Προς όλους τους πανεπιστημιακούς, που πάντα προσεγγίζουν τα θέματα θεωρητικά: Σε λίγο θα μιλάμε για εποικισμό - του Περ. Δανόπουλου


Προς όλους τους πανεπιστημιακούς,
που πάντα προσεγγίζουν
τα θέματα θεωρητικά:
Σε λίγο θα μιλάμε για εποικισμό…

Του οικονομολόγου Περικλή Δανόπουλου


Διάβασα προσεκτικά την κοινή ανακοίνωση των 85 πανεπιστημιακών, με αρκετά γνωστά ονόματα, όπως Ρούσης, Μηλιός, Λαπαβίτσας, σχετικά με το μεταναστευτικό. Θα προσπαθήσω να είμαι ήπιος στην κριτική μου, για ευνόητους λόγους.
Θα μπορούσε κανείς εύκολα να συμφωνήσει μαζί τους, ότι πραγματικά εχθρός δεν μπορεί να είναι ο πρόσφυγας, αλλά αυτός που τον μετατρέπει βίαια σε πρόσφυγα. Ασφαλώς η μετανάστευση, λόγω πολέμου, είναι αιτιατό του πολέμου. Φυσικά και οι οικονομικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, μαζί με τις υπάκουες κυβερνήσεις, σαρώνουν τους φτωχούς σε όλον τον κόσμο. Όλα αυτά μπορεί καθ’ ένας να τα καταλάβει.


Όμως…

Δεν είναι δυνατόν, σε χώρες όπως η Ελλάδα, να επικεντρώνεσαι σε λίγα νοσηρά φαινόμενα και να μιλάς για γενικευμένη ξενοφοβία και ρατσισμό. Όχι τουλάχιστον σε αυτήν την κοινωνία, που παρά το τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα, σε μια κρίση διαρκείας και με πολιτικά ανδρείκελα όργανα της οικονομικής ελίτ, στο αρχικό κορύφωμα της μετανάστευσης, έδειξε αξιοθαύμαστα ανακλαστικά ανθρωπιάς και φιλοξενίας. Το να μιλάς γενικά για την Ελληνική ολιγαρχία και τα σχέδιά της και για την ακροδεξιά, η οποία με την ρητορική της ενοχοποιεί τους πρόσφυγες - μετανάστες, ώστε να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες των υπερεθνικών θεσμών ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ., μπορεί να είναι σωστά, αλλά είναι πρακτικά η μισή αλήθεια. Την άλλη μισή είτε την αποκρύπτουν εσκεμμένα, είτε την αγνοούν…

Η Ελλάδα βρίσκεται και η ίδια αντιμέτωπη με το φάσμα ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν είναι επομένως δυνατόν να γίνει η ίδια αποθήκη ψυχών ή άλλως ανθρώπινη χωματερή. Γιατί η μόνη προοπτική είναι αυτή. Ούτε θα ήταν σωστό, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ινδικό χοιρίδιο της παγκοσμιοποίησης. Δεν διαθέτει ούτε επαρκείς πόρους, ούτε βρίσκεται σε μηδενική ανεργία, ώστε να απορροφηθεί η επί πλέον προσφορά εργασίας που θα υπάρξει, αντιθέτως θα ενίσχυε κάτι τέτοιο την αύξηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και των εσωτερικών συγκρούσεων σε αυτή την υβριδική πολυπολιτισμική κοινωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΕΔΩ.

Και πάνω απ’ όλα, δοκιμάζοντας τα δημοκρατικά ανακλαστικά όλων μας, θα έπρεπε πρώτιστα να ερωτηθεί αυτή η κοινωνία, αν επιθυμεί να αποτελέσει ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας.

Θα συμφωνούσαμε νομίζω όλοι μας, και οι πανεπιστημιακοί ομοίως, για το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και ποιος δημιουργεί το φαινόμενο της αυξανόμενης μετανάστευσης. Με σαφέστατες και ολοκάθαρες εξαιρέσεις. Γιατί όσοι βλέπουν μόνο αναξιοπαθούντες μέσα στο σύνολο των μεταναστών, βλέπουν το ένα κομμάτι. Το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, πλην ελαχίστων φαινομένων, συγκινείται στην εικόνα ενός μικρού παιδιού που θαλασσοπνίγεται. Δεν συγκινείται όμως καθ’ όλου στην εικόνα πολλών εξαγριωμένων, οι οποίοι με απειλητικές διαθέσεις επιχειρούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στην χώρα, με πρακτικές που δεν συνάδουν με την δραματοποίηση που προσδίδεται σε όλο το μεταναστευτικό ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν επίσης, να μην είναι κάποιος επιφυλακτικός σε ανθρώπους που έρχονται από μια χώρα, η οποία επιχειρεί πολεμικά στην πατρίδα τους.

Προς όλους, λοιπόν, τους πανεπιστημιακούς, που πάντα προσεγγίζουν τα θέματα θεωρητικά, θα έπρεπε να απαντήσουν όλοι όσοι ζουν το πρόβλημα στην καρδιά του. Γιατί ουσιαστική η παρέμβασή τους αποτελεί μια «αβρόχοις ποσίν» τομή στα γεγονότα, χωρίς κάποια σοβαρή πρόταση. Και εκεί αρχίζει ο προβληματισμός σχετικά με τις πραγματικές τους προθέσεις.

Και για το τέλος, με την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων εισόδου στην χώρα, σε λίγο θα μιλάμε για εποικισμό, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, όλες οι προσεγγίσεις για το ποιοι είναι οι εχθροί… αναθεωρούνται.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κείμενα του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣπανεπιστημιακοι, εποικισμος, Δανοπουλος, Ρουσης, Μηλιος, Λαπαβιτσας,μεταναστευτικο, προσφυγικο, μεταναστευση, πολεμος, αιτιατο, οικονομια, νεοφιλελευθερισμος, κυβερνηση, φτωχεια, φτωχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ