Η πιο περίπλοκη και σύνθετη αρχαία χειρουργική επέμβαση σε κρανίο, έγινε στην Θάσο! Πολύ αρχαιότερες σε Αρχάνες, Άβδηρα, Χίο...


Η πιο περίπλοκη και σύνθετη
αρχαία χειρουργική επέμβαση
σε κρανίο,
έγινε στην Θάσο!

Πολύ αρχαιότερες σε Αρχάνες, Άβδηρα, Χίο...


Νέες έρευνες από το Πανεπιστήμιο Adelphi αποκάλυψαν την πρώτη εγκληματολογική εκτίμηση αρχαιολογικών ανακαλύψεων των λειψάνων μιας ομάδας τοξοτών και των συγγενών τους, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από την ταραχώδη εποχή των πρωτοβυζαντινών χρόνων (4ος – 7ος αι. μ.Χ.).

Δέκα σκελετικά λείψανα - 4 γυναίκες και 6 άνδρες με υψηλή κοινωνική θέση - ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Παλιόκαστρου στην Θάσο της Μακεδονίας. Τα οστά τους φωτίζουν τις σωματικές τους δραστηριότητες, τα τραύματα και ακόμη και μια πολύπλοκη μορφή χειρουργικής επέμβασης στο κρανίο.


Ectocranial view of palaeopathological specimen:
a) red arrow points to orifice on the mastoid process, and
b) surgical preparation dimensions peripheral to trephination.

«Ο τόπος ταφής και η αρχιτεκτονική της ταφικής μνημειακής εκκλησίας και η κατασκευή των τάφων είναι θεαματικά», εδήλωσε ο επί κεφαλής ερευνητής και ανθρωπολόγος Αναγνώστης Αγγελαράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δείχνει την υψηλή κοινωνική θέση των ατόμων που έχουν ταφεί εκεί. Σύμφωνα με τα σκελετο-ανατομικά χαρακτηριστικά των ατόμων, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ζούσαν ζωή που απαιτούσε καλή σωματική υγεία», εδήλωσε ο κ. Αγγελαράκης, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας του Adelphi. «Οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις τραυμάτων που υπέστησαν, τόσο τα αρσενικά, όσο και τα θηλυκά άτομα, τους έκαναν να υποβληθούν σε χειρουργική ή ορθοπεδική θεραπεία από πολύ έμπειρο ιατρό / χειρουργό, με μεγάλη εκπαίδευση στην φροντίδα τραυμάτων. Πιστεύουμε ότι ήταν στρατιωτικός ιατρός».

Όσο για την χειρουργική επέμβαση στο κρανίο / εγκέφαλο, ο Αγγελαράκης είπε πως υποδεικνύει ότι «ακόμη και παρά μια ζοφερή πρόγνωση, δόθηκε εκτεταμένη προσπάθεια σε αυτήν την χειρουργική επέμβαση για αυτόν τον άνδρα, οπότε είναι πιθανόν ότι ήταν πολύ σημαντικό άτομο στον πληθυσμό του Παλιόκαστρου».

Ο κ. Αγγελαράκης και οι συνάδελφοί του ήταν σε θέση να αντλήσουν ιατρικά και χειρουργικά δεδομένα, καθώς και παλαιοπαθολογικά δεδομένα, σε αυτή την «εξαιρετική χειρουργική επέμβαση κεφαλής και τραχήλου και τις μεγάλες προσπάθειες του χειρουργού». Διαπιστώθηκε ότι η πιθανή αιτία για την χειρουργική παρέμβαση ήταν η μόλυνση και ότι ο τοξότης πέθανε λίγο μετά, ή κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

«Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι η πιο περίπλοκη που έχω δει ποτέ στα 40 χρόνια εργασίας μου με ανθρωπολογικά υλικά», ανέφερε ο κ. Αγγελαράκης. «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε, με τις πιο περίπλοκες προετοιμασίες για την επέμβαση και στην συνέχεια την ίδια την χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε βεβαίως σε μια εποχή πριν από την αντιβιοτική».

Τα αποτελέσματα περιγράφονται σε ένα καινούργιο βιβλίο, με τίτλο «Eastern Roman Mounted Archers and Extraordinary Medico-Surgical Interventions at Paliokastro in Thasos Island during the ProtoByzantine Period: The Historical and Medical History Records and the Archaeo-Anthropological Evidence» / «Ανατολικορωμαίοι τοξότες και έκτακτες ιατροχειρουργικές παρεμβάσεις στο Παλιόκαστρο της Θάσου κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο: τα ιστορικά και ιατρικά ιστορικά αρχεία και τα αρχαιοανθρωπολογικά στοιχεία», εκδ. Archaeopress, Access Archaeology.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο Adelphi, 7 Απριλίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.2020. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

Υ.Γ.:
Θυμίζω ότι χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο, στην Ελλάδα, υπάρχουν και μάλιστα πολύ αρχαιότερες, λ.χ. σε:

Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης,
Άβδηρα (Ξάνθης, Θράκης),
Ατσική Χίου,

κ.α.

Ένα ακόμη ερώτημα έχω:
Γιατί οι σκελετοί οι ευρεθέντες στην Μακεδονία (Θάσο), επήγαν στην Αμερική για μελέτη, όπως και άλλα ανθρωπολογικό υλικό, που ευρέθη στην χώρα μας; Δεν υπήρχαν / υπάρχουν στην Ελλάδα, Έλληνες ειδικοί επιστήμονες, ανθρωπολόγοι, παλαιοανθρωπολόγοι, παλαιοπαθολόγοι να τους μελετήσουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης: "
Στις εγχειρήσεις κρανίων των Ίνκας στο Περού το ποσοστό επιβιώσεως ήταν διπλάσιο από εκείνο της εποχής του… αμερικανικού εμφυλίου πολέμου! Πώς… «διάβασαν» οι αρχαίοι Περουβιανοί τα κείμενα του Ιπποκράτη, την ίδια στιγμή που εκείνος τα έγραψε;", εφημ. "Κόντρα News", 21.6.2018.



ΛΕΞΕΙΣ: αρχαια χειρουργικη επεμβαση, κρανιο, Θασος, Πανεπιστημιο Αντελφαι, εγκληματολογικη αρχαιολογια, λειψανα, τοξοτης, Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια, πρωτοβυζαντινη εποχη, πρωτοβυζαντινα χρονια, 4ος αιωνας μΧ, 7ος αιωνας μΧ, σκελετος, Παλιοκαστρο Θασου, Μακεδονια, οστα, τραυμα, αρχιτεκτονικη, ταφη, μνημειο, εκκλησια, ταφος, Αγγελαρακης, κοινωνια, ανατομια, σωματικη υγεια, Ανθρωπολογια, χειρουργειο, ορθοπεδικη, θεραπεια, ιατρος, χειρουργος, στρατιωτικος ιατρος, εγκεφαλος, παλαιοπαθολογια, τραχηλος, μολυνση, αντιβιοτικο, ιατροχειρουργικη, Θασος, πρωτοβυζαντινη περιοδος, Αρχανες Ηρακλειου Κρητης, Αβδηρα Ξανθης, Θρακη, Χιος, Ινκας, Ινκα, Περου, Ιπποκρατης, Ατσικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ