Βρέθηκε ποντίκι που ζει σε υψόμετρο άνω των 6.700 μέτρων! Άρα το ποντίκια μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες Άρη! Το κατοικίδιο θηλαστικό που επιβιώνει στο μεγαλύτερο υψόμετρο! Και αρχαιολογικός χώρος σε υψόμετρο 6.600 μ.


Βρέθηκε ποντίκι
που ζει σε υψόμετρο
άνω των 6.700 μέτρων!

Άρα τα ποντίκια μπορούν να επιβιώσουν
σε συνθήκες Άρη!

Το κατοικίδιο θηλαστικό
που επιβιώνει στο μεγαλύτερο υψόμετρο!

Και αρχαιολογικός χώρος
σε υψόμετρο 6.600 μ.


Το ποντίκι των Άνδεων / ο μυς των Άνδεων / Andean mouse ζει στο ηφαίστειο Llullaillaco. [mouse < μυς].
Ορειβάτες[1] το εντόπισαν κοντά στην κορυφή του Llullaillaco.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ, ΕΔΩ.



Το ηφαίστειο που βρίσκεται στις Άνδεις, υψώνεται 6.739 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Εκεί ζει λοιπόν, το καφεκίτρινο ποντίκι
Είναι το κατοικίδιο θηλαστικό που ζει και επιβιώνει στο υψηλότερο σημείο του κόσμου μας.

Αλλά πώς επιβιώνει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, που έχει συγκριθεί μόνο με τον πλανήτη Άρη; Αυτό έχει αφήσει μέχρι στιγμής τους επιστήμονες σε αμηχανία…

Η ζωή δεν είναι εύκολη στην κορυφή του Llullaillaco. Η μέση θερμοκρασία είναι -15°C και η πίεση του αέρα είναι τόσο χαμηλή, ώστε υπάρχει λιγότερο από το μισό οξυγόνο σε κάθε πνεύμονα, απ’ όσο υπάρχει στην στάθμη της θάλασσας…

ΠΗΓΗ: New Scientist, 19 Μαρτίου 2020.

Και κάτι ακόμη για το Llullaillaco:

Το βουνό είναι ηλικίας 1.450.000 χρόνων (± 410.000).
Το ηφαίστειο σχηματίστηκε κατά την διάρκεια δύο διαφορετικών φάσεων στο Πλειστόκαινο και το Ολόκαινο.

Τελευταίες του εκρήξεις ήταν τον Φεβρουάριο του 1854, τον Σεπτέμβριο του 1868, και τον Μάιο του 1877, με τον σεισμό του Iquique

Το ηφαίστειο κείται στα σύνορα της επαρχίας Σάλτα / Salta Αργεντινής της Αντοφαγάστα / Antofagasta της Χιλής. Ευρίσκεται κοντά στην έρημο Ατακάμα / Atacama, μία από τις πιο ξηρές περιοχές στον κόσμο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΛΗ, ΕΔΩ.

Είναι το 2ο υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, μετά το Ojos del Salado. [Ojos < Όρος]

Είναι όμως και ο αρχαιολογικός χώρος που ευρίσκεται στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο, περίπου στα 6.600 μ.[2]


Το 1999, βρέθηκαν τα υπολείμματα τριών παιδιών - γνωστά ως «τα Παιδιά του Llullaillaco» ή «οι μούμιες του Llullaillaco» (Children of Llullaillaco - Mummies of Llullaillaco)… - ΠΗΓΗMuseo de Arqueología de Alta Montaña de Salta.


Τάφοι παιδιών, του 1500 μ.Χ., σε υψόμετρο 6.600 μ.!

Μια ομάδα αρχαιολόγων, με επί κεφαλής τον Johan Reinhard, βρήκε τρεις μούμιες παιδιών στην κορυφή του. Κατά την στιγμή του θανάτου τους ήταν 6, 7 και 15 χρονώ. Φαινόταν ως ανθρωποθυσία στον θεό του βουνού ή στους θεούς των Ίνκα, περί το 1500 μ.Χ.

Τα παιδιά θυσιάσθηκαν τελετουργικά, και ήταν ναρκωμένα όταν τοποθετήθηκαν μέσα σε έναν μικρό θάλαμο 1,5 μ. κάτω από το έδαφος, όπου τα άφησαν να πεθάνουν. Οι μούμιες «είναι οι καλύτερα διατηρημένες μούμιες των Inca, που βρέθηκαν ποτέ» και κατ’ άλλους οι καλύτερα διατηρημένες μούμιες στον κόσμο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΜΟΥΜΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκη "Σχολιαρόπαιδα βρήκαν αινιγματική μούμια 7.000 χρόνων στην Χιλή! Στο Chinchorro έγιναν οι πρώτες μούμιες του κόσμου!", στην εφημ. "Κόντρα News", 6.5.2016.

Άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με τις μούμιες ήταν κεφαλίδες με φτερά, αγγεία, αγάλματα από χρυσό και ασήμι υφάσματα, κ.ά. Συνολικά βρέθηκαν 145 αντικείμενα μαζί με τις μούμιες! Και τρίχες – προσφορές. Γι’ αυτό η περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου το 2001 χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής, ως Lugar Histórico Nacional / Εθνικό Ιστορικό Πάρκο.
Το Llullaillaco φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό ιερό βουνό των Inca στην περιοχή… το Άγιον Όρος της περιοχής...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση του βουνού ήταν το 1950. Αλλά βρέθηκαν ίχνη και προηγούμενων αναρριχητών.

[2] Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, ο υψηλότερος αρχαιολογικός χώρα, είναι στο Καστρί Γρεβενών, περίπου στα 1.200 μ. στο όρος Τύμφη.


ΛΕΞΕΙΣ: ποντικι, υψομετρο, ποντικια, Αρης, κατοικιδιο θηλαστικο, Ανδεις, ηφαιστειο Λουγιαιλακο, ορειβασια, βουνο, 1.450.000 χρονια, Πλειστοκαινο, Ολοκοκαινο, 1854, 1868, 1877, σεισμος Ικουικε, Σαλτα, Αργεντινη, Αντοφαγκαστα, Χιλη, ερημος Ατακαμα, ξηρη περιοχη, ενεργο ηφαιστειο, ορος Σαλαντο, αρχαιολογικος χωρος, 1999, παιδι, τα Παιδια του Llullaillaco, Ρεινχαρντ, μουμια, ανθρωπθυσια, Ινκα, 1500 μΧ, θυσια, τελετουργια, ναρκωση, παιδικη μουμια, αγγειο, αγαλμα, χρυσο, ασημι, υφασμα, τριχα, ιερο βουνο, Αγιον Ορος, 1950, αναρρηχηση, Καστρι Γρεβενων, Γρεβενα, Τυμφη, μυς
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ