Το αρχαιότερο ξύλινο πηγάδι του κόσμου είναι 7.250 χρόνων! Βρέθηκε μαζί με σιτάρι, λίνο και παπαρούνα της εποχής! - του Γ. Λεκάκη

Το αρχαιότερο ξύλινο πηγάδι
του κόσμου
είναι 7.250 χρόνων!
Βρέθηκε μαζί με σιτάρι, λίνο
και παπαρούνα της εποχής…
Αυτό το... «ξύλινο κιβώτιο», είναι από τις αρχαιότερες ξύλινες «κατασκευές» στον κόσμο, και κάποτε ήταν ένα πηγάδι. Βρέθηκε στην Τσεχία… όπου με λίγα ξύλα βελανιδιάς, οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης, κατασκεύασαν κάποια φρεάτια… Αυτοί έχουν κερδίσει τον τίτλο της αρχαιότερης ξύλινης αρχιτεκτονικής δομής πηγαδιού(*), που επιβιώνει έως σήμερα στον κόσμο.

Μία από τις πρώτες δομές εκ δρυός χρονολογήθηκε ακριβώς, χάρις στα δακτυλίδια των δένδρων που σώζονται στο ξύλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκη "Πηγάδια, πηγή ιστοριών", στο περιοδικό "Γεωτρόπιο" της "Ελευθεροτυπίας", 28.5.2005.

Η μοναδική ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους πέρυσι στο Ostrov της περιφέρειας Pardubice, όπου σε σωστικές ανασκαφές κατά την κατασκευή του δρόμου D35 αποκάλυψαν 7 πηγάδια από διαφορετικές προϊστορικές εποχές. Ειδικώς «στην περίπτωση του πηγαδιού, που βρέθηκε στο Chrudim, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του φρέατος κόπηκαν μεταξύ 5256-5255 π.Χ. και οι γωνιακοί ορθοστάτες από κορμό, ο οποίος είχε κοπεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 5259 π.Χ. ή αρχές χειμώνα του 5258 π.Χ.», εδήλωσε ο Michal Rybníček, από το Τμήμα Επιστήμης της Ξυλείας της Σχολής Δασολογίας και Τεχνολογίας Ξύλου του Πανεπιστημίου Mendel του Μπρνο. [σ.σ.: Στην Κύπρο έκτιζαν πηγάδια πριν από 10.500 χρόνια].


Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι πρώτοι αγρότες, που είχαν μόνον εργαλεία από πέτρα, κόκκαλο, κέρατο ή ξύλο, ήταν σε θέση να επεξεργάζονται κομμένους κορμούς δένδρων με απόλυτη ακρίβεια…

Η δομή θα διατηρηθεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Pardubice.
Τα τμήματα του φρέατος αποθηκεύθηκαν στο Piarist College του Litomyšl, σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Διατηρήθηκαν επειδή παρέμειναν υποβρύχια…

Βρέθηκαν επίσης, ασπόνδυλα και μικρά σπονδυλωτά, οστρακοειδή, οστά, αυγά παρασίτων καρκινοειδών, υπολείμματα εντόμων, κ.ά.  Αρχαιοβοτανικές αναλύσεις παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον και την οικονομία των πρώτων αγροτών: Εντοπίσθηκαν και υπολείμματα φυτικών ειδών, όπως σίτου, λινάρι ή σπάνιας παπαρούνας, που θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των δραστηριοτήτων των πρώτων αγροτών και την ανασυγκρότηση του περιβάλλοντος της Νεολιθικής εποχής, στην περιοχή…

ΠΗΓΗ: Fr. Upce, 28.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.1.2020.New Scientist, 31 Ιανουαρίου 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΠΗΓΑΔΙΑ, ΕΔΩ.

Δημιουργείται αντίγραφό του

Ερευνητές από το Všestary Prehistoric Archaeology Park εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο αυτού του πηγαδιού. Το μέλος της ομάδας R. Tichý είπε ότι το πηγάδι θα κατασκευασθεί χρησιμοποιώντας μόνον νεολιθικά εργαλεία χειρός. «Πρέπει να φτιάξουμε όλα τα εργαλεία μόνοι μας», εξήγησε. «Η απόκτηση των υλικών για την κατασκευή τους είναι δύσκολη, γιατί σήμερα αυτά τα φυσικά υλικά, στην ποιότητα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα εργαλεία, είναι αρκετά σπάνια», είπε. Το νεολιθικό πρωτότυπο και το αντίγραφο πηγάδι θα εκτεθούν στο Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας.
ΠΗΓΗ: "Carpenters make replica of 7,000-year-old wooden well using prehistoric tools", Radio Prague International, 25.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2024.

70 αρχαία πηγάδια στην Βαυαρία

Ξύλινο πηγάδι(*) 3.000 χρόνων, που περιείχε περισσότερα από 100 αντικείμενα ανακαλύφθηκε στο Germering στην νότια Γερμανία, σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί περισσότερα από 70 αρχαία πηγάδια.

Ο Marcus Guckenbiehl (του Κρατικού Γραφείου Προστασίας Μνημείων της Βαυαρίας) προτείνει ότι τα αντικείμενα μπορεί να είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα σε αυτό το πηγάδι, 4,8 μ., ως τελετουργικές προσφορές κατά την διάρκεια μιας μακράς ξηρασίας. [σ.σ.: Για να επανενεργοποίησουν το πηγάδι].

Περισσότερα από 70 από τα αντικείμενα ήταν λεπτώς κατασκευασμένα πήλινα αγγεία, όπως κύπελλα, αγγεία κλπ. Βρέθηκαν επίσης είκοσι 26 χάλκινες καρφίτσες ενδυμάτων, ένα βραχιόλι, δύο μεταλλικές σπείρες, 4 κεχριμπαρένιες χάντρες, ένα ξύλινο κουτάλι και ένα δόντι ζώου τυλιγμένο σε σύρμα!

ΠΗΓΗ: Miami Herald, 12.1.2023.

(*) Κάποια ξύλα αντέχουν σε συγκεκριμένες συνθήκες άλλα για εκατοντάδες και άλλα για χιλιάδες χρόνια. Έχω καθαρίσει πηγάδια στην περιοχή μου από μπάζα, έως και 30 μ. τα οποία είναι περίπου 200 ετών. Αυτοί που τα έφτιαχναν τότε, είχαν την εξής τεχνική: Στον πάτο του πηγαδιού, πριν ξεκινήσουν το στερέωμα της κυκλικής μάνδρας με πέτρα, έβαζαν γύρω-γύρω περιφερειακά δοκούς ξύλινους με αρκετό πάχος, τετράγωνους, φτιαγμένους με τσεκούρι και μάλιστα από πλατανόξυλο. Βρήκα, λοιπόν, τα ξύλα αυτά άθικτα και γερά. Στην περιοχή μας ήξεραν ότι το πλατάνι δεν σαπίζει ακόμα και κομμένο μέσα στην λάσπη και στο νερό. Άρα, λοιπόν, τα κούτσουρα πλατανιών που κατέβασαν οι χείμαρροι εδώ στην λίμνη, θα μείνουν στον βυθό αιώνες. ΠΗΓΗΑθ. Πελεκάνος.

τσεχια, πηγαδι, σιτος, λινος, λιναρι, παπαρουνα, οπιο, δρυς, βελανιδια, φρεαρ, φρεατιο, οστροφ, οστροβ, οστρωφ, οστρωβ, Χρουντιμ Βαυαρια ξυλινο πηγαδι 7.250 7.000 3.000 χρονια πριν, αντικειμενα Germering γκερμερινγκ νοτια νοτιος Γερμανια, αρχαια πηγαδια αντικειμενο σκοπιμα τελετουργικη προσφορα ξηρασια μαγικη τελετουργια βροχη ανομβρια πηλινο αγγειο κυπελλο, αγγεια χαλκινη καρφιτσα ενδυμα βραχιολι, μεταλλικη σπειρα κεχριμπαρενια χαντρα ξυλινα κουταλι δοντι ζωου συρμα κεχριμπαρι ηλεκτρον ηλεκτρο επανενεργοποιηση μαγεια ρεπλικα ξυλινο νεολιθικο αναδημιουργια Τσεχικη Δημοκρατια αντιγραφο νεολιθικα εργαλεια εργαλειο φυσικα υλικα σπανια πρωτοτυπο Μουσειο της Ανατολικη Βοημια Vsestary προιστορια προιστορικη προιστορικο ξυλα αντοχη πηγαδια τεχνικη πατος πηγαδιου στερεωμα κυκλικη μανδρα πετρα, δοκος ξυλινος τετραγωνος, τσεκουρι πλατανοξυλο πλατανι πλατανος λασπη νερο κουτσουρο λιμνη, βυθος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ