65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ


65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ
ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε.
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ

Aνατρέχουμε σήμερα, στις ενδοξότερες σελίδες της συγχρονης ιστορίας μας.
Η μνήμη μας, γυρνά σήμερα 65 ολόκληρα χρόνια πίσω, στην 1η Απριλίου 1955. Ακούμε ξανά το εγερτήριο σάλπισμα του θρυλικού Διγενή. Ανατρέχουμε στο πρώτο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, αναλαμβάνομεν τον αγώναν δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού...”.


 Κατά τον επικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959, μια χούφτα αγωνιστών με επί κεφαλής τον θρυλικό Διγενη, με θυσίες αίματος, με τη στήριξη ολοκλήρου του λαού μας, αντιμετώπισαν τη πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΟΚΑ, ΕΔΩ.

 Επί τέσσερα χρόνια, η νεολαία της Κύπρου, υπό τις διαταγες του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ, διεξήγαγε τον επικό αγώνα κατά της πανίσχυρης Βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο μικρόσωμος στρατιωτικός με το αστραποβόλο βλέμμα, με την επιμονή, οργάνωση και πειθαρχία που τον διέκρινε, έγινε ο μπουρλοτιερης που άναψε της εγέρσεως τη δάδα και φώτισε τον δρόμο για την Ελλάδα... Ενωσε όλοκληρο τον λαό, του μεταλαμπάδευσε την αστειρευτη αγάπη προς την γαλανή πατρίδα, την πίστη και την ελπίδα.
 Μετέτρεψε τους φιλήσυχους και απειροπόλεμους νέους της Κύπρου, σε λιοντάρια. Ατρόμητοι ρίχνονται στη μάχη, απτόητοι αντιμετωπίζουν την αγχόνη, με καρτερία αντιμετωπίζουν τα βασανιστήρια.


 Ατυχώς τις θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξαργύρωσε η ανίκανη πολιτική ηγεσία, με μια κολοβή ανεξαρτησία. Χάρις σ' αυτόν τον επικό αγώνα, αυτοί που επέλεξαν “τη μη ανάμειξη “ τους, αυτοί που κράτησαν εχθρική στάση, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, κατέλαβαν θώκους και έδρανα και έχουν σήμερα το θράσος να πιπιλίζουν ότι “ηταν σίγουρα ένας αγώνας ηρωικός, ομως εκτός τόπου και χρόνου”. Έχουν το θράσος να υποτιμούν την αξία του αγώνα και να λασπολογούν κατά του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ. Τους αφηνουμε να κινούνται στο περιθωριο της ιστορίας ως επέλεξαν.
 Σήμερα, ξαναβαφτιζόμαστε στο πνεύμα αυτής της ιστορικής περιόδου, αποθέτουμε στεφάνους δόξης στα μνημεία των ηρώων μας, που τραγουδώντας τη Λευτεριά ανέβηκαν στην αγχόνη, αυτών που έπεσαν στις μάχες, στις ενέδρες, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Τιμούμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τους ζώντες και αυτούς που έφυγαν από τη ζωή. Τιμούμε τον θρυλικό αρχηγό του Αγώνα τον αθάνατο Διγενή

 Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μας διδάσκει ότι, και τα “τετελεσμένα “μπορεί να ανατραπούν, εάν έχουμε πίστη, ψυχή, αγωνιστική διάθεση, στόχους και ομόνοια μεταξύ μας.Οι συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις δεν ικανοποιούν την τουρκική βουλιμία, αλλά μάλλον με αυτές ανοιγει περισσότερο η όρεξή τους.
 Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας. Να επαναχαράξουμε την πολιτική και τους στόχους μας. Να θωρακίσουμε πρωτίστως την άμυνα μας. Να δημιουργήσουμε αληθινες συμμαχίες. Ανάπτυξη και πρόοδος θα υπάρξει μόνο με ένα ενιαίο λειτουργικό κράτος, εντεταγμένο στην Ευρωπαική Ενωση που αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ!

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ

ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ, 31.3.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ, 1η Απριλιου 1955, πρωταπριλια, Γριβας Διγενης, ΕΟΚΑ, αγγλικος ζυγος, 1955, 1959, αγωνιστης, θυσια, Βρετανικη Αυτοκρατορια, νεολαια Κυπρου, Βρετανα, Ελλαδα, Ενωση, Κυπρος, αγχονη, βασανιστηρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ