Οι ΗΠΑ επέστρεψαν 7 αρχαία νομίσματα στην Κύπρο! Ο συλλέκτης δεν είχε έγγραφη άδεια από την κυβέρνηση της Κύπρου, που να του επέτρεπε την εισαγωγή τους...


Οι ΗΠΑ επέστρεψαν
7 αρχαία νομίσματα
στην Κύπρο!

Ο συλλέκτης δεν είχε έγγραφη άδεια
από την κυβέρνηση της Κύπρου
που να του επέτρεπε την εισαγωγή τους...


Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια αφ’ ότου ομοσπονδιακοί πράκτορες στην Βαλτιμόρη ανακάλυψαν αρχαία νομίσματα, έως ότου τα επιστρέψουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους: Την κυβέρνηση της Κύπρου!

«Εκ μέρους των τελωνείων και της προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ, έχω την τιμή να επιστρέψω αυτούς τους ανεκτίμητους εθνικούς θησαυρούς στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Κύπρου», εδήλωσε την Παρασκευή ο διευθυντής των Field Operations στην Βαλτιμόρη, Casey Durst.

Αξιωματούχοι των τελωνείων των ΗΠΑ και της Προστασίας των Συνόρων στην Βαλτιμόρη εντόπισαν για πρώτη φορά τα νομίσματα σε αεροπορικό φορτίο από το Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2009. Πήγαιναν σε έναν συλλέκτη νομισμάτων του Μιζούρι, μέσω express δέματος. Οι Αρχές ζήτησαν από τον συλλέκτη να παράσχει έγγραφα από την κυβέρνηση της Κύπρου που επιτρέπουν την εισαγωγή των νομισμάτων…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνίες με 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που περιορίζουν την εισαγωγή ορισμένων αρχαιολογικών και εθνολογικών αγαθών για να μειώσουν την πιθανότητα αρχαιοκαπηλίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

Μόλις ο συλλέκτης παραδέχθηκε ότι δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα, οι πράκτορες κατάσχεσαν τα νομίσματα.


Πρόκειται για:

- Δύο χάλκινα νομίσματα από μια μη καθορισμένη ρωμαϊκή περίοδο,
- Ένα νόμισμα από τον εποχή Πτολεμαίου, 81–58 π.Χ.,
- Ένα νόμισμα από την εποχή Αυγούστου, 27 π.Χ. - 14 μ.Χ.
- Δύο νομίσματα από την εποχή Τιβερίου, 14-37 μ.Χ.
- Ένα νόμισμα από την εποχή Σεβήρου, 193-217 μ.Χ.
και
- Κινεζικά νομίσματα από τις δυναστείες Zhou, Han και Western Han, 400 π.Χ. - 220 μ.Χ.

Η U.S. Customs and Border Protection κέρδισε τελικά μια «παρατεταμένη νομική πρόκληση» με τον συλλέκτη νομισμάτων για τα αντικείμενα και τα επέστρεψε στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους: την Κύπρο.
Για τον επαναπατρισμό των κερμάτων, το U.S. Customs and Border Protection's Office of International Affairs πραγματοποίησε τελετή με την κυβέρνηση της Κύπρου την Παρασκευή στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσινγκτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ

«Η Customs and Border Protection θα συνεχίσει να τον εντοπισμό και την διάσωση πολύτιμων αρχαιοτήτων, που διακινούνται λαθραία, από εκείνους που κερδίζουν από την κλοπή ιστορικής και πολιτιστικής ιδιοκτησίας άλλης χώρας και θα τις επιστρέφουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», εδήλωσε ο Durst.

Το 2019, ο οργανισμός ανέφερε ότι πραγματοποίησε 23 κατασχέσεις πολιτιστικών αγαθών αξίας 1 εκατομμυρίου δολλαρίων.

Εάν οι Αρχές των ΗΠΑ ζήταγαν παρόμοια έγγραφα αδείας κατοχής αρχαίων
και από τα Μουσεία τους...
θα είχαμε έναν αλλιώτικο κόσμο...

ΠΗΓΗ: Patch, 14 Φεβρουαρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣΗΠΑ, επαναπατρισμος αρχαιων, αρχαια νομισματα, Κυπρος, Βαλτιμορη, αρχαιο νομισμα, Λονδινο, συλλεκτης, Μιζουρι, αρχαιοκαπηλια, χαλκινο νομισμα, Πτολεμαιος, Αυγουστος, Τιβεριος, Σεβηρος, Κινεζικα νομισματα, κινεζικες δυναστειες Ζου, Χαν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ