Ο πολιτισμός είναι που ενοχλεί και τα έβαλαν με τον Καποδίστρια και τον Ξαρχάκο! Κυρία Μενδώνη, η χειρονομία σας προς το πρόσωπό του Σταύρου Ξαρχάκου δεν είναι σίγουρα ένδειξη ελληνικού πολιτισμού! - του Α. Μαζαράκη


Ο πολιτισμός είναι που ενοχλεί
και τα έβαλαν με τον Καποδίστρια
και τον Ξαρχάκο!

Κυρία Μενδώνη, η χειρονομία σας
προς το πρόσωπό του Σταύρου Ξαρχάκου
δεν είναι σίγουρα ένδειξη
ελληνικού πολιτισμού…

Του δημοσιογράφου Ανδρέα Μαζαράκη

Είπαμε να μπούμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα αλλά βλέπω ότι μάλλον θα μπαίνουμε με άτσαλο τρόπο για να μην πω τίποτα βαρύτερο.
Μόλις είπαμε να ξεμυτίσουμε από την καραντίνα νάσου κι άρχισαν τα όργανα. Η περιβόητη «Επιτροπή 2021» τρομάρα τους, τά ‘βαλε με τον Καποδίστρια. Τυχαίο; Δεν νομίζω.. Έχουν τους λόγους τους όσο εμείς τους αφήνουμε να μας αποδομούν, ως πατρίδα, ως Ελλάδα, ως ιστορία, ως πολιτισμό.
Κι ακριβώς αυτό, ο πολιτισμός, είναι που ενοχλεί. Έτσι, παράλληλα με την ενοχοποίηση του Καποδίστρια, άρχισε κι ενοχοποίηση του πολιτισμού κι αυτή από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη.

Ο τρόπος απαξίωσης του πολιτισμού στο πρόσωπο του μεγάλου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου από την Υπουργό Πολιτισμού (ο Θεός να την κάνει) είναι ενδεικτική του κλίματος, της νοοτροπίας αλλά και του σχεδίου που έχουν οι της εξουσίας για την μετάλλαξη του ελληνικού έθνους σε πολυπολιτισμικό σκουπίδι της παγκοσμιοποίησης.
Το να έχει το Υπουργείο, η Κυβέρνηση μια άποψη για το πώς θα υποστηρίξει οικονομικά τον χώρο του πολιτισμού μετά την πανδημία του κορωνοϊού, είναι σεβαστή, διαφορετική όμως από το πώς πρέπει να βλέπει και να αξιολογεί τον ίδιον τον πολιτισμό και ειδικότερα όταν αυτός εκφράζεται από μια μεγάλη του κολώνα, όπως αυτή που ακούει στο όνομα Σταύρος Ξαρχάκος. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει, δεν της επιτρέπεται να αδιαφορεί, γιατί γι’ αυτό την έστειλε εκεί η πολιτεία. Η συγκεκριμένη κυρία, βέβαια, αορίστου χρώματος πολιτικά, και ανθεκτική στα πόστα, μια και ήταν εκλεκτή του πάντα παρόντα Σημίτη, δεν είναι εκλεγμένη, αλλά διορισμένη, που αυτό την καθιστά να είναι ακόμη πιο υπεύθυνη σ’ όλα αυτά, από την πιθανή αυθαιρεσία ενός που τον έκρινε ο ελληνικός λαός. Μήπως ειναι απόροια της διαχείρισης της εξουσιας με πραξεις νομοθετικου περιεχομενου που θυμιζουν μαυρες εποχες της προσφατου ιστοριας μας;
Όμως το ψάρι, αγαπημένοι μου, βρωμάει απ’ το κεφάλι.

Κύριε Πρωθυπουργέ, τι λετε για όλα αυτά;

Η σιωπή σας προς απάντησή μας!

Όπως διορίστηκε, αποφασίστηκε και δρα η «Επιτροπή 2021», έτσι και η κα Υπουργός κάνει τα ίδια, αφού το ίδιο «αφεντικό» τα επιτρέπει. Βεβαίως, βεβαίως και του Θεμιστοκλέους, αφού γι’ αυτούς εμείς δεν είμαστε λαός, αλλά όχλος, και η Ελλάδα δεν είναι χώρα, αλλά χώρος.

Κομμένος ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, από τα ραδιόφωνα;
Εν ονόματι ποιού, γιατί και πώς;
Για να βολεύονται υμέτεροι πολιτικά και ιδεολογικά, το μέτριο που το αναγάγουμε εντέχνως σε ποιότητα και το πιο βασικό να μην μας χαλάσουν το παιγνίδι, την «κονόμα». Ξέρετε το παιγνίδι ποιο είναι; Αυτά που έχει μέσα το ελληνικό συρτάρι και πώς θα το πάρουν να το διαχειριστούν οι της εξουσίας.

Κυρία Υπουργέ, ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν πτοείται από τις χειρονομίες σας, κι ό,τι άλλο έχετε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας.



Ό,τι έκανε και ό,τι ακόμα θα κάνει, θα το κάνει για τους Έλληνες, κι αυτοί θα το διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού για να μπορούν να ταξιδεύουν στο διάβα της μακρόχρονης ιστορίας τους, να είστε σίγουρη. Γιατί ο Ξαρχάκος είναι ελληνικός πολιτισμός. Τώρα η χειρονομία σας προς το πρόσωπό του σίγουρα δεν είναι ένδειξη ελληνικού πολιτισμού, είναι κάτι άλλο που δεν είναι εγγεργαμμένο στα βιβλία του πολιτισμού μας. Είναι σιγουρα κάτι άλλο κι εναπόκειται πλέον σε μας να πάψουμε επί τέλους να ανεχόμαστε τέτοιου είδους πολιτισμικές ταπεινώσεις.

Με τον Σταύρο Ξαρχάκο μας συνδέουν πολλά και πολλών χρόνων, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που είμαι εξοργισμένος. Η απαξιωτική χειρονομία προς αυτόν είναι και προς εμάς, για όλα αυτά που μας έδωσε, μας τίμησε και τον τιμούμε. Εμείς δεν είμαστε αγνώμονες και θα σταθούμε δίπλα του, ορθιοι όχι μόνο για την αξιοπρέπειά του, το δικαίωμά του να εκφράζεται αλλά πιο πολύ για τον πολιτισμό μας.

Αγαπημένοι μου έχουμε πολλά να δούμε και το χειρότερο είναι ότι θα τα δούμε σύντομα. Η αυλή μας έχει πάρει φωτιά κι εμείς «αγρόν αγοράζουμε». Οι καιροί ου μενετοί σας το λέω κάθε φορά.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.5.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Μενδωνη, Ξαρχακος, Καποδιστριας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ