Βιβλίο για την φιλία Ά. Κατακουζηνού – Στρ. Ελευθεριάδη-Tériade, και την δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου - Ο μεγαλύτερος Έλλην λαϊκός ζωγράφος, ο Λέσβιος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ έφυγε από την ζωή 24 Μαρτίου 1934, μια μέρα πριν την επέτειο της Επανάστασης από την οποία τόσο εμπνεύσθηκε - του Νεκτ. Βακάλη


Βιβλίο για την φιλία
Ά. Κατακουζηνού
– Στρ. Ελευθεριάδη-Tériade,
και την δημιουργία
του Μουσείου Θεόφιλου

Ο μεγαλύτερος Έλλην λαϊκός ζωγράφος,
ο Λέσβιος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ
έφυγε από την ζωή 24 Μαρτίου 1934,
μια μέρα πριν την επέτειο της Επανάστασης
από την οποία τόσο εμπνεύσθηκε… 


Ο Θεόφιλος, ο ζωγράφος της λαϊκής ρωμιοσύνης, γεννημένος στη Βαρειά, μεταξύ του 1867 και 1870, πεθαίνει στην Μυτιλήνη στις 24 Μαρτίου του 1934, παραμονή της επετείου των 113 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από την οποία τόσο εμπνεύστηκε και έζησε σχεδόν υιοθετώντας την, αφού είχε διαγράψει ένα ξεχωριστό, ένα μοναδικό κύκλο ζωής, προσωπικής και εικαστικής.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη στο Καρπενήσι το 1823,
του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, 1932.

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης κατέληξε να αναγνωριστεί ως ο σπουδαιότερος λαϊκός ζωγράφος της Ελλάδας.


Πριν λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε το βιβλίο «Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης Tériade: Μια φιλία ζωής, Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου» που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού υπό την αιγίδα και με επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι το αποτέλεσμα χρόνων έρευνας της μουσειολόγου - επιμελήτριας της Οικίας Κατακουζηνού, Σοφίας Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου, που ξεκίνησε όταν βρήκε μια επιστολή του Κατακουζηνού, στην οποία παραπονιόταν στον Tériade πως σε μια συνέντευξη που έδωσε είχε «ξεχάσει» να αναφέρει τον ρόλο του και πόσα έκανε για τον Θεόφιλο και την δημιουργία του Μουσείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΔΩ.


Ο Tériade αναγνώρισε το λάθος του με μια συμπληρωματική συνέντευξη αλλά το «κακό» είχε γίνει: Η ιστορία γύρω από τον Θεόφιλο είχε αφήσει απ' έξω τον Κατακουζηνό.

Η κα Πελοποννησίου θεώρησε χρέος της να τον δικαιώσει με αυτό το βιβλίο αποκαθιστώντας μια ιστορική αλήθεια.

Το βιβλίο-λεύκωμα ήδη έχει δοθεί σε μουσεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα, χώρους πολιτισμού, σημαντικούς λειτουργούς της πολιτιστικής ζωής της χώρας και επόμενο βήμα του είναι να φτάσει σε όλα τα σχολεία και τα μουσεία της Λέσβου, ελάχιστος φόρος τιμής στη γενέτειρα αυτών των τριών σπουδαίων Λέσβιων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΣΒΟ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Ν. ΒΑΚΑΛΗΣ24.3.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣΒιβλιο, φιλια, Κατακουζηνος, Ελευθεριαδης Τεριαντ, Μουσειο Θεοφιλου, λαικος ζωγραφος, Λεσβιος, Θεοφιλος Χατζημιχαηλ, 1934, Επανασταση 1821, Βακαλης, Βαρεια Λεσβου, Βαρια Λεσβου, 1867, 1870, Μυτιληνη, 1821, αυτοδιδακτος καλλιτεχνης, Ιδρυμα Αγγελου και Λητως Κατακουζηνου, Οικια Κατακουζηνου, Πελοποννησιου Βασιλακου, επιστολη, Λεσβος, Λεσβιοι, Μποτσαρης, Καρπενησι, 1832
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ