Τελικά, η Αυτοκρατορία των Χετταίων έπεσε από τους λαούς του Αιγαίου…


Τελικά, η Αυτοκρατορία
των Χετταίων έπεσε
από τους λαούς του Αιγαίου…


Η ομιλία του Yoram Cohen[1], με τίτλο The Hunger Yearsand theSea Peoples” - Preliminary Observations on the Recently Published Letters from the House of Urtenu Archive at Ugarit / «Τα Χρόνια της Πείνας και οι “Λαοί της Θάλασσας” - Προκαταρκτικές Παρατηρήσεις για τις Πρόσφατα Δημοσιευμένες Επιστολές από το Αρχείο του "Σπιτιού του Ουρτενού" στην Ουγκαρίτ» της Συρίας, επικεντρώνεται στις ιστορικές πληροφορίες που μας αποκαλύπτουν οι πρόσφατα δημοσιευμένες επιστολές από το “House of Urtenu”. [2]

Τις χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει την ακόλουθη θέση:

1) ότι ένας πολύ σοβαρός λιμός / πείνα ενέσκηψε στην Ugarit και τους γείτονές της, κατά την διάρκεια στην οποία αναφέρεται το αρχείο της Urtenu,

και

2) ότι στην συνέχεια, η Ugarit, μαζί με άλλα υποτελή κράτη στην Χετταϊκή Αυτοκρατορία, έπρεπε να αγωνιστεί, με διάφορους εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι «Λαοί της Θάλασσας», οι οποίοι πράγματι προήλθαν από την θάλασσα, όπως θα αποδειχθεί, και όχι από την εσωτερική Συρία, και που τελικά έφερε στο τέλος της Ugarit.

Η ομιλία του κ. Yoram Cohen θα δοθεί στο ISAW NY, στις 10.3.2020.

Αυτούς τους λαούς, με τις γαλάζιες μετακινήσεις,
κάποιοι δεν τολμούν να τους πουν Έλληνες...
Εμείς τολμάμε...

Βάσει αυτού του paper, μόλις έπεσαν οι Μυκήνες (1200 π.Χ.), οι Μυκηναίοι... ξεχύθηκαν, μαζί με άλλους, και έκαναν πολέμους και κατέκτησαν την Τροία (1190 π.Χ.), την Ουγκαρίτ (1192 π.Χ.) την Ασκελώνη / Χαναάν (1185 π.Χ.) και το Δέλτα του Νείλου (1188 π.Χ.)!!! Κάποιες χρονολογίες δεν "κολλάνε"...


ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

Οι αναφερόμενοι ως «Λαοί της Θάλασσας» / «peuples de la mer» - αδόκιμος όρος-εφεύρημα του 19ου αιώνα[3] - που κάποιοι τους λένε και απλά… «Αιγαίους», είναι οι Έλληνες, πράγματι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου (και των Δωδεκανήσων, και της Κρήτης, και των Κυκλάδων, και της Ευβοίας, αλλά και της Κύπρου, Αχαιοί και λοιποί Έλληνες από τα παράλια της Μικράς Ασίας, της Λιβύης, της Σικελίας - Μυκηναίοι κατά Έμπερχαρντ Τσάγκερ[4]), που τον 14ο – 11ο αιώνα π.Χ. με διάφορες μετακινήσεις τους, είχαν κατακτήσει τον μισό τότε κόσμο! Είναι ένας εύσχημος τρόπος να αποφεύγεται η λέξις «Έλληνες»… Αλλιώς, θα πρέπει να μας πουν, ποιοι άλλοι «λαοί της θάλασσας» είχαν τόση ισχυρή ναυτοσύνη εκείνη την εποχή, πλην των Ελλήνων…

Τέλος, η απόρριψη των λαών «από την εσωτερική Συρία, και που τελικά έφερε στο τέλος της Ugarit», καταρρίπτει εντελώς την κατάκτηση της περιοχής των Χετταίων, από Σημιτο-Φοίνικες ή άλλους ανατολίτες…

Επόμενο βήμα των επιστημόνων, είναι να παραδεχτούν πως οι Χετταίοι δεν είναι παρά οι Ετέοι / Ετεοκρήτες, δηλ. οι αυτόχθονες Κρήτες

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.2.2020.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΧΕΤΤΑΙΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο Yoram Cohen είναι Visiting Research Scholar στο ISAW. Έλαβε το διδακτορικό του στο Harvard (2003). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς: την Ιστορία της Συρίας της Εποχής του Χαλκού, την Λογοτεχνία της Σοφίας και την Πνευματική Ιστορία των Πολιτισμών της Μέσης Ανατολής.

[2] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Yves Calvet «The House of Urtenu», στο Near Eastern Arch., vol. 63, no. 4, εκδ. The University of Chicago Press.
Και Vol. 63, No. 4, The Mysteries of Ugarit: History, Daily Life, Cult (Δεκ., 2000), σελ. 210-213, εκδ. The University of Chicago Press / The American Schools of Oriental Research, DOI: 10.2307/3210788.

Και Pierre Bordreuil, Dennis Pardee, Robert Hawley «Une bibliothèque au sud de la ville», κείμενα 1994-2002 «en cunéiforme alphabétique de la maison d’Ourtenou Ras Shamra-Ougarit XVIII (RSO 18; Λυών: Maison de l’Orient et de la Méditerranée – Jean Pouilloux, 2012).

[3] Κυρίως του Γάλλου επιμελητή του Λούβρου, Emmanuel de Rougé (το 1855), τον Gaston Maspero (ο οποίος βασίσθηκε στο έργο του de Rougé και έγραψε «The Struggle of the Nations», 1895-1896), τον Eduard Meyer, κ.ά. Η θεωρία προέρχεται κυρίως από 7 αρχαίες αιγυπτιακές πηγές, παρ’ όλο που σε αυτές τις επιγραφές η ονομασία «της θάλασσας» δεν υπάρχει…

Διαβάστε επίσης και έργα του Wilhelm Max Müller (1862-1919), Αμερικανού γερμανικής καταγωγής, ανατολιστή, ο οποίος (1904, 1906, 1910) ασχολήθηκε με την αρχαιολογική έρευνα στην Αίγυπτο για το Ίδρυμα Carnegie. Εδίδαξε Αιγυπτολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και… «αγόραζε» παπύρους στην Αίγυπτο για το Πανεπιστημιακό Μουσείο. Έγραψε πολλά («Ασία και Ευρώπη κατά τα αιγυπτιακά μνημεία», 1893, «Η αγάπη στην ποίηση των αρχαίων Αιγυπτίων», 1899, «Το αιγυπτιακό μνημείο του Tell Esh-Shihab», 1899, «Αιγυπτιακή Μυθολογία», «Η μυθολογία όλων των αγώνων», 1918, λήμματα στην Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου / Encyclopædia Biblica και στην Εβραϊκή Εγκυκλοπαίδεια, ενώ ήταν και συντάκτης του εβραϊκού και αραμαϊκού λεξικού της Παλαιάς Διαθήκης του Wilhelm Gesenius). Αυτός είπε ότι οι Κεφτιού / Keftiu (δηλ. οι αρχαίοι Κρήτες) δεν θα μπορούσε να ήταν Φοίνικες και χώρα τους η Φοινίκη. Έγραψε επίσης και το άρθρο «Νέες απεικονίσεις μυκηναϊκών και φοινικικών πλοίων στις αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες», στο «Mitteilungen der Vorderasiatischen Gesellschaft» (Bd. 9, Nr. 2, ZDB-ID 208276-7), εκδ. Peiser, Βερολίνο 1904).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΚΕΦΤΙΟΥ / ΚΕΦΤΙΩΡ, ΕΔΩ.

[4] Βλ. και Wilhelm Max Müller «Νέες απεικονίσεις μυκηναϊκών και φοινικικών πλοίων στις αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες», στο «Mitteilungen der Vorderasiatischen Gesellschaft» (Bd. 9, Nr. 2, ZDB-ID 208276-7), εκδ. Peiser, Βερολίνο 1904).


ΛΕΞΕΙΣΑυτοκρατορια Χετταιων, Αιγαιοι, Κοεν, Πεινα, Λαοι της Θαλασσας, Επιστολη, Σπιτι του Ουρτενου, Ουγκαριτ Συριας, λιμος, Χετταικη Αυτοκρατορια, Λαοι Θαλασσας, Συρια, 19ος αιωνας, Αιγαιο, Ελληνες, Δωδεκανησα, Κρητη, Κυκλαδες, Ευβοια, Κυπρος, Αχαιοι, Μικρα Ασια, Λιβυη, Σικελια, Μυκηναιοι, Τσαγκερ, 14ος αιωνας πΧ, 11ος αιωνας πΧ, ΣημιτοΦοινικες, φοινικες, Ετεοι, Ετεοκρητες, Χαρβαρντ, Τελ Αβιβ, Μεση Ανατολη, Εποχη Χαλκου, Λογοτεχνια, Σοφια, Πνευματικη Ιστορια, Πολιτισμος, Καλβετ, μυστηριο, βιβλιοθηκη, Γαλλοι, Λουβρο, Ρουζ, 1855, Μασπερο, 1895, 1896, Μάιερ, επιγραφη, Μυλλερ, Μιλλερ, Αμερικανοι, γερμανοι, ανατολιστης, 1904, 1906, 1910, Αιγυπτος, Ιδρυμα Καρνεγκι, Αιγυπτολογια, Πενσυλβανια, παπυροι, Αιγυπτος, Ασια, 1893, αγαπη, αιγυπτιακη ποιηση, 1899, Τελλ ες Σιχαμπ, Τελ ες Σιχαμπ, 1899, Αιγυπτιακη Μυθολογια, 1918, Εγκυκλοπαιδεια της Βιβλου, Βιβλος, Εβραικη Εγκυκλοπαιδεια, εβραιοι, εβραικο λεξικο, αραμαικο λεξικο της Παλαιας Διαθηκης, Παλαια Διαθηκη, Γκεσενιους, Κεφτιου, Κρητες, Φοινικη, μυκηναικο πλοιο, φοινικικο πλοιο, τοιχογραφια, Βερολινο, 1904
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ