ΕΠΙΣΗΜΩΣ, η 17η Μαρτίου, επέτειος της έναρξης του ένοπλου Αγώνα κατά των Τούρκων το 1821 - Και δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για τους Δήμους Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας - Σχόλια του Γ. Λεκάκη


ΕΠΙΣΗΜΩΣ, η 17η Μαρτίου,
επέτειος της έναρξης
του ένοπλου αγώνα
κατά των Τούρκων
το 1821

Και δημόσια εορτή τοπικής σημασίας
και ημέρα αργίας
για τους Δήμους
Ανατολικής Μάνης Λακωνίας
και Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας

Σχόλια του Γ. Λεκάκη


ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 35-36
(ΦΕΚ Α 61/12.3.2020)

 Καθιέρωση της 17ης Μαρτίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και ως ημέρας αργίας για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης Νομού Λακωνίας και Δυτικής Μάνης Νομού Μεσσηνίας.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Εχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις:

 1. Των άρθρων 1 και 2 του α.ν. 198/1967 «Περί τρόπου καθιερώσεως και τελέσεως δημοσίων εορτών και τελετών και περί αντικαταστάσεως και καταργήσεως διατάξεών τινών του α.ν. 447/1937 “περί τρόπου απονομής σεβασμού εις την Εθνικήν Σημαίαν και γενικώς τα Εθνικά Σύμβολα”» (Α 215).

 2. Του άρθρου μόνου του π.δ. 555/1977 «Περί βελτιώσεως διαδικασιών τινών κατά την έκδοσιν διοικητικών πράξεων επί αντικειμένων αρμοδιότητος Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Α 184).

 3. Της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 3274/2004 «Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού» (Α 195).

 4. Της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του π.δ. 64/2014 «Περιορισμός συναρμοδιοτήτων Υπουργών κατά την έκδοση διοικητικών πράξεων» (Α 106).

 5. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α 98).

 6. Τη με αριθμό 340/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β 3051).

 7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος προκαλείται επί του τακτικού προϋπολογισμού και επί του προϋπολογισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενδεχόμενη ετήσια δαπάνη, από τυχόν απασχόληση κατά την 17η Μαρτίου, ημέρα αργίας για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών του Δήμου Ανατολικής Μάνης και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν στον εν λόγω Δήμο, βάσει νόμου, όλες τις ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση για την ως εκ τούτου καταβολή της προβλεπόμενης για τις εξαιρέσιμες ημέρες, σχετικής αποζημίωσης.

 Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και από την έκδοση υπουργικής απόφασης ή απόφασης του οικείου Δ.Σ. κατά περίπτωση.

 Η εν λόγω δαπάνη, εφόσον συντελεστεί, θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Υπουργείων, του Δήμου Ανατολικής Μάνης και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου ή/και ιδιωτικού δικαίου, κατά περίπτωση.

 8. Την αριθμ. 61/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Οικονομικών, αποφασίζουμε:


 Αρθρο 1

 Καθιερώνουμε την 17η Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων το έτος 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης Νομού Λακωνίας.

............................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Ας υπενθυμίσουμε στον άτολμο απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πρ. Παυλόπουλο, πως ο ένοπλος αγών ήτο κατά μιας Αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής και όχι μόνον κατά των Τούρκων, οι οποίοι ήταν μια μειοψηφία εντός της.

Επίσης, πως ο ένοπλος αγών ξεκίνησε αμέσως σχεδόν μετά την κατάληψη της Πόλεως, και δεν περίμενε 400 χρόνια για την έναρξή του...
Με αυτό το ΦΕΚ είναι σαν να παραδεχόμαστε πως όλα αυτά τα χρόνια καθόμασταν σαν... κότες, και αποφασίσαμε να εξεγερθούμε το 1821... πράγμα ψευδές, ανιστόρητον, ανήθικο για τους προγόνους μας...

Τέλος, επειδή πουθενά στο εν λόγω ΠΔ δεν αναφέρεται ο όρος ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ας του θυμίσουμε ότι αυτό εορτάζουμε, το 1821... Την οργανωμένη, συνειδητή, συλλογική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του Γένους των Ελλήνων, και η 17η Μαρτίου δεν θα πρέπει να είναι μια "δημόσια εορτή τοπικής σημασίας", αλλά πανεθνικής σημασίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

Όσον αφορά την ηρώισσα και ιστορικότατη Μάνη, αυτή είναι μία και αδιαίρετος και κάποτε θα πρέπει να διορθωθεί η διχοτόμησή της σε "Δυτική" και "Ανατολική"...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΝΗ, ΕΔΩ.
                                                                                   ................................................


 Αρθρο 2

 Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης Νομού Λακωνίας, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο τον Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.


 Αρθρο 3

 Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.


 Αρθρο 4

 Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

 Αθήνα, 12 Μαρτίου 2020

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 Οι Υπουργοί 
Υφυπουργός Οικονομικών
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το ΦΕΚ, ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣ17η Μαρτιου 1821, 17 Μαρτιου 1821, επετειος ενοπλος αγωνας, Τουρκοι, Επανασταση 1821, δημοσια εορτη, αργια, Δημος Ανατολικης Μανης Λακωνιας, Δημος Δυτικης Μανης Μεσσηνιας, Παυλοπουλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ