Ο «αίρων τον σταυρόν» με την «Βασιλεία των Ουρανών»…


Ο «αίρων τον σταυρόν»
με την «Βασιλεία των Ουρανών»…



Δεν υπάρχει παρθενογένεση…
Τα σύμβολα είναι διαχρονικά και αιώνια…


Μια αρχαία ελληνική κεραμική κύλιξ, με θέμα τον Άτλαντα, που κρατά στον ώμο του το βασίλειο του Ουρανού (με τα αστέρια, την Σελήνη, κλπ.), μπορεί κάλλιστα σήμερα να ειδωθεί από ένα νέο παιδί ως τον Χριστό, που αίρει τον σταυρό του μαρτυρίου για την Βασιλεία των Ουρανών…

Κατά τα άλλα, πρόκειται για μια μεγάλη (37,5 Χ 15,25 εκατ.) κύλικα, αττικού τύπου, του 4ου αι. π.Χ. (μάλλον) που εικονίζει τον μύθο του Ηρακλή, ο οποίος έχει πάει στον τόπο του Άτλαντος, ενώπιον αμπέλου, και με ένα μήλο (των Εσπερίδων) στο χέρι…
Και η άμπελος, και το μήλο (επανα)χρησιμοποιήθηκαν πολλάκις στην χριστιανική σημειογραφία/αγιογραφία…

Οι μορφές είναι μελαμβαφείς, γενειοφόρες, γυμνές, ενώ κάτω από το κέντρο του κόσμου (της παράστασης) υπάρχει ένα  αίνιγμα: Μια Σφίγγα, ατενίζουσα Ήλιο…



Η δε πλευρά της κύλικος, είναι διακοσμημένη με μια ομάδα όντων, που χορεύουν, τραγουδούν, διασκεδάζουν… γλέντι, χορός, τραγούδι… είναι Άνοιξη!

Καλή Ανάσταση!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.4.2020.



ΛΕΞΕΙΣ: παρθενογενεση, συμβολα, κεραμικη κυλιξ, Ατλας, Ατλαντας, βασιλεια των Ουρανων, αστερια, Σεληνη, εσταυρωμενος Χριστος, σταυρος, μαρτυριο, Ουρανος, αττικη, 4ος αιωνας πΧ, μυθος, Ηρακλης, αμπελος, μηλο, Κηπος των Εσπεριδων, Εσπεριδες, αμπελι, μελαμβαφες, γενειοφορος, γυμνος, κοσμος, αινιγμα, Σφιγγα, Ηλιος, διασκεδαση, γλεντι, χορος, τραγουδι, Ανοιξη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ