«Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΩΣ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» - Ο 11ος τόμος της σειράς: «Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ» - του Χ. Κιατίπη


«Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΩΣ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ
ΜΙΑΝ ΑΤΑΞΙΚΗ
ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Ο 11ος τόμος της σειράς:
«Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ»
του Χ. Κιατίπη

Στο Πρώτο Μέρος της ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ γίνεται σύντομη αναφορά στις μορφές της Αρχαϊκής Αταξικής και της Ταξικής κοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Στο Δεύτερο Μέρος γίνεται συνοπτική ανάλυση της σύγχρονης εποχής του Καπιταλισμού και στο Τρίτο Μέρος επικεντρώνεται στο μέλλον της Ανθρώπινης Κοινωνίας γενικά, δηλαδή όχι μόνο μιας κοινωνικής πτυχής, όχι μόνο μιας μεγάλης ή μικρής κοινωνικής ομάδας ή κοινωνικής τάξης ή κοινωνικού στρώματος, ή ενός έθνους ή μιας ομάδας εθνών, αλλά ολάκερης της Ανθρωπότητας. Αφορά δηλαδή όλους μας.



Συνοπτικά, πριν πέντε περίπου χιλιάδες χρόνια οι αναπτυγμένες και ευημερούσες Αρχαϊκές Αταξικές Κοινότητες στις παραποτάμιες περιοχές της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, τις Ινδίας και της Κίνας, δηλαδή οι τότε κοινότητες χωρίς τάξεις και χωρίς κρατική οργάνωση, καταργήθηκαν και στην θέση τους εμφανίστηκαν νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης στη βάση Ταξικής διάρθρωσης, ταξικής διαστρωμάτωσης και λειτουργίας. Κάθε Ταξική κοινωνία απέκτησε και το Κράτος της με τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς, στρατιωτικούς και λοιπούς ηγέτες του και τις οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις του.
Βαθμιαία η Ταξική Κοινωνία εξαπλώθηκε σε όλο και περισσότερες χώρες και πήρε διάφορες μορφές, όπως: Δουλεία, Δουλοπαροικία, Κεφαλαιοκρατία, Σοσιαλισμός. Σε κάθε κυρίαρχη μορφή ταξικής κοινωνίας αντιστοιχούσε ένας ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής και ιδιαίτερα πολιτικά-κοινωνικά συστήματα. Στις μέρες μας παντού αναφύονται όλο και νέες αυτόματες παραγωγικές μονάδες, δηλαδή η παραγωγή πραγματοποιείται με αυτόματα μηχανήματα και με ελάχιστη εργατική δύναμη. Διαμορφώθηκε ήδη η αρχική μορφή ενός νέου Τρόπου Παραγωγής, της Αυτοματοποίησης. Με την ολοκλήρωση της Αυτοματοποίησης ως του νέου τρόπου παραγωγής θα ολοκληρωθεί και η πορεία ανάπτυξης της Ταξικής Κοινωνίας. Θα απαιτείται όλο και πιο επιτακτικά η κατάργηση της ταξικής διάρθρωσης και η ανάπτυξη μιας νέας διάρθρωσης: της Αταξικής. Το Κράτος όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα δεν θα θεωρείται πλέον απαραίτητο κι αυτό βαθμιαία θα καταργηθεί μέχρι την τελική του εξάλειψη.
Τους τελευταίους δύο αιώνες Σοσιαλισμός θεωρήθηκε από πολλούς ως μια προσωρινή, μεταβατική μορφή ταξικής κοινωνίας, ως ο κρίκος από την Ταξική στην Αταξική κοινωνία. Η Αταξική κοινωνία ονομάστηκε από τους θεωρητικούς του Μαρξισμού: Κομμουνιστική κοινωνία. Θεμελιώδης αρχή για μια επιτυχημένη εγκαθίδρυση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού θεωρείτο και συνεχίζει να θεωρείται: η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και γενικά του Κεφαλαίου, που στην πράξη πείρε και μπορεί να πάρει τη μορφή της Κρατικοποίησης.
Από τότε όμως που εμφανίστηκε η αντίληψη για τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό, πριν από διακόσια περίπου τόσα χρόνια και αφού η θεωρία εφαρμόστηκε στην πράξη, κυρίως με βίαιες μορφές επιβολής και εξελίχθηκε σε διάφορα μοντέλα και πειράματα κοινωνικού συστήματος σε διάφορες χώρες-κράτη κατέρρευσε προτού κατορθώσει να πραγματοποιήσει το μεγάλο όραμα για μια Αταξική και Ακρατική Κοινωνία. Αν όμως στην πράξη ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός κατέρρευσε στη θεωρία το όραμα και η επιθυμία για την οικοδόμηση μιας Αταξικής κοινωνίας που το συνόδευε δεν έχει σβήσει. Παραμένει άσβηστο στις καρδιές και το νου εκατομμυρίων ανθρώπων που πίστεψαν σ’ αυτό.
Το ερώτημα που τίθεται όμως και δεν απαντήθηκε ακόμη είναι:
Μπορεί και αν ναι, πώς μπορεί να υλοποιηθεί το Όραμα για μιαν πραγματική Αταξική Κοινωνία;
Τελευταία κυκλοφορεί σε επιλεγμένα Βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο το νέο μου βιβλίο στο οποίο προτείνεται ένας νέος, εφικτός αυτή την φορά Τρόπος, με βάση τον οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε συνειδητά μιαν πραγματικά Αταξική Κοινωνία, μιαν κοινωνία χωρίς Ανταγωνιστικές και Καταπιεστικές Τάξεις, χωρίς οποιεσδήποτε μορφές ιδιοκτησίας, χωρίς την ύπαρξη και χρήση του Χρήματος, χωρίς Εμπόριο και κάθε είδους ανταλλαγές και συναλλαγές και κατ’ επέκταση χωρίς τις γνωστές οικονομικές ανισότητες και διακρίσεις και με όλα τα παρεπόμενά τους, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς πολέμους και κρατικούς ανταγωνισμούς, χωρίς όλων των ειδών τα εγκλήματα, χωρίς φυλετικές, εθνοτικές και όλες τις άλλες διακρίσεις και συγκρούσεις, χωρίς μόνιμα επαγγέλματα, μ’ άλλα λόγια χωρίς όλα τα γνωστά κακά που βιώνουμε καθημερινά στις σύγχρονες ταξικές κοινωνίες.
Αντίθετα μπορούμε να κτίσουμε με συνειδητό, προγραμματισμένο τρόπο μια νέα κοινωνία, όπου ο καθένας και κατ’ επέκταση όλοι ανεξαιρέτως θα γεννιούνται μέσα σε όμοιες ή παρόμοιες συνθήκες και θα αναπτύσσονται καθ’ όλη την ζωή τους στη βάση όμοιων ή παρόμοιων όρων, συνθηκών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και θα απολαμβάνουν τους καρπούς της παραγωγικής τους δραστηριότητας ισόποσα και ισόμορφα προγραμματισμένα και ακριβοδίκαια.
Η λειτουργικότητα της νέας κοινωνίας θα είναι άψογη μέσα σε μόνιμα σταθερές ειρηνικές συνθήκες όπου ο καθένας και όλοι ανεξαιρέτως από κάποια ηλικία και άνω θα λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις πάνω στις δημόσιες υποθέσεις.
Θα οικοδομήσουμε συνειδητά μια νέα κοινωνία, μιαν Ιδανική Κοινωνία χωρίς ανταγωνιστικές τάξεις.

Για τους υπόλοιπους δέκα τόμους της σειράς δείτε ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Κιατιπης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ