Προσευχή ενάντια στον κορωναϊό στο παρεκκλήσι της αγίας Κορώνας της Βαυαρίας, η οποία εμαρτύρησε με το μαρτύριο του Σίνη του Πιτυοκάμπτη! - του Απ. Μαλαμούση


Προσευχή ενάντια στον κορωναϊό
στο παρεκκλήσι της αγίας Κορώνας
της Βαυαρίας,
η οποία εμαρτύρησε
με το μαρτύριο του Σίνη του Πιτυοκάμπτη!

Του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση

Η Αγία Κορώνα, προστάτης των πασχόντων από ασθένειες και επιδημίες.
Με αφορμή την πανδημία από τον κορονοϊό ήλθε και πάλι στη βαυαρική δημοσιότητα το εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας που βρίσκεται στη κωμόπολη Arget, 35 χιλιομ. ανατολικά του Μονάχου.
Σύμφωνα με το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας η Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα (St. Corona) όπως μεταφράζεται το όνομά της και αναφέρεται στο Ορθόδοξο Συναξάριο, έζησε τα μέσα του 2ου αιώνος μ.Χ.
Ήταν γυναίκα ενὸς στρατιωτικού στην Ιταλία το 160, όταν βασιλιάς ήταν ο Αντωνίνος. Στο μεταξύ πέθανε ο άνδρας της και έμεινε χήρα.
Παρέστη στο μαρτύριο του αγίου Βίκτωρα, τον οποίο προέτρεπε και ενεθάρρυνε να υποστεί με θάρρος το μαρτύριο.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε τους ειδωλολάτρες, τη συνέλαβαν και την οδήγησαν στον ηγεμόνα και αφού εκεί ομολόγησε τη πίστη της στο Χριστό, της έδεσαν τα χέρια στις κορυφές δύο δέντρων (φοινίκων) που με τη βία λύγισαν. Ακολούθως άφησαν ελεύθερες τις κορυφές των δέντρων που επανήλθαν στην αρχή τους θέση τους, σχίζοντας το σώμα της μάρτυρος σε δύο μέρη.

Φωτ.: Απόστολος Μαλαμούσης.

....................................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝΗ ΤΟΥ ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΤΗ

Κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, βρισκόταν ο τόπος όπου ζούσε ο ληστής Σίνις, ο επονομαζόμενος και Πιτυοκάμπτης.
Αυτός όσους διαβάτες κατάφερνε να αιχμαλωτίσει τους έδενε σε δυο αντικριστά κλαδιά (μιας πιτύος / πεύκου-κουκκουναριάς η οποία υπήρχε ακόμα επί Παυσανία!), τα οποία είχε λυγίσει προς τα κάτω.
Κατόπιν τα ελευθέρωνε με αποτέλεσμα το σώμα του αιχμαλώτου να διαμελίζεται.
Ο ληστής εξοντώθηκε από τον Θησέα.

ΠΗΓΗ: Παυσανίας.
                                                                     ..............................................................


Η μνήμης της εορτάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 14 Μαΐου.


Σε πολλές πόλεις της Βαυαρίας και της Αυστρίας υπάρχουν ήδη από τον 14 αιώνα μ.Χ. εκκλησίες και παρεκκλήσια προς τιμή της Αγίας Κορώνας, που θεωρείται και ως προστάτης των πασχόντων από επιδημίες και αρρώστιες. Κοντά στη Βιέννη υπάρχουν και δύο πόλεις με το όνομα της „Αγίας Κορώνας“.

Φωτ.: Απόστολος Μαλαμούσης.

Στη Βαυαρία, στη κωμόπολη Arget κοντά στο Μόναχο, υπάρχει ένα παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας που ανάγει την ιστορία του στην ακόλουθη παράδοση:

Το 1599 ένα ζεύγος Βαυαρών βρήκε στο χωράφι, που είναι σήμερα κτισμένο το παρεκκλήσι, μια ξύλινη εικόνα της αγίας Κορώνας, την οποία και μετέφεραν στο σπίτι τους. Η εικόνα όμως αυτή επέστρεφε μόνης της με θαυματουργικό τρόπο στο χωράφι, όπου ευρέθη. Για το λόγο αυτό κτίστηκε στον τόπο εκείνο το 1648 ένα εκκλησάκι, προς τιμή της αγίας.
Το 1807 καταδαφίστηκε το εκκλησάκι και οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός χοιροστασίου, το οποίο όμως δεν πρόκοψε. Για το λόγο αυτό ο ιδιοκτήτης του κατεδάφισε το χοιροστάσιο και επέστρεψε τις πέτρες για να κτιστεί εκ νέου το 1820 το εκκλησάκι. Έκτοτε το ναΐδριο αυτό ανακαινίστηκε πολλές φορές και τελευταία, το 1986, εξόδοις του Βαυαρικού Κράτους, λόγω του επίσημου χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου.
Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου υπάρχει μια ξύλινη αγία τράπεζα με παραστάσεις από το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας, εικόνες, αφιερώματα και πίνακες με το ιστορικό του παρεκκλησίου. Στην εσοχή, της εξωτερικής πλευράς του ανατολικού τοίχου, υπάρχει το εξής κείμενο σε γοτθική γραφή (σε ελεύθερη μετάφραση):

Κουρασμένε πεζοπόρε στάσου ακίνητος,
ξεκουράσου εδώ στην Αγία Κορώνα.
Προσευχήσου σ’αυτήν ευλαβικά,
εάν έχεις στεναχώριες και βάσανα.

Με αφορμή την επίκαιρη πάνδημη εξάπλωση του Κωροναϊού και στη Βαυαρία οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 στο εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας και τέλεσαν ιερή παράκληση υπέρ υγείας και σωτηρίας των ανθρώπων που ταλανίζονται από τη σύγχρονη αυτή θανατηφόρο λαίλαπα και υπέρ της ταχείας εξαφάνισής της επιδημίας του Κωροναϊού.

Τροπάρια προς τιμή της αγίας Κορώνας (Στεφανίδας)

Τρισάριθμον σύνταγμα, τῶν Ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ, συμφώνως τιμήσωμεν,
ὡς καθαιρέτας ἐχθροῦ, Μηνᾶν τὸν ἀοίδιμον, Βίκτωρα τὸν γενναῖον,
καὶ Βικέντιον ἅμα, τούτοις συνευφημοῦντες, Στεφανίδα τὴν θείαν. Αὐτῶν Χριστῷ
ἱκεσίαις, πάντας ἐλέησον.

Ὡς εὐσεβείας Μάρτυρας, καὶ Ἀθλητὰς θεόφρονας, ἡ Ἐκκλησία γεραίρει
δοξάζουσα, μαρτυρικοῖς ἐν ᾄσμασι, Μηνᾶν τε Βίκτωρα καὶ Βικέντιον
χαίρουσα, καὶ Στεφανίδα τὴν γενναιόφρονα, καὶ Χριστὸν μεγαλύνει, τὸν
τούτους δοξάσαντα.

Ὕμνοις φιλομάρτυρες ἱεροῖς, Μηνᾶν τὸν γενναῖον, καὶ τὸν Βίκτωρα τὸν
στερρόν, σὺν τῷ Βικεντίῳ, καὶ Στεφανίδι ἅμα, τοὺς ἀριστεῖς τοῦ Λόγου,
ἐγκωμιάσωμεν.

(Από το Μηναίο της Εκκλησίας, 11η του μηνός Νοεμβρίου)

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.3.2020.

ΛΕΞΕΙΣΠροσευχη, κορωναιος, παρεκκλησι, αγια Κορωνα, Βαυαρια, Μαλαμουσης, ασθενεια, επιδημια, πανδημια, κορονοιος, Αργκετ, Μοναχο, αγιολογιο, Στεφανιδα, Ορθοδοξο Συναξαρι, 2ος αιωνας μΧ, στρατιωτικος, Ιταλια, 160 μΧ, βασιλιας Αντωνινος, χηρα, μαρτυριο, αγιος Βικτωρας, ειδωλολατρης, πιστη, Χριστος, δεντρο, φοινικας, δεντρα, ΣΙΝΙΣ Ο ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΤΗΣ, Σινης, Ισθμος Κορινθου, Κορινθος, πιτυς, πευκο, κουκκουναρια, Παυσανια, ληστης Θησεας, 11 Νοεμβριου, 14 Μαιου, Αυστρια, 14 αιωνας μΧ, εκκλησια, Βιεννη, 1599, Βαυαροι, εικονα, θαυμα, 1648, 1807, χοιροστασιο, 1820, ναιδριο, 1986, διατηρητεο μνημειο, Βλετσης, Τροπαριο, Τρισαριθμον συνταγμα, Αθλητης, Μηνας, αοιδιμος, Βικτωρ, γενναιος, Βικεντιος, Μηναιο, ελληνικη μυθολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ