Έπεα Κορωνοϊόεντα - του Γ. Σ. Γκανάσου


Έπεα Κορωνοϊόεντα



Η πολλά υπεσχημένη ανοιχτή κοινωνία, χωρίς σύνορα, των λαών ανετράπη από έναν αόρατο εχθρό – φυσικής μετάλλαξης προϋπαρχόντων ιών ή τεχνικής δημιουργίας δεν έχει πια καμιά σημασία – και επέβαλε σχεδόν τον απόλυτο περιορισμό των ανθρώπων κατ’οίκον και κατά μόνας αλλά όχι βεβαίως και την διακίνηση των κεφαλαίων παγκοσμίως αφού τα χρηματιστήρια παραμένουν ανοιχτά και ελάχιστοι υπέρ κεφαλαιοκράτες συνεχίζουν να αγοράζουν με το κιλό χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Αίφνης μας επεβλήθη και χωρίσαμε την ζωή μας στα δύο. Το βιολογικό και το ψυχικό.
Πρώτη φάση της δοκιμασίας και προστατεύσαμε ως λαός το πρώτο μέρος με μεγάλη επιτυχία, την βιολογική μας υπόσταση. Βεβαίως, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα ήτοι οι επιδειξίες οι εποχιακοί δήθεν ήρωες της ιδεολογίας τους και οι ψευτομάρτυρες που αψήφησαν τους νόμους στους οποίους όλοι οι άλλοι συνεχίζουμε να υπακούμε. Ευτυχώς δεν εισακούσθηκαν παρά από ολίγους ναρκισσιστές και αφελείς που αγνοούν τους πραγματικούς κινδύνους μιας πανδημίας.
Αφήσαμε όμως το ψυχικό μέρος στην άκρη που αφορά την άμεση επαφή και την ανταλλαγή των συναισθημάτων με τα προσφιλή μας πρόσωπα, τους φίλους και τους άλλους γενικά συνανθρώπους μας.

Σε αυτό το σημείο δοκιμάζεται περισσότερο η ίδια η ανθρώπινη ιδιότητά μας και θα δοκιμασθεί περισσότερο όταν θα κληθούμε να περάσουμε στην δεύτερη φάση που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού.
.
Πρώτον θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να πάρουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης για να μην επανέλθουμε ξανά στην πρώτη φάση και κατά δεύτερον να αποφύγουμε και την υπερβολή.

Ο κορονοϊός είναι η απειλή και όχι ο συνάνθρωπός μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΕΔΩ.

Δεν πρέπει στα φοβισμένα μάτια μας να γιγαντώσουμε τον μικροσκοπικό αόρατο εχθρό και να τον ταυτίσουμε με τους παραμορφωτικούς φακούς της ενίοτε ταραγμένης σκέψης μας, κυρίως λόγω αγνοίας, τόσο ώστε να προσλάβει την μορφή του πλησίον μας ως τον εν δυνάμει φορέα του ιού ο οποίος απειλεί την ίδια την ύπαρξή μας αλλά και όλων των προσφιλών μας προσώπων. Ξεχνώντας συνήθως ότι για τους άλλους είμαστε και εμείς η εν δυνάμει απειλή της ζωής τους.

Ισχυρότατο το ένστικτο μας, επιβίωσης, αλλά διαθέτουμε και μια ισχυρότερη δυνατότητα που λέγεται λογική και πρέπει να κάνουμε χρήση κυρίως αυτής.

Σε αυτή την άποψη συνέβαλε τα μέγιστα ο μέγας φιλάνθρωπος και θεμελιωτής της πανανθρωπίνης ουσιαστικής συνειδητής ηθικής, Σωκράτης, ο οποίος με το έργο του και κυρίως με το ίδιο το παράδειγμά του εξήγησε πολύ καλά ότι ο άνθρωπος μορφώνεται πλάθοντας την ψυχή του με τον λόγο.

«μηδενὶ ἄλλῳ πείθεσθαι ἢ τῷ λόγῳ».
Πλάτωνος Κρίτων. 46.b.5.
Να μην πείθεσαι με τίποτε άλλο παρά με την λογική.

Και αυτό αποτελεί κυρίαρχη φιλοσοφική διακήρυξη.

Ἐπειός

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κείμενα του Γ. Σ. ΓΚΑΝΑΣΟΥ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: κορονοιος, κορωνοιος, Γκανασος, Σωκρατης, Πλατων, Πλατωνος Κριτων, λογικη


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ