταματήσει να γράφει! Και εισακούστηκε. Όχι μόνο γράφει, αλλά και μαζί μας, στην "Καθημερινή" της Κυριακής!

Συγχαρητήρια στον Δήμο Δελφών γι' αυτή την πρωτοβουλία.

Μια μόνιμη έκθεση έργων του Αυγέρη Κανάτα βρίσκεται στο «Δελφοί Κάμπινγκ» στους Δελφούς. Εκεί εκτίθενται ακουαρέλες και σχέδια από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Α. ΚΑΝΑΤΑΣ. Βλ. και Καθημερινή, 11.1.1995. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.1.1995.

ΛΕΞΕΙΣ: Λουξεμβουργο, Σαντερ, Ντελορ, Ευρωπαικη Ενωση, Δημος Δελφων, ομφαλος, ζωγραφικη, Γνωθι σ' αυτον, Λαμασουρ, Γαλλος, ευρωπη, ελληνικη γλωσσα, Δελφοι, Λεφας Αμφισσα, ζωγραφος, Κανάτας, Δασκαλακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ