Η Θεσσαλονίκη, ο αρχαίος ναός στα Μύλασα Μ. Ασίας, το ακρωτήριο Ματαπάς, το Ναυαρίνο, ο ελληνικός γάμος, ο ελληνικός χορός, αλλά και ελληνικό τρισάγιο σε νεκροταφείο σε γερμανικό βιβλίο του 1831!!!


Η Θεσσαλονίκη,
ο αρχαίος ναός
στα Μύλασα Μ. Ασίας,
το ακρωτήριο Ματαπάς, το Ναυαρίνο,
ο ελληνικός γάμος, ο ελληνικός χορός,
αλλά και ελληνικό τρισάγιο σε νεκροταφείο
σε γερμανικό βιβλίο του 1831!!!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΥΛΑΣΑ, ΕΔΩ

Το τρίτομο έργο του Joachim Heinrich Jäck / Jaeck (1777-1847)* με τίτλο «GRIECHENLAND, Taschen-Bibliothek der wichtigsten und interessantesten Reisen nach Griechenland. Mit landtarten, planen, portraits und anderen ubbildungen» / «ΕΛΛΑΔΑ, βιβλιοθήκη τσέπης, από τα σημαντικότερα και ποιο ενδιαφέροντα ταξίδια στην Ελλάδα. Με χάρτες, σχέδια, πορτραίτα και άλλες εικόνες», εξεδόθη στο Graetz, εκδ. J. U. Rienreich, 1831-1832.

Ήταν σε σχήμα 16o, σελ. 112+124+126 και 108+127+127 και 126+128+119, και γραμμένο στα γερμανικά.

Ανάμεσα στις σημαντικές πληροφορίες του είναι και οι χαλκογραφίες, ο αναδιπλούμενος χάρτης της Ελλάδος, η άποψη της Θεσσαλονίκης, ο ναός στα Μύλασα Μ. Ασίας, το ακρωτήριο Ματαπάς, το Ναυαρίνο, ο ελληνικός γάμος, ο ελληνικός χορός, αλλά και ελληνικό τρισάγιο σε νεκροταφείο!!!



(*) Βιβλιοθηκάριος, ιστορικός και συγγραφέας από το Bamberg / Babenberg / Βαμβέργη της Βαυαρίας.

Εσπούδασε θεολογία στο Bamberg. Κατά την διάρκεια της μοναστικής του εκπαίδευσης ενδιαφέρθηκε λιγότερο για την θεολογία και περισσότερο για την φιλοσοφία, την κλασσική φιλολογία, την ιστορία και την νομική. Προσχώρησε στο Τάγμα των Κιστερκιανών[1], στο Langheim (Lichtenfels, Oberfranken/ Λίχντενφελς Άνω Φραγκονίας) το 1796. Όταν η κιστερκιανή μονή στο Langheim πήρε φωτιά (6 / 7 Μαΐου 1802) του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση των παλαιών εκτυπώσεων και χειρογράφων που σώζονταν ακόμα. Μετά την κατάργηση της μονής (21.6.1803) εισήλθε στην δημόσια διοίκηση και ανέλαβε μαζί με τους Alexander Schmötzer / Σμέτσερ και Joh. Konrad Frey / Φράι, να ενσωματώσουν 11 πρώην βιβλιοθήκες μοναστηριών και αββαείων από την παλαιά πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Bamberg... Έργο που έφεραν σε επιτυχία... Το 1815 έγινε ο μοναδικός διευθυντής της βιβλιοθήκης.  εργάσθηκε ως βιβλιοθηκονόμος της τότε Βασιλικής βιβλιοθήκης του Bamberg[2]. Δούλεψε ακούραστα για την δημιουργία και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης. Προήγαγε εκτεταμένες δημοσιογραφικές έρευνες, είχε εντατική επαφή με τους ερευνητές, εξασφαλίζοντας έτσι στην βιβλιοθήκη μια υψηλή θέση στον κόσμο της γνώσης. Κατ’ αυτόν, ο ίδιος είχε δημοσιεύσει συνολικά 226 γραπτά κείμενα! Ανάμεσα όμως στα πιο ιδιαίτερα έργα του είναι και το «Περιγραφή της καταστροφής που προκάλεσε το σύννεφο που έπεσε στο Tiefenhöchstadt στις 15 Ιουνίου 1816» / Beschreibung der Verwüstungen, welche der am 15ten Juni 1816 in Tiefenhöchstadt gefallene Wolkenbruch bewirkte… Για το έτος που έμεινε στην Ιστορία ως «η χρονιά που δεν ήλθε το καλοκαίρι»
Με πρωτοβουλία του, ιδρύθηκε η εφημερίδα Bamberg Tagblatt που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1834, το γράψιμο της οποίας, κατά πάσαν πιθανότητα, είχε ο ίδιος τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες. Πέθανε στο Bamberg από πνευμονία.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ή Τάγμα των Λευκών Μοναχών ή Βερναρδίνων / Cistercian, Zisterzienser, Zisterzienserinnen.

[2] νυν κρατικής βιβλιοθήκης του Bamberg. Ο ίδιος εξέδωσε καταλόγους αυτής: με τίτλο «Πλήρης περιγραφή της δημόσιας βιβλιοθήκης του Bamberg» (Χειρόγραφα σε περγαμηνές, Νυρεμβέργη 1831. Συστηματική καταγραφή όλων των σημαντικών δημοσιεύσεων - Νυρεμβέργη 1834, κ.ά.


ΛΕΞΕΙΣΘεσσαλονικη, αρχαιος ναος, Μυλασα, Μικρα Ασια, ακρωτηριο Ματαπας, Ναυαρινο, ελληνικος γαμος, ελληνικος χορος, ελληνικο τρισαγιο, νεκροταφειο, γερμανικο βιβλιο 1831, Γιακ, Γιεκ, 1777, 1847, ΕΛΛΑΔΑ, βιβλιοθηκη τσεπης, ταξιδι, Γκρατς, Ρινραιχ, 1831, 1832, γερμανικα, χαλκογραφια, χαρτης, βιβλιοθηκαριος, ιστορικος, συγγραφεας, Μπαμπεργκ, Μπαντενμπεργκ, Βαυαρια, θεολογια, Ταγμα των Κιστερκιανων, Λανγκχαιμ, 1796, 1803, βιβλιοθηκονομος, Βασιλικη βιβλιοθηκης, δημοσιογραφια, καταστροφη, συννεφο, Τιφενχοχσταντ, 15 Ιουνιου 1816, η χρονια που δεν ηλθε το καλοκαιρι, εφημεριδα, 1834, πνευμονια, Ταγμα Λευκων Μοναχων, Βερναρδινοι, Χειρογραφο, περγαμηνη, Νυρεμβεργη, 1831, 1834
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ